23. října 2018

Události, komentáře: Útok na českého vojáka v Afghánistánu

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu ČT24 Události, komentáře byl v živém vstupu ze Štrasburku europoslanec Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pondělní útok, při kterém zemřel rotný Tomáš Procházka, necílil podle armády na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Na základně Shindand střílel muž v afghánské uniformě ze vzdálenosti osmdesáti až sta metrů. Tělo zabitého přepraví speciál domů zítra večer. Další dva zranění nejsou v ohrožení života. Armáda v Afghánistánu zůstane. Prezident nechal vlajky na Hraně stáhnout na půl žerdi.
Detaily teď probereme s našimi hosty. Pavlem Bělobrádkem, předsedou KDU-ČSL bývalým vicepremiérem pro vědu, výzkum, inovace. Dobrý večer.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Je tu s námi i Alexandr Černý první místopředseda KSČM, první místopředseda poslaneckého klubu KSČM, místopředseda výboru pro obranu. Dobrý večer.

Alexander ČERNÝ, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /KSČM/:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A Radovan Vích místopředseda výboru pro obranu za SPD. Dobrý večer i vám.

Radovan VÍCH, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /SPD/:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A dalšího hosta zdravím do Štrasburku. Je jím Jan Zahradil europoslanec za ODS. Dobrý večer.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer ze Štrasburku.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, pro vás všechny první otázka bude úplně stejná. Došlo k dalšímu útoku na českou misi NATO. Co ve vás tato zpráva vzbuzuje? Pane Bělobrádku.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Samozřejmě bych chtěl vyjádřit soustrast rodinám, protože to je vždycky velký zásah a je každý lidský život velmi cenný. Na druhou stranu naši vojáci plní svoji povinnost a chrání Českou republiku vně našich hranic. A jsem velmi rád, že plníme své závazky, alespoň v některých parametrech. A pokud nechceme, aby sem dorazila skutečně ta vlna nejenom rizikových lidí, ale i otázka terorismu a všechno, co s tím souvisí, tak je potřeba zasahovat mimo území České republiky i mimo území Evropské unie.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
K tomu se samozřejmě ještě dostaneme. Pane Černý, vaše reakce?

Alexander ČERNÝ, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /KSČM/:
Je to bezesporu tragédie a nezbývá než popřát upřímnou soustrast všem pozůstalým. Já bych k tomu ale dodal, že je to tragédie, která je z mého pohledu zbytečná. A která nepřináší to, co bychom očekávali. Když už někam jdeme a nasazujeme tam životy, tak bych očekával, že to přinese nějaký efekt. A ten efekt se nedostavuje. Sedmnáct let se angažujeme někde. Teď už tam dokonce pokládáme životy a výsledný efekt je téměř nulový.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Prozatím mi to stačí. I k tomu se samozřejmě dostaneme. Pane Vícho, váš komentář?

Radovan VÍCH, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /SPD/:
Samozřejmě já bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a i vojákům, kteří byli zraněni, tak přeji brzké uzdravení. Stalo se to při náročném plnění úkolů, které v Afghánistánu jsou. Samozřejmě oni plní ty úkoly špičkovým způsobem. Já bych chtěl jenom říct, že náš poslanecký klub SPD inicializoval ve Sněmovně sběr podpisů pro svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Uvidíme, kolik podpisů se nám podaří shromáždit. Na tom mimořádném jednání schůze bychom chtěli otevřít v podstatě problematiku perspektivy a plnění úkolů mise v Afghánistánu. Chtěli bychom se zeptat i na výroky typu o nějaké odplatě nebo vendetě nebo nějakých takovýchto výrocích, které jsou z mého úhlu pohledu nepřijatelné, protože my tam plníme úkoly výcvikové mise. A chtěli bychom se i zeptat na únik informací, které byly v souvislosti minulý týden v rámci zveřejnění v Lidových novinách. Samozřejmě z našeho úhlu pohledu a opět opakuji, naši vojáci tam plní špičkovým způsobem úkoly, ale prostě ta strategie je špatná a já si myslím, že je potřeba zásadním způsobem přehodnotit strategii přístupu západních mocností v Afghánistánu, nechat Afghánistán Afgháncům a prostě nevnucovat jim nějaké modely našeho způsobu chápání demokracie a myslím si, že nastal čas opravdu na to, abych z Afghánistánu postupně odešli.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
I to rozebereme. Pane Zahradile, stejná otázka zůstává i pro vás. Váš komentář?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Našich vojáků v zahraničních misích je zapotřebí si vážit. Je zapotřebí jim poskytovat podporu a když se stane takováto tragická událost, tak je zapotřebí také nejednat zkratkovitě a emocionálně, jakkoliv je to těžké. Armáda České republiky a její vojáci v zahraničních misích nám mimochodem ve světě dělají tu nejlepší reklamu. My jsme spolehlivými spojenci. Vždycky jsme jimi byli za celých pětadvacet let existence samostatné České republiky. A já si proto myslím, jakkoliv jsou ty události tragické a každá smrt, každého vojáka na zahraniční misi je tragická, abychom z toho nevyvozovali hned takové unáhlené závěry, že je zapotřebí ze zahraničních misí odejít. Že je zapotřebí se stáhnout nebo to naše angažmá ukončit.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A právě více informací k počtům obětí má pro nás Marcela.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano. V Afghánistánu doposud zemřelo čtrnáct českých vojáků. Nikolaje Martynova v roce dva tisíce sedm připravila o život lavina kamení a bahna. V roce dva tisíce osm při útoku sebevraha zahynul Milan Štěrba. Jen o měsíc později pak Radim Vaculík najel vozem na nastraženou nálož. Rok dva tisíce jedenáct a znovu dvě oběti. I Robert Vyroubal zemřel poté, co najel na improvizované výbušné zařízení. Těžké střelné poranění pak nepřežil Adrian Werner. V červenci dva tisíce čtrnáct padlo pět mužů po výbuchu u základny Bagrám. Ivo Klusák, Libor Ligač, Jan Šenkýř a David Beneš zemřeli na místě. Jaroslav Lieskovan o pár dní později v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. No a letošek. V srpnu zabil sebevražedný atentátník tři vojáky. Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka. No a poslední taková zpráva přišla tedy včera, kdy se obětí střelby stal Tomáš Procházka. Celkem ztratily koaliční síly v Afghánistánu víc než tři a půl tisíce lidí. Američanů padly skoro dva půl tisíce, Britů čtyři sta padesát. Třetí místo tohoto smutného přehledu patří Kanadě. Řada dalších zemí počítá své ztráty v desítkách, například Francie, Německo, Itálie, Dánsko nebo Austrálie. A v bojích zemřelo taky čtyřicet Poláků anebo tři vojáci ze Slovenska.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Černý, vy jste mluvil o tom, že šlo o zbytečnou tragédii, zároveň jste zmiňoval, že mise v Afghánistánu trvá už sedmnáct let. Stála opravdu životy tisíce koaličních vojáků, spolykala obrovské množství peněz. Chápu to správně, že si myslíte, že se k nějakému rozuzlení vůbec nedostane? Že jde o setrvalý stav a nebude se na tom nic měnit?

Alexander ČERNÝ, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /KSČM/:
Sněmovna dostávala pravidelně každý rok informaci o tom, jak to vypadá v Afghánistánu. Vždycky, když jsme schvalovali vyslání našich vojáků do zahraničí. A ta předkládací zpráva vlády zpravidla začínala slovy: situace v Afghánistánu se nezměnila, nezlepšila nebo se zhoršila nebo se očekává další jarní ofenziva Talibanu. A to se opakovalo každý rok. Teď už schvalujeme mise jenom jednou za dva roky, takže to dostáváme jednou za dva roky.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
To vás tedy utvrzuje v tom.

Alexander ČERNÝ, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /KSČM/:
Ale je to stejné. Já chci.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Tato zpráva, že mise zahraniční nemají vůbec žádné opodstatnění, žádné mise?

Alexander ČERNÝ, místopředseda výboru pro obranu PS PČR /KSČM/:
Já nemluvím o všech misích. Já mluvím o afghánské misi. Mise v Afghánistánu podle našeho názoru nemá vojenské řešení. My to tvrdíme od začátku, tedy celých těch sedmnáct let kontinuálně tvrdíme, že vojenskou silou nelze afghánský problém řešit. Že je třeba se na to podívat úplně jinak a jestli sedmnáct let se o něco snažíme. Teď tam je asi sedmnáct tisíc vojáků, třicet devět, tuším, účastníků. Bylo jich tam ale daleko víc. Takže co uděláme, zvýšíme zase počet účastníků našich bojových jednotek? Zase se vrátíme k číslům sto padesát tisíc a víc? To už se zkusilo a stejně se nic nevyřešilo.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zeptáme se na názor pana Bělobrádka. Je zahraniční mise v Afghánistánu vůbec opodstatněná? Má ještě vůbec nějaký smysl, když jsme slyšeli protiargumenty pana Černého?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Samozřejmě, že má, protože vojáci, kteří jsou v Afghánistánu se tam snaží stabilizovat situaci tak, aby to nebylo jako v době, kdy začala ta krize v Afghánistánu. Kdy i v době, kdy jsme byli mimo Evropskou unii, mimo Schengen, tak nám prostě ti lidé utíkali a my máme řešit a stabilizovat situaci v místě tak, aby se nedali další uprchlíci na pochod. Druhá věc je, že když Obamova administrativa začala stahovat vojáky, tak se tam ta situace samozřejmě začala zhoršovat. To znamená, my potřebujeme, aby lidé v té zemi měli nějaký základní komfort, aby se nedávali na pohyb a naopak to, že bojujeme s teroristy a s islámskými radikály mimo území Evropské unie, je v pořádku. To znamená, my tam skutečně bráníme Česko, bráníme tam Evropu, bráníme tam naše občany, bráníme tam naše hodnoty tím, že bojujeme proti těm, kteří si jich neváží a kteří nás chtějí zničit a kteří chtějí zničit i všechny ty, kteří s nimi nesouhlasí, i když to jsou jejich soukmenovci. A ti potom utíkají. To znamená, ten smysl tam je a je určitě pravdou, že je velmi potřeba, abychom co nejvíc energie vkládali do toho, aby lidé, kteří jsou terorizováni těmi islámskými radikály, aby neutíkali, aby žili v zemi, kde se budou cítit alespoň trochu komfortně.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, vy byste zhodnotil misi v Afghánistánu jako úspěšnou? Změnilo se něco za oněch sedmnáct let?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Spíš bychom si mohli tu otázku položit opačně, jestli by se něco změnilo, kdyby tam ty zahraniční jednotky nebyly. A to já si myslím, že by se změnilo a změnilo by se výrazně k horšímu. Myslím, že ten stát, který samozřejmě funguje špatně a v mnoha oblastech nefunguje vůbec nebo nemá je pod kontrolou, tak by přestal fungovat úplně, že by se v podstatě rozpadl do vzájemně soupeřících kmenových území. Že by exodus z Afghánistánu pokračoval v daleko větší míře, než je tomu doposud. A to by samozřejmě zasáhlo i Evropu a zasáhlo by to možná i nás. Takže jakkoliv ta situace má daleko do nějaké stability nebo nějakého konečného vyřešení toho problému a té vnitropolitické krize, tak já se domnívám, že přítomnost těch jednotek v Afghánistánu přece jenom napomáhá určitému zklidnění, že mají svou roli, že mají své místo a že jejich stažení, navíc ještě nepromyšlené, rychlé a pod vlivem nějakých tedy náhlých politických rozhodnutí nebo emocí, takže by vedlo k implozi celého toho státu a k nezadržitelné vlně uprchlíků, k nástupu opravdu radikálních teroristických hnutí. A myslím, že to bychom pak pocítili všichni.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
I pan Bělobrádek tady ve studiu zmiňoval, že čeští vojáci, nejenom oni, bojují v daleké cizině za to, abychom my ve střední Evropě mohli žít v bezpečí, ale doposud nejsme až tak v hledáčku teroristů. Nemůže naopak české angažmá na Středním východě přitáhnout pozornost teroristů k naší zemi? Není to kontraproduktivní?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já myslím, že naše závazky, které jsme učinili v rámci Severoatlantické aliance, jsou dodržovány, jsou plněny, jak jsem řekl na začátku. Dělá to naší republice naopak dobré jméno mezi našimi spojenci. A nemyslím si, že by angažmá České republiky nějak uvedlo Českou republiku do světla pozornosti potencionálních teroristů. Podívejte se, kolik států se na těch misích zúčastňuje, podívejte se a ostatně to tady bylo řečeno, kolik obětí přinesly některé jiné země. A já myslím, že nikde třeba v Polsku nebo někde jinde se nehovoří o tom, že by se měly polské jednotky z těch mezinárodních misí stahovat. Takže jsem přesvědčen, že bychom v této věci měli své odpovědnosti dostát a že bychom naše jednotky v Afghánistánu měli naopak podporovat.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, já vám děkuji za rozhovor.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí