25. února 2019

Česká republika potřebuje nižší a jednodušší daně, ne nepromyšlené nápady vládní koalice

(www.ods.cz)

Jan Skopeček: „ODS odmítá a varuje před stávající chaotickou přehlídkou nepromyšlených a ad hoc generovaných nápadů vládní koalice hnutí ANO a ČSSD, jak řešit v době ekonomického zpomalení neudržitelný, protože špatně připravený, státní rozpočet. Dennodenní záplava koaličních návrhů, zejména z dílny ČSSD, na zvýšení daňové zátěže a zavádění úplně nových typů daní, ekonomickou situaci České republiky nevylepší. Odmítáme zavádění jakékoliv formy nových sektorových daní či zvýšení stávajících spotřebních daní. O obou těchto variantách už vládní strany nahlas mluví, aby otestovaly průchodnost těchto opatření u veřejnosti.

Česká republika místo nových a vyšších daní potřebuje daně nižší a jednodušší. České daně nejsou v mezinárodním srovnání nikterak nízké a ve složitosti daňového systému jsme nechtěnými premianty. Na to by se vláda měla zaměřit, nikoliv vymýšlet nové daně. Vyzýváme českou vládu, aby přestala se stávající chaotičností řešení tlaku na státní rozpočet z důvodu ekonomického zpomalení. Místo toho by měla vláda přijít s jasným plánem zejména úspor na výdajové straně rozpočtu. Už dnes je jasné, že byl rozpočet špatně připravený, protože byl schválen jako rozhazovačný, tedy bez souladu s ekonomickou realitou.

Česká republika potřebuje méně přerozdělování a menší stát, o čemž tak zaujatě Andrej Babiš mluví na stranických fórech. V realitě nám ale chce naordinovat ještě větší daně, a tím i větší stát s větším přerozdělováním. Odmítněme to velmi nahlas dříve, než si to naše levicová vláda dovolí předložit Poslanecké sněmovně.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS