5. února 2019

ODS: Hledáme kompromis. Je třeba chránit práva autorů, ale neomezit svobodný prostor internetu

(www.ods.cz) Místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka dnes v Poslanecké sněmovně připravil seminář „Budoucnost autorských práv v EU a v ČR“, který se věnoval zejména evropské směrnici o autorském právu a kontroverzním článkům 11 a 13. Na semináři byly zastoupeny oba názorové proudy. Pozvání k diskusi přijali zástupci společnosti Google, Unie vydavatelů, OSA, IFPI a vydavatelských domů.

„Internet hýbe světem. To není nadsázka. Na netu jsou už dnes všechny generace a využívají jeho obsah. V těchto dnech v Bruselu vrcholí diskuse o budoucí podobě ochrany autorských práv na digitálním trhu. Hrozí, že příliš přísná směrnice omezí internetový prostor. Tomu chceme zabránit. Na druhou stranu je ale nutné i na internetu chránit práva autorů a rozdělovat příjmy z internetové reklamy spravedlivěji. Cílem dnešního semináře bylo představit argumenty na obou stranách. Oceňuji věcný a velmi otevřený přístup všech aktérů,“ zhodnotil diskusi Martin Kupka.

Kandidát ODS do Evropského parlamentu a analytik EU Ondřej Krutílek dodává: „Články 11 a 13 jsou samozřejmě velkým tématem a je dobře, že se dnes o nich vedla podrobná a poučená debata. Obávám se ale, že pokud nebudou dostatečně precizně definovány už na evropské úrovni, a zatím tomu nic nenasvědčuje, stávající stav se spíše zhorší, než zlepší. I proto, že oba jsou součástí směrnice a tu si musí každý z osmadvaceti členských států implementovat sám.“