6. března 2019

Události, komentáře

(ČT 24) Premiér Andrej Babiš zahájil návštěvu Spojených států. Během tří dnů má v plánu 24 schůzek a jednání. Vrchol návštěvy přijde zítra, kdy ho v Oválné pracovně přijme prezident Trump. Dnes Babiš zamířil do Americké obchodní komory, kde se sešel se zástupci amerických firem, které už v ČR vytvořily tisíce pracovních míst - i s těmi, které mají zájem v ČR teprve investovat. A to v době, kdy se čím dál častěji mluví o obchodní válce mezi USA a zeměmi Evropské unie. O tématu česko-amerických vztahů diskutoval v Událostech, komentářích ČT24 předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Premiér Andrej Babiš zahájil návštěvu Spojených států. Během tří dnů má v plánu 24 schůzek a jednání. Vrchol návštěvy přijde zítra v 19:45 středoevropského času, kdy ho v oválné pracovně přijme americký prezident Donald Trump.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A hosty Událostí, komentářů jsou v abecedním pořadí Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany. Dobrý večer.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jaroslav Bžoch,
poslanec hnutí ANO, dobrý večer.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A Petr Gazdík,
předseda Starostů a nezávislých. Dobrý večer.

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Hezký dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, začneme tou aktualitou a tedy tím, že premiér navštívil sídlo CIA, jednal i s ředitelkou. Co to podle vás v kontextu toho, co se děje tady u nás, znamená, když se podíváme na to, jak prezident Miloš Zeman obvinil šéfy českých tajných služeb z toho, že ohrožují ekonomické zájmy, když poukazovali na nebezpečnost, nebo na bezpečnostní riziko firmy Huawei. Tak co to je za vzkaz směrem k nám? Pane Bartoši.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ono vlastně technologie Huawei a i technologie jiných třeba dodavatelů z těch zemí jako je Čína, to není věc, která by byla nějak jako čerstvá. Prostě tuhle tu věc řešil třeba Nový Zéland, jiné státy někde už v roce 2012.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
I české tajné služby na to upozorňovaly v roce 2014.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
A když se podíváme i na poslední sérii vlastně nějakých jako protichůdných vyjádření pana prezidenta Zemana a našich tajných služeb, nebo i reakce potom premiéra, který občas tak jako lavíroval a většinou se pak přiklonil na tu stranu těch bezpečnostních služeb, tak možná i to je důvod, proč to pozvání šlo směrem k premiéru a nikoliv k prezidentu republiky. A tam zaznělo, a my jsme se o tom měli možnost bavit i tady předtím, než jsme šli do studia, že vůbec to, že se to ví, že premiér tam jde do, jde navštívit CIA je takové trochu zvláštní, jestli to někde uniklo z okolí premiéra. A těch otázek bezpečnosti i třeba výměny nějakých dat v rámci boje proti terorismu, tak takové věci se skutečně na této úrovni řešit můžou, ale já předpokládám, že spíš ta debata je potom vedena na úrovni těch jednotlivých zpravodajských složek státu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, co to pro vás znamená, návštěva v sídle CIA? Andrej Babiš je snad první premiér, který je v sídle tajné služby.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to důraz, který Spojené státy kladou v této době na bezpečnost a některá rizika, které se v Evropě objevují. A americká administrativa nakonec i bezpečnostní složky to veřejně pojmenovávají. K těm rizikům patří hybridní válka, vliv Ruska, vliv Číny. A o tom Spojené státy mluví veřejně, naposledy například na konferenci, kterou jsme pořádali k 20. výročí NATO o tom mluvil velmi otevřeně americký velvyslanec, a to jsou důvody, pro které Spojené státy se snaží i v této oblasti kooperovat s Českou republikou. A je dobře, že tam pan premiér šel. Já hlavně doufám, že tam hlavně jenom nešel se podívat na sídlo CIA, ale že si poslechl, co mu americké tajné služby říkají a že to nějakým způsobem zohlední v bezpečnostní práci české vlády.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Gazdíku, co to je pro vás za symboliku, když vidíme, že český premiér jde do sídla americké tajné služby a tady náš prezident naše české tajné služby haní a v podstatě řekl, že ohrožují ekonomické zájmy České republiky, když upozorňovali na bezpečnostní riziko?

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Je to obrovská symbolika, přesně tak, jak říkáte. A z mého pohledu je to především výrazné ocenění práce českých tajných služeb. Dokonce české tajné služby u nás čelí útokům třeba pana prezidenta a některých dalších o tom, jestli jejich práce je dobrá, nebo špatná a to, že český premiér se jde do sídla do CIA zjevně bavit také o úspěších našich tajných služeb, je jejich obrovským oceněním.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Bžochu, vy jste z hnutí ANO. Věděli jste, že váš předseda se chystá na takhle důležitou a zajímavou návštěvu do sídla CIA?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Nevěděli jsme to, nevěděli jsme to, nemluvili jsme o tom a s největší pravděpodobností se ani všichni nedozvíme ty přesné důvody nebo to, co se na té schůzce projednalo, což si myslím, je jasné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To je asi normální, když jde o tajné služby, že ne všechno veřejné.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je i dobře.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To je i dobře.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Přesně tak, souhlasím.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, proč myslíte, že trvalo skoro osm let, než český premiér dostal oficiální pozvání do Bílého domu? Pane Bžochu, pojďme začít, protože vy jste mluvil nejkratší dobu.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Já možná budu znova stručný, jako předtím. Já si myslím, že ty vztahy všeobecně se Spojenými státy zamrzly. My jsme možná neměli ani tolik jasných témat, které byvhom se Spojenými státy řešili. V těch minulých letech se většinou řešila nějaká jaderná bezpečnost nebo spíš to bylo z té byznysové stránky. Ale dnes si myslím, že i USA vidí, že ten náš západní svět, ve kterém my žijeme, že ponechaly trošku na okraji a myslím si že teď, i z jejich obav ze sílícího nějakého vlivu Ruska a Číny například v Evropě, že to je ten důvod, proč se k nám dneska vrací.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, souhlasíte?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že zvláště v té druhé fázi fungování Obamovy administrativy se řada věcí v mezinárodních vztazích ze strany Spojených států podceňovala. Návštěva českého premiéra u prezidenta Spojených států, to je vlastně tradice, v minulosti to bývalo vcelku, neříkám, že běžné, ale obvyklé. Je dobře, že se na to v této chvíli navazuje. Myslím si, že to je nesmírně důležité i z hlediska česko-amerických vztahů. A taky je dobře, že si Spojené státy uvědomují, já doufám, že to pan premiér připomene, že Česká republika patří tradičně v Evropě k velkým podporovatelům euroatlantické vazby, že u nás mezi obyvatelstvem je třeba vysoká podpora členství v Severoatlantické alianci a že pro Spojené státy jsme zajímavým strategickým partnerem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, asi doplníte?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Když se vlastně podíváme na to období, já to nechci svazovat i třeba s prezidentováním pana Zemana předchozí, ale už vlastně v předchozích letech se ty vztahy řekněme staly vřelejší. My jsme tady během velmi krátké doby měli snad dva nebo tři zástupce politiky ze Spojených států, ve sněmovně vystoupil Paul Ryan, byl zde ministr energetiky. A já jsem teď měl možnost být na té mezinárodní konferenci v Mnichově, na tom Unique Security Conference a skutečně ty otázky té geopolitky v těchto letech a v budoucnosti se budou výrazně měnit, není to jenom Čína, to Rusko tak trochu jako zaostává, ale jsou tady nové africké ekonomiky a ta Evropa bude hrát důležitou roli v tom partnerství. A já si myslím, že ačkoliv prezident Trump je takový trochu, on ty různé nadnárodní organizace tak jako trošku strká stranou, OSN mě nezajímá, tak chápe tu důležitost Evropy jako partnera. A myslím si, že tohle to, řekněme bilaterální návštěva, ono to není tak netradiční pro ostatní evropské země, že jsou zvány na návštěvu Spojených států a já jsem jako za to rád, že tam ten premiér Babiš je pozván, protože to znamená, že té Americe jako ta Evropa zas tak volná není v tomhle směru. Ale na té mnichovské konferenci dost často bylo: vy jste tady Evropa, vy si řešte své věci, my jsme tady Amerika. Myslím si, že takové to trochu rozbití toho America First a zase pohledu na ten globální svět je přínosné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Gazdíku, váš pohled na to, proč to pozvání přišlo právě teď.

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Já jsem měl možnost jako místopředseda sněmovny v roce 2014 v americkém Kongresu oslavit výročí sametové revoluce a tam z těch jednání, které jsme tam tehdy vedli, zcela jasně vyplývala ta obava právě z pana prezidenta Zemana a ty otázky jak amerických kongresmanů, tak dalších partnerů směřovaly k tomu, kam vlastně patříme, jestli se chceme přiklánět k Rusku nebo kam Česká republika patří? Výčitky o tom, kolik % dáváme na obranu a kolik jsme slíbili v NATO, tam zcela jednoznačně padalo. A druhá věc, která si myslím, je, že teď, když se blíží brexit, tak tradičním evropským partnerem Spojených států samozřejmě je a byla a bude Velká Británie, nicméně ta bude teď mimo Evropskou unii. A myslím si, že Spojené státy hledají spojence v Evropské unii, kteří by byli stabilní, jasní a čitelní a tady ta tradice vztahů mezi Českou republikou nebo Československem bývalým a Spojenými státy evidentně je.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Všimli jste si, že tady sedí vlastně opoziční strany, sedí tady zástupce vládní strany a je tu vzácná shoda. To je zajímavá věc, která se nám nestává moc často. Pane Bžochu, na návštěvu Oválné pracovny si myslel i prezident Miloš Zeman, protože byl jedním z prvních evropských politiků, kteří gratulovali Donaldu Trumpovi ke zvolení, nakonec to pozvání přišlo ale do Strakovy akademie pro Andreje Babiše. Nemůže to jejich řekněme vřelý vztah nějakým způsobem narušit? Nemůže pan prezident teď žárlit na vašeho pana premiéra?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Já si to nemyslím, nemůžu hodnotit, jak vřelý vztah mají nebo ne, to vědí jenom oni dva.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale navenek to vypadá, že mají vřelý vztah.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Pan prezident tu pozvánku také dostal, nicméně ta jeho schůzka byla posunuta.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To tvrdí on.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Do neznámého času.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste viděl tu pozvánku?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Samozřejmě, že jsem ji neviděl. Ale je to informace, která se dá najít v médiích, takže tvrdit, že tu pozvánku dostal nicméně jeho schůzka byla posunutá jinam. A já na tom nevidím nic extra špatného, protože.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já neříkám, že to je extra něco špatného. Ptám se, jestli to nemůže narušit ten jejich vztah?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Ne, nemyslím si to.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nemyslíte.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Protože všichni víme, jaký systém máme my u nás, jaký systém má Amerika a pokud si administrativa americká vyhodnotila, že více pro jednání může udělat premiér české vlády, než hlava státu, tak pozvali pana premiéra.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Gazdíku, vy jste se tady usmíval?

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Protože ta pozvánka je něco jak Peroutkův článek. Taky ho doposud nenašli.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jestli můžu jenom zareagovat na to, co jste vlastně vy uvedla o té jako shodě. A i sněmovna, když se řeší důležité věci, které jsou pro Českou republiku důležité, od liniových staveb, po třeba otázky českého kontingentu v zahraničí, tak my můžeme mít různé názory na tu domácí politiku, ale směrem do zahraničí by ta Česká republika měla vystupovat jednotně, v rámci Evropské unie. A já si myslím, že je trošku nešťastné, když třeba jinou zahraniční politiku reprezentuje vláda, kdyby jinou reprezentoval potom premiér v nějakých svých třeba sólo akcích a pan Babiš má rád to mezi čtyřma očima, on to často říká, tak se občas taky vyfotí s někým, kdo úplně není demokratický politik z mého pohledu. A já si nemyslím, že...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pan Bžoch se usmívá.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ne a tak já sleduju ty Facebooky různých politiků, tak se občas trochu divím. Ale já si myslím, že na tom není nic divného, že když je...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já jsem neříkala, že to je divné, já jsem říkala, jestli jste si všimli té vzácné shody.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Jo a ještě třeba důležité si uvědomit a ono to tady zaznělo i od vašich kolegů z Ameriky v reportáži pan Babiš je tam jako zástupce té Evropské unie, že on tam hovoří o dovozu cla na dovoz automobilů z Evropské unie, že to není jenom jako, že Česká republika, protože ve finále my tam žádné automobily nevozíme, my dodáváme součástky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale nás by se to dotklo taky.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Nás by se to samozřejmě dotklo, protože ty koncerny co jsou v Čechách samozřejmě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo průmyslu.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já bych k tomu ještě řekl, že vlastně to, co se odehrává tady, je normální a takhle to je ve většině zemí, že prostě opozice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Že nám to tady nepředvádíte často.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Bohužel, ale to se ptejte někoho jiného, protože já jsem ten, kdo vyzývá k tomu, abychom se dohodli s vládou na zahraničně politických pozicích a to, že na to pan premiér nereaguje, je jeho chyba. Ale to, že se politici z demokratických stran napříč…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Teď jste to trošku zkazil. Když jste říkal chyba pana premiéra.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Napříč politickým… Ale je to tak, to se každý může podívat, kolikrát jsem vyzval a kolik těch schůzek bylo.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jednu.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to, že se politici napříč politickým spektrem shodnou na základních prioritách zahraniční politiky, to je naprosto běžné a je to správné, protože jedině, když jsme doma sjednoceni na zahraniční politice, tak můžeme v zahraničí něco prosazovat. A já bez ohledu na to, že se jedná o Andreje Babiše, já mám radost, že český premiér se setká s americkým prezidentem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme to malinko odlehčit. Co si myslíte, že veze pan premiér jako dar? Protože Andrej Babiš vyzýval své příznivce, aby mu poradili, ale říkal, že chce něco originálnějšího než český křišťál. Tak co byste mu poradili, aby vezl, pane Gazdíku?

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Já pevně doufám, spekuluje se o tom, že je to moravská slivovice, tak doufám, že to tak je.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně je úplně jedno, co mu veze a myslím si, že to není podstatné, pro mě je důležité.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já vím, že to není podstatné. Snažím se to malinko odlehčit.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pro mě je důležité třeba.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Že tam je.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Co pan premiér řekne panu prezidentu Trumpovi. Já bych mu třeba řekl, jak nám záleží na těch vztazích.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Doufejme, že to zkazíme.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Řekl bych mu, jak jsou důležité bezcelní vztahy mezi Evropou, Evropskou unií a Spojenými státy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme, když necháte ještě odpovědět další pány.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Řekl bych mu, ať neodchází politicky a vojensky z Evropy, Spojené státy, že jsou pro nás důležité. To bych mu řekl. To pokládám za podstatné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře. Pane Bžochu?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Já netuším, co mu veze. Ale myslím, že pan prezident Trump moc dobře zná věci z České republiky, takže slivovice je, myslím, dobrý nápad. Ale možná veze krtečka, opravdu nevím.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co vy, pane Bartoši, co byste mu poradil?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jsem se díval, jestli někde taky zase neunikla nějaká informace o tom, tak nic jsem nenašel, viděl jsem nějaké faux pas v Blesku s pugétem, který obdržela paní Babišová. Tak teď už vím, jak má vypadat správný diplomatický pugét pro dámu. A já skutečně netuším, já bych třeba byl rád, kdyby tam nebo od tam přinesl nějaké zprávy a kdyby se tam třeba i bavili o klimatické změně, protože jestli pan prezident Trump je něčím také známý ve světě, tak je, že chce odstoupit z klimatické dohody a opět to je téma, které...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To v těch tématech nebylo, ale…

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
To v těch tématech nebylo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale na premiéra čeká silná sestava, kromě prezidenta Trumpa tam bude viceprezident Pence, šéf diplomacie Pompeo, poradce pro národní bezpečnost Bolton, ministr energetiky Perry. A Andrej Babiš si s sebou vzal dva náměstky ministrů a pana Havlíčka, jako místopředsedu rady vlády pro výzkum a inovace. Odpovídá ta česká delegace důležitosti té návštěvy a tomu, jak silná sestava ho čeká tam, pane Gazdíku?

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Já chápu, proč si nezval třeba ministryni hospodářství, ale samozřejmě...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná si vzal budoucího ministra hospodářství.

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Možná.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Říkal, že to není na pořadu dne, že pan Havlíček ministrem průmyslu nebude, zatím.

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Nicméně tam skutečně není ani tak důležité, jak ta silná sestava je, ale skutečně výkon Andreje Babiše, jako českého premiéra, jako toho hlavního aktéra a jeho přesvědčovací schopnosti, tak jak o tom mluvil pan kolega Fiala na ta témata, které jsou pro nás zásadní. To je mnohem důležitější, než jestli s ním jedou další dva, tři, ministři.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, co byste řekl Donaldu Trumpovi, jak byste ho přesvědčil o tom, že by cla na evropská auta neměl zavádět, protože podle Ministerstva průmyslu je v ohrožení 25 tisíc pracovních míst jen v Česku, pokud by se to stalo. Jaký argument byste použil?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Těch argumentů je celá řada. Já jsem prostě přesvědčen a o tom bych s Donaldem Trumpem mluvil, že pro Spojené státy a Evropskou unii, protože tohle se musí vyjednávat na úrovni Evropské unie, je prostě výhodnější mít bezcelní zónu. Nakonec ta vyjednávání nějakým tímto směrem šla, škoda, že se to nepovedlo, vyjednali jsme ji s Kanadou, nepovedlo se se Spojenými státy. Ale určitě bych vysvětloval Donaldu Trumpovi, že toto je výhodnější pro obě strany. Samozřejmě ten problém cel je složitý, ona jsou historicky nějak dána, ta cla už dnes existují. Spojené státy mají nižší cla, na dovoz sem je to naopak. Takže nějaká úprava těch cel nepochybně na stole je, je to debata ve Spojených státech, která probíhá dlouhodobě, ale já bych doporučoval a jsem o tom bytostně přesvědčen, že to je správnější, abychom směřovali k bezcelnímu obchodnímu styku se Spojenými státy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bžochu, co by znamenalo pro českou ekonomiku, kdyby Donald Trump cla pro evropská auta skutečně zavedl? Kromě toho, že by tu bylo v ohrožení 25 tisíc pracovních míst, jak dalece by to zasáhlo českou ekonomiku?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
To nedokáže nikdo podle mě odhadnout. Ty následky by byly velké, 25 tisíc míst není málo, ale ten celkový dopad nedokáže nikdo odhadnout v tuto dobu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, jaký by byl váš argument pro to, aby Amerika nezaváděla cla?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já se zase vrátím k těm změnám těch sil vlastně celosvětových. Pokud skutečně bude docházet k posilování Číny, i když tam teď se trochu ochladil ten růst, ostatně i o tom informují ekonomická periodika, tak do budoucna v roce 2030, prostě už i třeba v G7 bude úplně jiné zastoupení. A já si myslím, že pro Ameriku je do budoucna výhodné, aby Evropa jako celek byla ekonomicky silná a vlastně neodnášela ten boj, který v tuto chvíli vede ekonomicky Čína s Amerikou. A já si myslím, že to je dostatečně důležitý argument a že i velcí státníci se dívají dál a skutečně se nebavíme o tom, co bude za rok, ale bavíme se o tom, co bude třeba za 10 let.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě sešel s ruskou delegací vedenou ministrem průmyslu a podle ruské agentury TAZ Zeman hovořil o ruské účasti na modernizaci jaderných elektráren Temelín a Dukovany, může to mít nějakou souvislost s tím, že teď je Andrej Babiš v Americe, pane Gazdíku?

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Velmi patrně ne, Miloš Zeman jede svoji politiku pořád stejnou. To, že ale budoucí výstavba, nebo dostavba jaderných bloků v České republice je jedna z hlavních bezpečnostních rizik a při té stavbě se budeme muset bavit taky o bezpečnostních rizicích a že ruské firmy v tomto a závislost na nich do budoucna může být značné energetické i bezpečnostní riziko, to je nabíledni. Nemyslím si, že to má přímou souvislost s jednáními ve Spojených státech, nicméně to není v zájmu České republiky, aby Rusko dostalo jaderné bloky u nás.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A je v zájmu České republiky, pane Fialo, aby se na dostavbě jaderných bloků podíleli Američani?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je nepochybně v zájmu České republiky, aby se na dostavbě jaderných bloků podílely firmy z těch zemí, které pro nás nepředstavují bezpečnostní riziko. A já jsem přesvědčen, že to se ukáže, které ty firmy to mají být v otevřeném tendru, nebo v tendru, problém je, že se musíme nejprve rozhodnout, co budeme dostavovat, kdy to budeme dostavovat a kdo to bude dělat, jestli ČEZ, stát, jaké budou státní záruky a další věci, které je potřeba vyřešit. Ale jsem jednoznačně přesvědčen o tom, že toto je záležitost tak strategicky významná, že musí rozhodovat i geopolitické aspekty, bezpečnostní aspekty a že prostě pro nás ta…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Zatím se to moc nešlo rozhodnout.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
…ta ruská cesta představuje určité riziko. A mimochodem, to, co jste tady zmínila, jednání prezidenta Zemana, když se podíváme na jeho otevřený přístup k Číně, k Rusku a podíváte se na to před čím varuje americká politika, tak tady máme určitou odpověď na to, proč pan prezident Zeman to pozvání buďto nemá nebo není účinné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, poslední otázka, prosím stručně, abyste měli možnost odpovědět všichni. Před premiérem byl ve Spojených státech ministr zahraničí pan Petříček, který když se vrátil, tak říkal, že by rád v Praze uspořádal mezinárodní konferenci o odzbrojení, kam by rád pozval Trumpa, Putina a Si Ťin-pchinga. Je to reálné nebo nápad z říše snů, pane Bartoši?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Je to informace, která vlastně byla taková, jako když pan Babiš řekl, že pana Petříčka nepotřebuje k tomu, aby si domlouval schůzky, což byla ta kritika, že to nešlo oficiálně přes Ministerstvo zahraničí, tato schůzka v Bílém domě, tak já bych byl za to rozhodně rád. Ale nějaké informace, že by se to dělo, že by na to někdo reagoval, zatím nejsou, takže těžko odhadnout.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bžochu?

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Já tady budu souhlasit, nějaké informace nejsou, já si myslím, že to je právě nápad spíš z říše snů, protože když dneska vidíme, jak Trump s kým mluví, kdy mluví, jak mluví, tak nevěřím tomu, že to, že ministr České republiky pozve Putina k jednomu stolu s Trumpem v České republice v Praze, je ačkoliv je krásná, tak že by se mu to podařilo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme tady zažili spoustu různých plánů v minulosti, jak česká zahraniční politika bude řešit světové konflikty, všechno to byly nesmysly. Soustřeďme se na to, co je opravdu důležité, co můžeme udělat, co zajistí naši bezpečnost.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Taky říše snů, dobře.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takže pro nás by bylo třeba lepší, kdyby se vláda věnovala tomu, abychom skutečně dávali 2 % HDP na obranu a plnili svoje závazky, než tyto fantasmagorie.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Gazdíku?

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Já to také vidím jako spíše z říše snů, to zásadní, co by teď česká zahraniční politika měla řešit je právě spíše otázka bezpečnosti, kybernetické bezpečnosti, energetiky a třeba cel na auto.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju a uvidíme zítra, co se dozvíme, co pan premiér řekne Donaldu Trumpovi. Děkuju za to, že jste si udělali čas, hezký večer, na shledanou.

Petr GAZDÍK, předseda hnutí STAN:
Děkujeme za pozvání, na shledanou.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Jaroslav BŽOCH, poslanec a místopředseda zahraničního výboru /ANO/:
Na shledanou.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS