7. prosince 2018

ODS: Pro vládní koalici je prioritou uplácení voličů, nikoliv péče o ty, kteří si pomoci nemohou

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes hlasy vládní koalice odmítla podpořit návrh ODS na narovnání podmínek v péči o lidi ve III. a IV. stupni závislosti bez ohledu na to, zda jsou v domácí péči nebo v pobytových zařízeních. Podle ODS tím dala jasně najevo, že její prioritou je uplácení voličů např. jízdným zdarma, nikoliv pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují.

 
„Náš návrh počítal s navýšením příspěvku pro osoby ve III. a IV. stupni závislosti nezávisle na tom, zda jsou v domácí péči nebo v pobytových zařízeních. Zvýšení příspěvku na péči jedné skupině potřebných lidí by ale nemělo probíhat na úkor druhé z nich. Notabene v situaci, kdy převedení části financí z dotací pobytovým zařízením na individuální příspěvek na péči by pravděpodobně vytvořilo prostor i pro zlepšování terénních služeb,“ uvedl místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.
 
„Náš návrh měl narovnat podmínky péče pro lidi s těžkým postižením, vládní koalice ho ale bohužel odmítla. Rozdíly mezi příspěvky lidí v domácí péči a v pobytových zařízeních jsou cesta špatným směrem. Vládní koalice ale dala dnes ve Sněmovně jasně najevo, že je pro ni prioritou uplácení voličů, nikoliv péče o ty, kteří si sami pomoci nemohou,“ dodala expertka ODS pro sociální věci Lenka Kohoutová.