22. února 2019

ODS: Pokud důchodová komise dopadne jako debatní kroužek, představíme vlastní návrhy na úpravu důchodového systému

(www.ods.cz) V pátek poprvé zasedala důchodová komise, ve které reprezentuje ODS Jan Bauer. Podle něj nesmějí být výsledkem mnohostranného jednání pouze kosmetické úpravy důchodového systému, proto navrhne ODS vlastní úpravy systému penzí. Podle první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija je klíčové, aby reforma zajistila rozumné důchody pro současnou mladou a střední generaci.

„Levicové vlády v čele s ANO a ČSSD svými nekompetentními kroky vrhají současnou aktivní generaci občanů České republiky do stále větší nejistoty. V roce 2015 zrušila vláda druhý důchodový pilíř a nyní, o téměř čtyři roky později vznikla už druhá pracovní skupina, která se má budoucností důchodového systému zabývat. Věřím, že se nám podaří ministryni Maláčovou přesvědčit, že by se skupina neměla zabývat jen drobnostmi, o kterých ministryně mluvila na tiskové konferenci, ale především tím, jak zajistit příjmovou stránku důchodového systému. Jedině tak můžeme zajistit, aby dnešní mladá generace a lidé ve středním věku měli záruku rozumné výše důchodů," uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Na prvním jednání důchodové komise se řešily hlavně organizační věci. Bohužel jsem se po první schůzce nezbavil pocitu, že se z komise stane debatní kroužek, jehož výsledkem budou jen kosmetické změny v systému. Budu ale pracovat na tom, abychom se do takové situace nedostali. Nechceme se spokojit jen s drobnými úpravami penzijního systému, proto jako ODS předložíme vlastní návrhy řešení penzí v České republice,“ doplnil člen důchodové komise za ODS Jan Bauer.