12. listopadu 2018

ODS Praha: Programové prohlášení pražské koalice je PR dokument, město podle něj řídit nepůjde

(www.ods.cz/region.prazsky) Programové prohlášení vznikající Rady hl. m. Prahy je podle občanských demokratů PR dokument, ne materiál, podle kterého lze řídit město. Zastupitelé za ODS jsou nespokojeni především se záměry koalice v oblasti dopravy a parkování. Kritizují také to, že by město mělo ručit za hypotéky vybraným skupinám osob.

Praha potřebuje jasnou vizi a konkrétní kroky k řešení těch největších problémů – dopravy, parkování a bydlení. Programové prohlášení, které dnes podepsala vznikající koalice, bohužel nemá ani jedno z toho. Celý dokument je plný frází, pod kterými si lze představit leccos, konkrétní termíny a jasně kontrolovatelné kroky v něm však chybí. Rozhodně nepůsobí, jako strategický materiál, na jehož základě by se mělo řídit město, ale spíš jako volební program nebo PR dokument,“ uvedl lídr kandidátky občanských demokratů v Praze Bohuslav Svoboda.

Za alarmující považuji především část, která se věnuje dopravě. Vznikající koalice nehodlá pokračovat ve výstavbě pražského okruhu ve stávající trase, to znamená další zpoždění a průtahy. Programovému prohlášení chybí také konkrétní postup v dostavbě městského okruhu a místo zjednodušení systému parkování chystá budoucí vedení města další rozšiřování modrých zón. Takové vedení města zastupitelé za ODS podpořit nemůžou,“ prohlásila předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

Naprosto scestná je také představa, že město bude vybraným lidem ručit za hypotéku. Problém drahého bydlení totiž lze řešit jedině prostřednictvím zvýšení počtu bytů v Praze. K tomu je potřeba zjednodušit stavební řízení a odblokovat pozemky vhodné pro bytovou výstavbu. Sociální inženýrství v podobě ručení za hypotéku nic neřeší,“ uzavřel předseda pražské ODS Tomáš Portlík.