19. prosince 2018

Senátorský klub ODS: Novela zákona o státní službě popírá jeho smysl

(www.ods.cz) Senátorský klub ODS podpoří doprovodné usnesení k insolvenčnímu zákonu, které předloží Jitka Chalánková, uvedl na tiskové konferenci předseda občanskodemokratických senátorů Miloš Vystrčil. ODS naopak nesouhlasí se změnami zákona o státní službě a zrušením karenční doby.

 
„K zákonu o insolvenci se stavíme zdrženlivě. Podporujeme poskytnutí možnosti lidem, kteří se nacházejí v dluhové pasti, se navrátit z šedé zóny ke standardnímu životu, zároveň však nelze pominout práva věřitelů. Bohužel předložený návrh v této podobě toto nenaplňuje, a proto ho nemůžeme podpořit. Zákon totiž dostatečně nemotivuje a v jistém smyslu slova ani neodměňuje dlužníky za to, zda a v jaké výši splácejí své dluhy a bohužel nemotivuje dostatečně ani insolvenční správce, aby dohlíželi na to, aby dlužníci řádně spláceli. Podpoříme však doprovodné usnesení, které bude předkládat paní kolegyně Jitka Chalánková, a které může být dobrým základem pro vznik opravdu kvalitního návrhu insolvenčního zákona,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.
 
„V Senátu chci navrhnout doprovodné usnesení, které schválil také výbor pro zdravotnictví a sociální politiku. V usnesení chceme vyzvat ministra spravedlnosti, aby po roce účinnosti zákona vyhodnotil, kolik dlužníků se dostává z dluhových pastí, kolik lidí se v novém modelu přihlásilo a zda má zákon avizované dopady. Chceme ale vyzvat také ministryni práce a sociálních věcí, aby se věnovala tomu, jakým způsobem lze řešit situaci lidí v tzv. šedé zóně,“ uvedla senátorka Jitka Chalánková.
 
Senátor Zdeněk Nytra se vyjádřil ke změnám služebního zákona: „Zákon o státní službě přináší veliké negativum – zjednodušení možnosti odvolání státních tajemníků. To popírá samotný smysl služebního zákona, který měl původně zajistit nezávislost státních úředníků na politické reprezentaci. Nesouhlasíme ani s úpravou zákona, která vyřazuje posudkové lékaře ze služebního zákona, neboť se jedná o nesystémové opatření. Novela může krátkodobě pomoci vyřešit nedostatek posudkových lékařů, dlouhodobě ale povede k jejich ještě většímu nedostatku, protože platové podmínky ve služebním zákoně jsou výrazně lepší než v rámci zákoníku práce. Problém máme také s dalším odkladem e-receptů.“
 
„Od roku 2008 odolává karenční doba útokům levice. Nyní se vládní koalice opět snaží o její zrušení. Takový návrh musíme jednoznačně odmítnout. Ukázalo se, že karenční doba funguje a fiktivní nemocnost byla omezena. Nechápu, proč bychom měli zaměstnavatelům opět zvyšovat náklady a rušit stávající funkční model. Pokud to projednávání zákona umožní, podpoříme pozměňovací návrh, který zvýšené náklady způsobené zrušením karenční doby zaměstnavatelům alespoň částečně kompenzuje,“ vyjmenoval výhrady ke zrušení karenční doby senátor Vladislav Vilímec.