7. listopadu 2018

Globální pakt o migraci je rizikový. Nejednoznačný postoj členů vlády k němu rozmazává naši zahraniční politiku

(www.ods.cz) Komentář poslance a člena podvýboru pro migraci a azylovou politiku Jana Skopečka k projednávání Globálního paktu OSN o migraci vládou.

Vláda České republiky by se měla s ohledem na naše národní zájmy rozhodnout nepodepsat a nepřipojit k tzv. Globálnímu paktu OSN o migraci. Globální pakt o migraci považuji za riskantní a nebezpečný. Pakt směšuje a rozmělňuje pojmy legální a nelegální migrace, což může mít velmi vážné důsledky. Jeho ambicí není zastavit migraci, ale zlegalizovat řízenou migraci. Formulace paktu jsou vágní. Obávám se, že bude znamenat posun ze stávající ochrany uprchlíků vyplývající z mezinárodního práva a nově bude chránit i ekonomické migranty.

Na tato a další rizika jsme upozorňovali během projednávání tzv. Globálního paktu o migraci na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny. Tehdy byly zejména vládní strany k těmto argumentům hluché a nic nenasvědčovalo tomu, že by vláda chtěla tento pakt odmítnout. Tehdejší ministr zahraničních věcí Jan Hamáček dokonce explicitně odmítl výtku, že by pakt měl učinit z migrace základní lidské právo. Vítáme názorový posun vlády formulovaný premiérem Andrejem Babišem, který dnes v této věci tvrdí pravý opak. Je však zarážející, že v tak vážném argumentu, jako je otázka, zda pakt učiní z migrace základní lidské právo, tvrdí dva členové stejné vlády odlišná stanoviska. Takto rozbředlá zahraniční politika fungovat nemůže.

ODS trvá na tom, že oblast migrace má být v co nejvyšší možné míře řešena na národní úrovni. Globální pakt o migraci podle našeho přesvědčení k zastavení nelegální migraci nepovede, a ČR by ho tak měla stejně jako USA, Rakousko, Maďarsko a další státy odmítnout.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS