28. listopadu 2018

Jan Zahradil odstartoval kampaň na předsedu Evropské komise

(www.ods.cz) ​​​​​​​Kandidát evropských konzervativců na pozici předsedy Evropské komise v Bruselu představil svůj volební program. Pokud by byl po květnových volbách potvrzen hlavami členských států, Zahradil plánuje ‚Velký právní úklid‘ v evropské legislativě, posílení ochrany vnějších hranic, víc pravomocí pro národní parlamenty nebo další liberalizaci mezinárodního obchodu mezi Evropou a zbytkem světa.

„Věřím, že Evropská unie potřebuje důkladně vyladit, proto jsme také zvolili slogan ‚Retune the EU‘. Chci být hlasem zdravého rozumu mezi dvěma extrémy, mezi těmi, kdo chtějí unii zničit, a těmi, kdo ji chtějí centralizovat a dále odebírat členským státům pravomoci,“ uvedl Zahradil.

„Po květnových eurovolbách může evropská politika vypadat podstatně jinak. Lidovecko-socialistická koalice ztratí většinu, a je dost možné, že to budeme my, kdo bude mít rozhodující slovo. Nová komise musí začít tím, že přezkoumá celou unijní legislativu a zjistí, co nefunguje, co je zastaralé nebo jaké předpisy příliš zatěžují občany a podnikatele. Zásadní revizi potřebuje také evropský rozpočet, z nějž odtékají obrovské částky na projekty nebo agentury, které nemají žádný efekt.“

„Výsledky voleb v Evropě v poslední době jasné ukazují, že stojíme na zásadní křižovatce, kde se rozhoduje, jestli se podaří obnovit důvěru občanů v EU. Věřím, že Evropské unii je ještě možné dát nový směr, pokud se začne chovat racionálně, bude skutečně naslouchat občanům a respektovat členské státy,“ dodal Jan Zahradil.

Volební program Jana Zahradila: www.acreurope.eu