27. února 2019

Pražská Agentura pro Galileo (GSA) se bude rozšiřovat

(www.ods.cz) ​​​ Evropská agentura GSA sídlící v Praze se přejmenuje na Agenturu pro vesmírný program a bude se rozšiřovat o desítky nových zaměstnanců. V úterý večer se na tom v Bruselu shodli zástupci unijních institucí. Českým zástupcem ve vyjednávacím týmu byl europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

„Podařilo se zúročit to, po čem jsem řadu roků volal pokud dělá pražská agentura GSA výborně svou práci pro evropskou satelitní navigaci Galileo, mělo by se využít jejích zkušeností a rozšířit její záběr i na program pozorování Země Copernicus. Jde především o bezpečnost systému a aktivity ohledně marketingu a komunikace,“ uvedl Tošenovský. „Samozřejmě jde i o prestižní záležitost z hlediska České republiky a o další zakázky pro české firmy a o příležitosti pro vědu a výzkum.“

Poslanec Tošenovský v této souvislosti rovněž ocenil výbornou spolupráci s diplomaty na Stálém zastoupení ČR v Bruselu a odborem Kosmických aktivit Ministerstva dopravy.

Úterní dohodu musí nyní potvrdit členské státy EU v Radě a plénum Evropského parlamentu. Rozpočet 16 miliard eur vyčleněný na program bude diskutován na podzim v rámci víceletého finančního rozvrhu Unie na léta 2021–2027.

Evžen Tošenovský se vesmírným programům EU dlouhodobě věnuje. Jako zpravodaj dohodl stávající pravidla pro fungování Agentury pro Galileo (GSA) a napomohl tak jeho přemístění do Prahy.

Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP