18. března 2019

Události, komentáře

(ČT 24) ODS má o jednoho člena méně. O víkendu vedení vyloučilo poslance Václava Klause ml. Předseda strany Petr Fiala rozhodnutí zdůvodnil tím, že Klaus ml. dlouhodobě poškozuje svými výroky dobré jméno ODS. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu ODS Petra Fialu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
Občanští demokraté budou příští týden jednat o změně ve vedení sněmovního školského výboru. V jeho čele stojí Václav Klaus mladší, toho ale v sobotu ze strany vyloučili. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura chce Klause po jeho návratu z pracovní cesty do Srbska požádat, aby na funkci rezignoval. Podle politických dohod křeslo patří ODS. Václav Klaus zatím neřekl, jestli se vedení školského výboru vzdá. Proti vyloučení ze strany se ale odvolávat nebude.

Václav KLAUS ml., poslanec, bývalý člen ODS /nestr./, 16. 3. 2019:
Já nejsem nějakej jurista, tak si myslím, když výkonná rada je v rukou těch funkcionářů, kam bych se odvolával a proč, není důvod.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí, komentářů je teď
předseda ODS Petr Fiala, přeju Vám dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Václav Klaus mladší už tedy není členem Vaší strany, ale zůstává v čele školského výboru sněmovny, aspoň zatím. Jak si představujete řešení této situace? Dobrovolně se Václav Klaus junior místa nejspíš nevzdá.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To nevíme, pan
předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura s ním zatím mluvil na dálku, celé to jednání bude probíhat až poté, co se pan poslanec Klaus vrátí ze zahraniční parlamentní cesty. A během příštího týdne se nepochybně ukáže, jestli se toho místa vzdá anebo budeme muset postupovat jiným způsobem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jaký by byl ten jiný způsob?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Navrhneme to, aby byl odvolán z vedení školského výboru a nominujeme někoho jiného, protože to místo podle dohod patří
Občanské demokratické straně. Taková je tradice v Poslanecké sněmovně a na té nemíníme nic měnit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Politika se velmi často odehrává v rovině něco za něco. Tak na co jste ochotní přistoupit za to, že vám další strany ve sněmovně pomůžou?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale tady, paní redaktorko, to není něco za něco. Tohle je tradice, která se v
Poslanecké sněmovně zatím vždy držela. A nám připadá logické, že místo předsedy školského výboru patří Občanské demokratické straně a podle toho budeme postupovat nejen my, ale předpokládám, že i další politické strany. Určitě to nebude otázka žádné výměny a žádných dohod.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Byl jste to Vy, kdo
Václava Klause mladšího před lety do ODS přivedl. Zpětným pohledem, považujete to za chybu? Protože sólista on byl asi vždycky.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Za chybu to nepovažuji a musíme vidět tu časovou souslednost. Já jsem dokonce použil formulaci, že jsem
Václava Klause přivedl k ODS, nikoliv do ODS. Já jsem Václava Klause znal jako experta na školství, ředitele renomovaného gymnázia a přizval jsem ho ke spolupráci právě v této oblasti, on se stal naším expertem pro oblast školství a posléze znovu vstoupil do Občanské demokratické strany. A bohužel od chvíle, kdy se stal předsedou školského výboru, což je velmi vlivná pozice, tak se školství více méně přestal věnovat a začal se zabývat různými jinými věcmi a stále více silněji se dostával do rozporu s programem Občanské demokratické strany, a to nakonec vedlo k tomu výsledku, který všichni znají.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Václav Klaus mladší řekl, že ale má v ODS stále řadu přátel a s některými lidmi, že bude chtít dál spolupracovat. Co Vy na to jako předseda?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já dostávám spoustu reakcí samozřejmě na ten krok, který jednomyslně udělala výkonná rada, naprostá většina těch reakcí je pozitivních. Tady neexistovala už jiná možnost,
Václav Klaus porušoval opakovaně stanovy Občanské demokratické strany, nerespektoval náš program, vyjadřoval se velmi kriticky a urážlivě k některým kolegům a určitě nebyl vyloučen za to, že by on měl nějaké jiné názory nebo za jeden výrok, byť naprosto nepřijatelný, v Poslanecké sněmovně. Byl vyloučen, protože porušoval stanovy a nerespektoval naše programové priority a to, co Občanská demokratická strana v naší politice ztělesňuje. Já myslím, že to nemohlo dopadnout jinak, nedramatizujme to, kdyby se nejmenoval Václav Klaus, jmenoval by se Václav Novák, tak se o tom ani nebavíme a je logické, že už dávno stranu opustil.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
My si můžeme jeden z těch výroků
Václava Klause mladšího připomenout, který vedl tedy k jeho vyloučení, tak poprosím.

Václav KLAUS ml., poslanec, bývalý člen ODS /nestr./, 12. 3. 2019:
Zase projednáváme něco, co občané České republiky nechtějí, to je nařízení Evropské unie, to sem přilítlo a my tady jenom zoufale teďka hledáme, jak to trošinku zmírnit a trošku se o to hádáme. Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovskej výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocný ženy ještě nepošleme, ty pojedou až příštím vlakem, ale jinak prostě děláme to, co nám řeknou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nebyl to ovšem jediný výrok, připomeňme taky to, že přirovnal plán prezidenta Macrona na reformu Unie k něčemu na způsob Hitlerova Mein Kampfu, ale to jsou pořád jenom slova. Jenomže
Václav Klaus mladší už loni zpochybnil například mise v Afghánistánu a na podzim v senátních volbách otevřeně podpořil Ladislava Jakla, kandidujícího za SPD protikandidátovi ODS. Neměla tedy pádná odpověď vaší strany přijít už dřív?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Odpověď přišla, s
Václavem Klausem mladším jsme opakovaně mluvili na tato témata nejenom já, ale celý poslanecký klub a dnes už je i veřejně známo, že jsme mu udělili něco jako žlutou kartu, my jsme to tak dokonce nazvali a řekli jsme mu, že tyto věci se nesmí opakovat. Ony se nejen opakovaly, ale Václav Klaus mladší ještě přitvrdil, nedávno, abych teda doplnil ten Váš seznam, například řekl, že nepůjde volit do evropských voleb Občanskou demokratickou stranu a že bude někde v Itálii, kde by nejradši volil pana Salviniho. To jsou všechno věci, které jednoznačně ukazují dlouhodobý a stupňující se nesoulad s politikou Občanské demokratické strany a spíš by vlastně než otázka na mě, proč jsme nejednali dřív, měla být otázka na Václava Klause, k čemu mu byla ODS a proč v ní tak dlouho setrvával.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy jste k tomu vyloučení přikročili nedlouho před volbami do Evropského
parlamentu. Máme tomu rozumět tak, že jste se obávali, že by výroky a chování Václava Klause mladšího mohly stranou před volbami poškodit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V tom nebyla žádná taktika, ty výroky a způsob jednání
Václava Klause se dostaly do takové roviny, že nebylo nadále možné, aby byl členem Občanské demokratické strany, bylo jednoznačné, že to porušení stanov je takové, že musíme jednat. Proto jsme jednali. Ale samozřejmě, pokud se ptáte na evropské volby, my jsme strana, která se snaží dlouhodobě reformovat Evropskou unii, vidíme náš národní zájem, že naším národním zájmem je členství v Evropské unii, kterou chceme změnit. Jsme dobrá nabídka pro občany mezi dvěma extrémy, zdravý rozum proti těm nápadům na stále větší a rychlejší integraci a k tomu druhému extrému, kterým je opuštění české tomu, aby Česká republika odešla z Evropské unie. To jsou věci, které odmítáme. No a samozřejmě Václav Klaus mladší opakovaně vyslovoval názor, že je potřeba z Evropské unie odejít a to je zcela v rozporu s tím, co je programem Občanské demokratické strany a co chce také většina našich voličů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy jste o názorech
Václava Klause mladšího mluvil jako o výrazně menšinové platformě. I tento výrok Váš si můžeme teď připomenout.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/, Interview ČT24, 23. 4. 2018:
Můj postoj odpovídá postoji
ODS, našemu většinovému názoru a také naší politické pozici. Václav Klaus mladší má v těchto věcech dlouhodobě jiný názor, je to určitá radikální poloha, která je ale výrazně menšinová a v každé straně najdete někoho, kdo se na tyto věci dívá jinak, tak je tomu i u nás.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Když říkáte výrazně menšinový, tak to ale znamená, že
Václav Klaus mladší nebyl zcela sám. Budete tedy vylučovat ještě někoho dalšího?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já neznám jiného člena nebo významného veřejně vystupujícího člena
Občanské demokratické strany, který by podporoval kandidáty jiných politických stran. Říkal, že naši stranu nebude volit. Neznám jiného veřejně známého člena Občanské demokratické strany, který by říkal, že je potřeba vystoupit z Evropské unie nebo že se nemáme podílet na misích. To jsou všechno věci, které jsou, myslím, jasné a jsou spojené s Václavem Klausem mladším. Takže nebudeme nikoho dalšího vylučovat, tady došlo jasně k tomu, že politika, výroky Václava Klause byly v rozporu s naším programem a byly v rozporu se stanovami a my jsme podle toho jednali. A kdyby se Václav Klaus mladší nejmenoval Václav Klaus, tak se tady o tom nebavíme. A je to naprosto přirozeně přirozené.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nicméně
Jan Zahradil, lídr vaší kandidátky do Evropských voleb před pár dny, konkrétně po tom výroku o židovských transportech prohlásil, a teď ho budu citovat: „Nemám problém s názory pana Klause, mám problém s jeho sebeprezentací, hrou pouze na sebe a neloajalitou.“ Toto uvedl pro Echo24. To znamená, že třeba jemu ty názory až tak nevadí.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to potvrzuje moje slova. My jsme strana, která unese různé názory, nakonec máme konzervativní křídlo, máme liberální křídlo, můžeme mít třeba rozdílné názory a taky máme uvnitř strany na přijetí eura, ale z toho vychází potom nějaká stranická politika, kterou všichni respektujeme. Z toho vycházejí stranické dokumenty a srozumitelná politika vůči našim voličům. Václav Klaus tyto věci nerespektoval a jeho názory veřejně projevované byly v příkrém rozporu s našimi programovými dokumenty a programovým prohlášením. Takže nemůžete akceptovat to, že
poslanec říká, že máme opustit Evropskou unii, když to není pozice Občanské demokratické strany, ale znovu opakuji, tady nejde jenom o názory, jde například o to, že náš čelní politik podporuje ve volbách politika, nebo nominanta jiné politické strany, nebo že veřejně říká, že nepůjde ve volbách volit. Tak to je přece jasné, že pak se musí objevit otázka, proč by byl členem politické strany, kterou nechce volit a jejíž kandidáty ani nepodporuje a jejichž program nesdílí. Já myslím, že to je naprosto logické a srozumitelné a že ODS jednala zcela rozumně a tak, jak musela.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Říká
předseda této strany, Petr Fiala. Děkuju Vám, hezký večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Hezký večer.

Petr Fiala

předseda ODS