13. listopadu 2018

Televizní noviny: Opozice hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Nova Plus.

 

Martin POUVA, moderátor:
S námi je teď živě ve vysílání pan Petr Fiala, šéf ODS. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Martin POUVA, moderátor:
Pane předsedo, slyšeli jsme prohlášení Andreje Babiše, který vše považuje za útok na své děti a dezinformační kampaň. Co tomu říkáte vy? A považujete natáčení novinářů s jeho synem za důvěryhodné?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Informace, které se objevují, jsou velmi vážné a vlastně celá ta kauza Čapího hnízda je od počátku vážná. My jsme poukazovali na to, že člověk, který čelí takovýmto podezřením, nemá být předsedou vlády. A bohužel jsme měli pravdu. Ta podezření, která tu jsou, maření vyšetřování o tom, že se jeho syn někde skrývá, nebo je skrýván. Přitom to nejde jenom člověka, který mám duševní nemoc, ale je to člověk, který je obviněný, kde policie sama má pochybnosti o té duševní nemoci. To jsou všechno věci, které jsou tak vážné, že podle nás není možné, aby Andrej Babiš byl předsedou vlády České republiky, protože zatěžuje svým případem činnost vlády a zatěžuje celou Českou republiku.

Martin POUVA, moderátor:
My se reakci opozice na vývoj v kauze budeme za chvíli věnovat dál, ale už teď se vás zeptám se nás to, jestli skutečně, nejedná se jenom o Andreje Babiše, ale jestli to podle vás důvod k pádu celé současné vlády? A máte sílu na to to prosadit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to velmi vážná věc. Není to úplně politická kauza. Tady opravdu nejde o střet opozice s vládou, ale je to hluboký osobní, morální, a tedy i politický problém předsedy vlády, a ten se musí vyřešit. A my jsme vyzvali předsedu vlády, aby odstoupil. Tím by se ta situace vyjasnila. Mohlo by probíhat vyšetřování. Ulehčilo by to nepochybně i jeho rodině. Ale pokud neodstoupí, tak jediná možnost vyslovit vládě nedůvěru. My jsme se domluvili opoziční strany na tom, že takový krok provedeme a je na vládních poslancích, aby každý zvážil, jestli je únosné, aby Česká republika měla premiéra s tak závažnými problémy.

Martin POUVA, moderátor:
Pane předsedo, děkuji za rozhovor a přeji hezký večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Hezký večer.

Petr Fiala

předseda ODS