13. listopadu 2018

Události ČT: Novinky v kauze Čapí hnízdo

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: 
A v Událostech teď živě vítám místopředsedu Sněmovny za ODS a zároveň předsedu této strany Petra Fialu. Vy tedy máte dohromady 92 hlasů, ale to k vyslovení nedůvěry vládě nestačí, proč ten krok tedy podnikáte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. My podnikáme tento krok, ale jemu předchází jiný krok, a to je, že jsme vyzvali předsedu vlády Andreje Babiše, aby sám rezignoval a umožnil nestranné vyšetřování a odstranil všechny ty problémy, které kolem jeho osoby v tuto chvíli jsou. Ale pokud to neudělá, tak nevidíme jinou možnost, než se pokusit vyslovit vládě nedůvěru, protože nemůže mít premiéra, který má tuto zátěž, kolem kterého jsou takovéto nejasnosti. To je mimořádně komplikované nejen pro Andreje Babiše a jeho rodinu, ale i pro Českou republiku.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: 
Ano, premiér, jak jsme slyšeli, k rezignaci ale důvod nevidí. Kde tedy budete hledat těch 9 potřebných hlasů, proč jste například už na to dnešní jednání nepozvali KSČM?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na to jednání jsme pozvali strany, které jsou jasně v opozici. KSČM se podílí na polokomunistické vládě, takže v opozici není. Ale v těch dalších dnech budou muset přemýšlet všichni poslanci i poslanci vládní koalice nad tím, jestli je možné, aby Česká republika měla premiéra, který má takovéto osobní morální právní problémy, zda to není opravdu přes všechny čáry. Podle nás ano. A myslíme si, že jediné východisko je, aby buďto Andrej Babiš odstoupil, nebo aby vládě byla vyslovena nedůvěra a věřím, že nad tím budou přemýšlet i poslanci současné vládní koalice.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: 
A vy budete některé poslance vládní koalice aktivně oslovovat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ta kauza je tak jasná, že to snad ani není potřeba. Každý vidí, jaká jsou tu podezření, jaké tu vznikají nejasnosti, jaké tu vznikají i otazníky nad tím, zda Andrej Babiš jako obviněný neovlivňuje nějakým způsobem vyšetřování, což z pozice předsedy vlády může. To jsou všechno věci, které je potřeba odstranit a lze je odstranit jedině tím, že Andrej Babiš odstoupí z funkce premiéra, nebo bude vláda pod jeho vedením vyslovena nedůvěra. A nad tím bude určitě přemýšlet každý opoziční poslanec i každý vládní poslanec a nepochybně nad tím budou přemýšlet i sociální demokraté a komunisté.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: 
Na druhou stranu ta mimořádná schůze se také týká živého případu, na kterém policie pracuje, takže není i toto řekněme nemístný nátlak?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to není nemístný nátlak. A ODS od počátku upozorňovala na to, že když budeme mít premiéra, který je trestně stíhaný v takovéto kauze, že to bude způsobovat problémy. Ty problémy to způsobuje. Není přece možné, aby činnost vlády, činnost premiéra byla zatížena takovými problémy, podezřeními, to je potřeba vyřešit. A jediné řešení, které je naprosto běžné v evropských zemích je, že člověk, který má tyto problémy, je takto obviněn, odstoupí a nevykonává funkci předsedy vlády do doby, než se ta situace vyřeší a než bude všechno vyšetřeno.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka: 
Říká předseda ODS Petr Fiala, děkuji vám.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS