12. března 2019

ODS: Hnutí ANO opět odmítlo snížit daně. ODS prosadila zvýšení výdajových paušálů

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes hlasy vládní koalice odmítla senátní změny v daňovém balíčku a přijala sněmovní návrh. V praxi to znamená, že nedojde ke snížení daní, které hnutí ANO v posledních týdnech slibuje. Občanští demokraté upozorňují na další rozpor mezi slovy a činy vládního hnutí.

„Hnutí ANO dnes opět odmítlo pomoci živnostníkům a snížit daně, přestože o tom Andrej Babiš často hovoří. Bohužel jsme si už zvykli, že jeho slova neodpovídají činům, že konkrétní řešení nahrazuje marketing. Navrhovali jsme, aby se některé služby přesunuly do snížené sazby DPH, například domácí péče o děti, staré a nemocné lidi, ale i stravovací služby. Je absurdní, že poslanci hnutí ANO tyto změny nepodporují, když je zřejmé, že opatření by pomohla i lidem, kteří potřebují pomoc ostatních, jako jsou děti a senioři. Přál bych si, aby vládní poslanci rozhodovali podle obsahu návrhu, ne podle toho, kdo jej předkládá,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Občanští demokraté podpořili i sněmovní verzi návrhu, která alespoň částečně uleví těm nejmenším živnostníkům. „Vítáme, že se nám do sněmovní verze podařilo prosadit zvýšení hranice pro výdajové paušály živnostníkům, a proto jsme ji také podpořili. To považuji bezesporu za úspěch. Je ale jednoznačně špatně, že kvůli další názorové otočce hnutí ANO neprošla senátní verze. Doba ekonomické konjunktury, kterou teď prožíváme, je totiž pro snižování daní ta nejvhodnější chvíle,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.