10. prosince 2018

Sektorové daně odradí investory od investování v České republice. Potřebné jsou nízké a jednoduché daně

(www.ods.cz) Komentář poslance Jana Skopečka k návrhům na zavedení sektorových daní pro úhradu „obědů zdarma“.

„Odmítáme volání ČSSD, KSČM a Pirátů po zavedení sektorové daně kvůli snaze nalézt prostředky na úhradu obědů ‚zdarma‘. Pro úspěšný ekonomický rozvoj a bohatnutí země a jejích občanů jsou důležité nízké a jednoduché daně. Sektorové daně jsou s tím v přímém rozporu. Dále komplikují už tak složité daňové prostředí a demotivovaly by velké firmy od investování v naší zemi.

Je absurdní, že na obědy ‚zdarma‘ chce paní ministryně Maláčová získat prostředky pravě vyšším zdaněním zahraničních korporací. Říká to stejná ministryně, jejíž vláda (zřejmě i jejím hlasem) schválila nedávno více jak půlmiliardovou investiční pobídku společnosti BMW. To nemá jakoukoliv hospodářsko-politickou logiku.

Je absurdní tvrdit, že v době nynější vysoké prosperity chodí děti do škol hladové. Je to urážka drtivé většiny rodičů, kteří se o své děti řádně starají. Pomáhejme těm, kteří to skutečně potřebují a jsou v tíživé sociální situaci. Plošná úhrada obědů i těm, co nemají sociální potíže, je neodůvodnitelným mrháním financí všech daňových poplatníků v ČR. Zavedení sektorových daní nakonec stejně zaplatí občané např. v dražším volání nebo vyššími bankovními poplatky, “ řekl místopředseda poslaneckého klubu a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.
Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS