25. února 2019

Česká republika potřebuje nižší a jednodušší daně, ne nepromyšlené nápady vládní koalice

(www.ods.cz)

Jan Skopeček: „ODS odmítá a varuje před stávající chaotickou přehlídkou nepromyšlených a ad hoc generovaných nápadů vládní koalice hnutí ANO a ČSSD, jak řešit v době ekonomického zpomalení neudržitelný, protože špatně připravený, státní rozpočet. Dennodenní záplava koaličních návrhů, zejména z dílny ČSSD, na zvýšení daňové zátěže a zavádění úplně nových typů daní, ekonomickou situaci České republiky nevylepší. Odmítáme zavádění jakékoliv formy nových sektorových daní či zvýšení stávajících spotřebních daní. O obou těchto variantách už vládní strany nahlas mluví, aby otestovaly průchodnost těchto opatření u veřejnosti.

Česká republika místo nových a vyšších daní potřebuje daně nižší a jednodušší. České daně nejsou v mezinárodním srovnání nikterak nízké a ve složitosti daňového systému jsme nechtěnými premianty. Na to by se vláda měla zaměřit, nikoliv vymýšlet nové daně. Vyzýváme českou vládu, aby přestala se stávající chaotičností řešení tlaku na státní rozpočet z důvodu ekonomického zpomalení. Místo toho by měla vláda přijít s jasným plánem zejména úspor na výdajové straně rozpočtu. Už dnes je jasné, že byl rozpočet špatně připravený, protože byl schválen jako rozhazovačný, tedy bez souladu s ekonomickou realitou.

Česká republika potřebuje méně přerozdělování a menší stát, o čemž tak zaujatě Andrej Babiš mluví na stranických fórech. V realitě nám ale chce naordinovat ještě větší daně, a tím i větší stát s větším přerozdělováním. Odmítněme to velmi nahlas dříve, než si to naše levicová vláda dovolí předložit Poslanecké sněmovně.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS