15. ledna 2019

Drahý moloch na talíři školáků

(MF DNES) Pokud chcete porozumět tomu, proč stát bobtná, krásným příkladem je nejnovější návrh ministerstva školství, aby děti, na které rodiče pobírají přídavek, měly ve školách oběd zdarma. Myšlenka zní bohulibě. Ale jen do chvíle, než si uvědomíme, že přídavek na dítě je sociální dávka, která má potřebným rodinám pomáhat krýt náklady spojené s výchovou a výživou dětí. Tedy i s obědy ve škole, kde je jejich cena již tak díky státní dotaci významně nižší.

Dalo by se pochopit, že by vláda přišla se zjištěním, že rodiny pobírající přídavek na dítě jsou i přes poskytování této dávky na tom tak špatně, že je zapotřebí dávku zvýšit. Je ale také jasné, že zvýšení hodnoty již desítky let existující dávky je z hlediska politického marketingu daleko prozaičtější počin než zavedení obědů zdarma pro část školních dětí.
 
Pokud budou obědy zdarma schváleny, co to bude znamenat? Rodiče dítěte, na něž mají přídavek, přinesou potvrzení ze správy sociálního zabezpečení do školy.
 
Tam to bude muset někdo zaevidovat. Na obědy zdarma bude poskytována dotace, která bude podléhat kontrole v rámci finančních mechanismů veřejné správy. Zaevidovala škola správně děti, které mají nárok? Byl tento nárok náležitě doložen? Nestala se někde chyba? Celá řada administrativních otázek, které budou vyžadovat, aby se jim v zájmu principů finanční kontroly ve veřejné správě někdo věnoval.
 
Samo ministerstvo školství odhaduje, že nová administrativní zátěž si v rámci školství vyžádá 664 úřednických míst.
 
Že by to šlo jednodušeji, prostě zvýšením příslušné sociální dávky? Taková varianta ani nebyla zvažována. Ministři současné vlády jsou od toho, aby plnili úkol a ne hledali nejjednodušší a nejefektivnější řešení problému. A tak kromě sociální dávky řešící výživu dětí v chudších rodinách poskytované jedním resortem budeme mít také obědy zdarma poskytované druhým resortem těm stejným dětem, to celé obsluhované početnou armádou úředníků.
 
A protože tuto metodu práce vláda uplatňuje všude, máme zde místo malého, schopného a efektivního státu jen neefektivní, nepřehledný a drahý moloch.
Jiří Nantl

expert ODS pro výzkum a inovace