12. prosince 2018

Události, komentáře: Senát řešil platy politiků

(ČT 24) Politikům porostou od příštího roku platy nejspíš o devět procent. Návrh, který schválila sněmovna, dnes Senát nezměnil. Úpravu musí ještě podepsat prezident. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vrcholným politikům, jak už jsme řekli, porostou od příštího roku nejspíš o 9 %. Návrh, který schválila sněmovna, dnes Senát nezměnil. Úpravu musí ještě podepsat prezident. Kdyby se to nestihlo do konce roku, výdělky by politikům rostly mnohem výrazněji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hosté k tématu. Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů, vítám Vás. Dobrý večer.

Dobrý den.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Miloš Vystrčil, předseda senátního klubu ODS, který asi po D1 těžko mohl do Prahy dorazit. Já Vás do Jihlavy zdravím, dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer, budete překvapen, já jsem dorazil z Prahy do Jihlavy a po objízdných trasách velmi dobře.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Po objízdných trasách, tak to je dobře, že jste to připomněl. Pánové, začnu ne čísly, ale prosím vás, o upřímnou odpověď. Pane Michálku, jaký máte pocit z toho, že jste kromě podnikatelů ani jedinými lidmi, kteří si vlastně sami určují výši svých platů? Neříkám, že je to špatně, zeptám se Vás na Váš pocit.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já si myslím, že je úplně normální a je to na celé zeměkouli, že zákony schvaluje parlament a podepisuje je prezident. Takže není to nic, co by bylo, kdyby Česká republika byl jediný stát na světě, jak to funguje.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To jsem neříkal. Pane Vystrčile, Váš názor na to, že si sami určujete výši platu a že to potom může generovat třeba spoustu dohadů, otázek a tak podobně?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Mně hlavně vadí to, že to děláme opakovaně. Kdybychom jednou ty platy zafixovali a navázali na nějaké průměrné mzdy a už se k tomu nevraceli, to bych viděl jako rozumné řešení. To, že najednou si vzpomeneme a na konci roku například tentokrát ze Senátu si uděláme rukojmí, to se mi příliš nelíbí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pojďme tedy k těm číslům. Pane Michálku, vaše platy se mají nakonec zvednout o přibližně 9 %, prosím o jasné vysvětlení proč?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Dneska ten systém funguje tak, že ty platy jsou navázané na růst ve státní sféře. To znamená, že když rostou platy učitelů a dalších státních pracovníků, tak rostou platy politiků. My jsme navrhovali, aby to bylo právě od té průměrné mzdy, jak říkal pan kolega Vystrčil, ODS nás v tom podpořila ve sněmovně, ale ty hlasy bohužel na to nestačily.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Vystrčile, proč by se měly zvedat platy jiným způsobem a o kolik, protože v tom Senátu přece jenom byl trošku jiný návrh a vlastně původně mělo to být mnohem výš, váš senátní hospodářský výbor navrhovat o něco výš, proč to má být podle Vás jinak?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
To se neptáte toho správného, já jsem hlasoval pro to, abychom se tím nezabývali, a to z toho důvodu, že nepovažuji nějaké handrkování o platy za důstojné Senátu. A nakonec souhlasím, možná budete překvapený, s panem kolegou Michálkem, protože rovněž si myslím, že to jediné, co by bylo dobré změnit a my jsme to udělat nemohli vzhledem k tomu, že ta účinnost je od 1. 1. 2019, je to, abychom navázali naše platy na průměrné platy v hospodářské sféře a nikoliv nepodnikatelském sektoru, což se nepodařilo. Pan kolega Michálek už to připravil ve sněmovně, my jsme bohužel už to nemohli udělat v Senátu, neboť bychom byli okamžitě obviněni různými populisty, že zase zdržujeme přijetí toho zákona a chceme zachovat zvyšování platů a tak dále. Proto jsem navrhoval nezabývat se, pro to jsem hlasoval, pardon, pro nezabývat se. A pokud se to nepodařilo, tak vlastně ke stejnému výsledku vede to, když se pořád při hlasování zdržujete, to je vlastně stejný výsledek.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, ale proč nad touto otázkou, o které se tady bavíme, pane Vystrčile, není nějaký a koneckonců oba dva po něm voláte, dlouhodobý konsenzus. Je to o spoustě slov, o vzájemném obviňování, o různých návrzích, létají různá procenta. Možná jakoby se kvůli těm procedurálním otázkám, kterých bylo dnes opět hodně, zabývat se, nezabývat se, neschválit ani neodmítnout, jakoby zakrývala ta podstata, které už asi málo který běžný volič rozumí, protože toho skutečně zajímá, kolik bere on a kolik třeba bere politik, to je logické, že se o to lidé zajímají.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Pokud je to otázka na mě, tak já si myslím, že ta podstata se naopak tím, co jsme se v Senátu udělali, nezakrývá. My jsme vlastně řekli: dobře, pokud většina Poslanecké sněmovny má názor, že to má být dneska tak, jak navrhuje vláda, tak my se proti tomu nebudeme stavět, my to takto necháme proběhnout, ale to, že jsme to nechali proběhnout a nijak jsme aktivně ani pro jednu verzi nehlasovali zároveň říká, že my nejsme spokojeni s tím, jak ta procedura probíhala, jakým způsobem byla důstojně projednávána a že třeba některé věci měly být udělány jinak. Já jsem už tu jednu, to navázání na ten průměrný plat v hospodářské sféře říkal.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Michálku, už během letošního roku navrhoval váš poslanecký kolega pan Okamura, aby se platy po nějaký čas nezvedaly vůbec. Proč třeba tohle neprošlo?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Neprošlo to kvůli tomu, že kdyby se řeklo, že politici mají mít neustále stejný plat, tak po určité době by se ty platy dostaly do disproporce a měly by disproporčně nízký plat a byly by náchylnější ke korupci.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, otázka je jak, za jak dlouho by se to stalo. Ono je zjevné, že pan Okamura je pro velkou část politického spektra obtížně přijatelný partner, tak se nabízí otázka, jestli to nebylo spíš proto, že to nabízí právě pan Okamura. Prosím upřímně.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Samozřejmě, že ne. Bylo to kvůli tomu, že to, co navrhuje pan Okamura je blbost, protože když se platy zmrazovaly.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já bych vás s dovolením poprosil, abyste používal výrazy méně nekorektní, hloupost řekněme.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Kvůli tomu, že byla. Dobře, hloupost, protože ty platy se zmrazovaly v době, kdy byla ekonomická krize, teď žádná ekonomická krize, je největší blahobyt, takže to je naprosto čirý populismus, co pan Okamura předložil a pan Okamura je samozřejmě taky rád, že se ty platy zvyšujou, on to udělal jenom, aby se předvedl. A to, na co jste se ptal pana Vystrčila před tím, proč ten návrh tady vůbec řešíme, proč kolem toho je taková šaráda. Vzpomeňme si, že to předložil pan premiér Babiš, když měl vládu bez důvěry a předložil to patrně s tím záměrem, aby ukázal, že tady je hodná vláda pana Babiše a tady jsou zlí poslanci, kteří si nebudou chtít ty platy, řekněme, snížit. No a neměl ani pro to vlastní poslance v té době. My jsme řekli dobře, když to předložil, tak my pro to ty hlasy dáme, dohromady to je 100 hlasů, takže to následně prošlo. Ale ti poslanci ANO s tím měli v řadě případů velký problém.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prosím velmi stručně, pane Vystrčile. Kdy se bude opět zvyšování platů politiků řešit, protože se bude muset ještě řešit?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Stručná odpověď je nevím, ale to, co si myslím, že by se určitě udělat mělo je, aby platy ústavních činitelů dýchaly s tím, jak funguje hospodářství, aby když nefunguje hospodářství a snižují se platy všem ostatním, aby se snižovaly i politikům a naopak. To, si myslím, že je férové, a nakonec to bude motivovat ty politiky pro to, aby skutečně se snažili, aby ta naše země fungovala.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju a zeptám se na totéž i vás, jak vidíte ten vývoj v nejbližší době, protože ta diskuze o platech politiků rozhodně tímto nekončí.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já si myslím, že můžeme udělat nějaký kulatý stůl nebo něco podobného a tam to probrat. My máme nějaký nápady, co by se mělo řešit. Souvisí to i s otázkou platů soudců, protože platy soudců ty taky poměrně rostly dramaticky a tam vlastně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Je pravda, že mezi vašimi platy a platy soudců už je docela disproporce, to je pravda.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Takže tam je to trošku divné, když některý jako šéfové soudu mají podstatě vyšší plat než ministr spravedlnosti. Já nechci snižovat platy soudců, ale možná bychom se měli domluvit, že třeba do budoucna porostou o něco pomaleji, tak aby časem došlo k zachování určitý proporčnosti.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Otázka, kdo je pro tu společnost prospěšnější, a teď si netroufám tvrdit, že soudci, víc než politici samozřejmě.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Samozřejmě musí pracovat všechny složky moci řádně, tak jak je to potřeba. Nejenom politici, nejenom soudci, nejenom vláda, i Česká televize i další orgány.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, děkuju vám za vaše odpovědi, pane Michálku, i vám, pane Vystrčile. Díky a na shledanou.

Děkuju za pozvání.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany