18. února 2019

Postup Finanční správy při odměňování úředníků za doměřenou daň je nepřijatelný

(www.ods.cz) Na konci prosince interpeloval poslanec ODS Vojtěch Munzar ministryni financí Alenu Schillerovou ve věci postupu Finanční správy při odměňování úředníků za doměřenou daň. Ministryně financí se však přímé odpovědi v interpelaci vyhnula, obecně podobnou praxi odmítla a sdělila, že pracovníci jsou motivování pouze za plnění mimořádných a obtížných úkolů. Hospodářské noviny přesto minulý týden přinesly důkazy, že se tak skutečně dělo. Poslanec Munzar proto nechal interpelaci zařadit jako samostatný bod schůze sněmovny. Ve středu se této věci bude věnovat rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

„Vázání odměn kontrolorů Finanční správy na výši doměřené daně je pro ODS nepřijatelné. Po nadužívání kontrolních příkazů, výzvách novomanželům pod hrozbou pokuty, drastickém pokutování za marginální chyby při provozu EET je to další kamínek do mozaiky agresivního přístupu Finanční správy k daňovým poplatníkům. To vše se děje za nekritického souhlasu Ministerstva financí. Arogance moci se ukazuje na tom neuznat chybu a mlžit za každou cenu,“ vysvětluje poslanec Vojtěch Munzar postoj ODS.

„Místo služby občanům se Finanční správa pasovala do role drába nad občany, která si může dovolit vše. S tím se nehodlám smířit, proto jsem interpeloval ministryni financí s jasnou otázkou, zda může podobnou praxi vyloučit,“ dodal Munzar. Přitom v únoru roku 2016 vydal tehdejší generální ředitel FS Martin Janeček pokyn, dle kterého se vypočítávala odměna kontrolorům podle výše snížení odpočtu na podporu výzkumu a vývoje a z toho vyplývající doměřené daně. Poslanec Munzar dodává: „Je to plánovité vytváření podjatosti zaměstnanců správy, kteří jsou osobně motivováni k tomu, aby doměřili co největší daň. Nemůžeme tedy čekat, že ke kontrolám daňových poplatníků budou přistupovat objektivně.“

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení