15. října 2018

EET přes Senát? Zapomeňte

(Lidové noviny) Nejsilnější opoziční strana připravuje novou frontu. Proti vládě chystá kanonádu ze Senátu, naznačuje předseda ODS Petr Fiala.


Jak jste slavil vítězství ODS v senátních volbách?

Přijal jsem to s vděčností. Žádné oslavy jsem nedělal, ale samozřejmě jsem popřál všem našim úspěšným kandidátům. Mám z toho radost. Jsme si hlavně vědomi toho, že voliči jasně potvrdili, že v nás vidí silnou alternativu k hnutí ANO a extremistům.

Jak může Senát zkomplikovat život vládě?

Senát může zabránit ústavním experimentům. Považuji to za důležité, protože nápady na změnu ústavy se neustále objevují. Tím, že jsme silnější a celkově posílily i strany, které jsou v opozici k polokomunistické vládní většině ve sněmovně, bude Senát hrát tuto roli ještě výrazněji. Může také měnit zákony a vracet je poslancům, pokud jsou proti využívání prosperity republiky ke snižování byrokracie, zlepšení státu a lepší situaci pro všechny, a ne jen některé.

Co bude Senát v dohledné době projednávat? Kde můžete uplatnit tuto blokační sílu?

Jde o třetí a čtvrtou vlnu EET. To je jasný příklad zákona, který je zbytečný. Nefunguje, likviduje podnikatelské prostředí a ztěžuje život drobným podnikatelům. Valí se toho ale celá řada. Místo, aby nás vláda posouvala dopředu, komplikuje život aktivním lidem. To se musí změnit. Skutečnost, že jsme volby do Senátu vyhráli, nám dává větší možnosti, abychom více tlačili vládu, aby dělala, co slíbila.

Zaujme ODS v Senátu vůči vládě nulovou toleranci?

Nikdy neděláme politiku za každou cenu proti někomu. Naše politika je ve prospěch programu a toho, co jsme slíbili voličům. To je podle mne poctivá politika. Bojujeme ve sněmovně za to, aby vláda přijímala rozumná rozhodnutí a podporovala ekonomický růst. To se neděje. Respektujeme, ač neradi, že většina, kterou tvoří ANO, ČSSD, KSČM a často i hlasy SPD, prosazuje něco jiného. My ale hladkou cestu Andreje Babiše v přijímání nesmyslných zákonů zkomplikujeme. Voliči v těchto volbách přece jasně řekli, že si nepřejí, aby se reprodukovala většina, která tvoří většinu polokomunistické vlády ve sněmovně.

 

„Skutečnost, že jsme volby do Senátu vyhráli, nám dává větší možnosti. Hladkou cestu Andreje Babiše v přijímání nesmyslných zákonů zkomplikujeme.“



Ačkoli Senát může zákony do sněmovny vrátit, vládní většina má sílu návrhy prosadit i přes senátní veto. Není to tedy jen pouhé zdržování, které nemá reálnou šanci zákony zastavit?

Už nyní při projednávání zákonů, které se vracejí ze Senátu, často probíhá nová debata. Někteří vládní poslanci si uvědomují nesmyslnost přijatého vládního opatření. Musíme se samozřejmě snažit, aby byl Senát více homogenní. Budeme pracovat na tom, aby získal větší váhu a do politiky více mluvil.

Bude ODS usilovat o post předsedy Senátu pro Jaroslava Kuberu?

Ještě nevíme, jak se definitivně senátorské kluby poskládají, protože je mnoho nezávislých senátorů, kteří se ještě budou rozhodovat. Z hlediska voleb ale nyní máme nejsilnější klub my. Pokud to tak zůstane, budeme mít zájem o funkci předsedy Senátu. Jaroslav Kubera je logická volba. Odráží to nejen názor našich senátorů, ale i autoritu, kterou má.

(Autor: Martin Shabu)

 

Petr Fiala

předseda ODS