6. března 2019

Připomenout Rašínovy zásluhy na vzniku koruny jsem považoval za nezbytné

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna si ve středu usnesením při příležitosti 100letého výročí vzniku české koruny připomněla zásluhy prvního ministra financí Aloise Rašína na jejím vzniku. Bod na program schůze navrhl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Jan Skopeček: „Považoval jsem za nezbytné v době, kdy slavíme 100 let naší koruny, abychom připomněli zásluhu na jejím vzniku prvnímu ministru financí Československa Aloisi Rašínovi. Nechci v žádném případě zužovat roli Aloise Rašína pouze na vznik koruny, nebo na jeho roli tvůrce velmi úspěšné hospodářské politiky, díky které se v poválečných letech naše země velmi rychle zvedla. Byl to především obrovský vlastenec, který měl jako jeden z mužů 28. října obrovskou zásluhu na vzniku české státnosti. Ale právě měnová odluka a vznik národní měny je s ním spojen dominantně a zaslouženě a je to dobrá příležitost tuto významnou osobnost i událost české historie připomenout. Kéž by naše koruna vydržela v našich peněženkách jako stabilní a pevná měna dalších 100 let.“

Usnesení PS PČR: V době stého výročí české národní měny a zároveň v době nedávného výročí úmrtí jejího otce, prvního ministra financí Aloise Rašína, se Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, vědoma si důležitosti národní měny, usnáší na tomto slavnostním prohlášení: Dr. Alois Rašín se zasloužil o národní měnu - českou korunu.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS