3. ledna 2019

Přebytek státního rozpočtu je jen další marketingový trik

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru a ekonomického experta ODS Jana Skopečka k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018.

 
Ministryně financí Alena Schillerová se dnes pochlubila přebytkem státního rozpočtu za uplynulý rok ve výši 2,9 miliardy korun. To by jistě bylo chvályhodné, pokud by se opět nejednalo o marketingový trik. Nejde totiž o výsledek úsilí Babišovy vlády, ale zásluha je zejména na straně mimořádných příjmů z EU, z výnosů z emisních povolenek a podobně.
 
Tento reálný výsledek hospodaření státu je o to horší, že se nacházíme v době několikaletého hospodářského růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti. Vláda ani v ekonomicky mimořádně příznivé době nedokázala hospodařit s národními prostředky tak, aby utratila pouze to, na co získá v daném roce prostředky od daňových poplatníků. V kontextu rozpočtových čísel za rok 2018 je ještě více obludné, že si vláda nedávno v Poslanecké sněmovně nechala schválit možnost vysát tzv. privatizační fond určený např. na financování deficitu penzijního systému v době slabého ekonomického výkonu. Rovněž se v kontextu zveřejněných výsledků za rok 2018 ukazuje jako nadmíru neodpovědný schválený letošní rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Za „pochvalu“ nepochybně také stojí fakt, že v loňském roce se naše síť dálnic rozrostla o necelé 4 kilometry, což je pěkné tempo přesahující 300 metrů dokončených dálnic měsíčně.
Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS