9. října 2018

Piráti chtějí primátora, proto nás obcházejí

(Lidové noviny) ODS zatím stojí mimo hlavní vyjednávání o pražské vládě. Vychází ale vstříc Pirátům s jejich požadavkem nekumulovat funkce. „Jejich partneři tento krok neudělali,“ říká 1. místopředsedkyně Alexandra Udženija.


Za ideální koalici jste označila spojenectví ODS, TOP 09 a sdružení Praha sobě. Proč?

Protože to jsou nejpřirozenější partneři. Umíme spolupracovat ve sněmovně. I vy novináři nás neustále tlačíte do spojování pravostředových stran, aby se vyvážilo hnutí ANO.

Hlavní tvář Prahy Sobě Jan Čižinský s vámi jednat odmítá.

Důvod jeho tvrdošíjnosti je mi neznámý. Nedává mi to logiku, protože byl součástí KDU-ČSL, s níž jsme ve sněmovně tvořili Demokratický blok. Nyní je nezávislý, ale já ho stále vidím jako součást lidovců. Nehledě na to, že ve sněmovně spolupracuje s naším kandidátem na primátora Bohuslavem Svobodou.

Jaké dojmy máte z jednání s dalšími stranami?

Velmi korektní jednání bylo s Piráty. Sice preferují jinou koalici (Piráti jednají o spolupráci s Prahou sobě, TOP 09 a Spojenými silami pro Prahu – pozn. red.), nicméně pokud by se jim to nepovedlo, chtějí jednat i s námi.

Piráti ale po partnerech chtějí, aby zamezili kumulaci funkcí. To by pro ODS nebyl problém?

Pan Svoboda na jednání s nimi jasně deklaroval, že pokud by se stal primátorem, složil by poslanecký mandát a Praze by se věnoval naplno. Podle mě to pro ně byla důležitá informace, protože partneři, s nimiž nyní jednají, takový krok dosud neudělali.

Ale bylo by to výměnou za to, že se pan Svoboda stane primátorem?

My jsme vyhráli volby. Takže kdybychom měli jít do koalice, tak vítězná strana má primátora. Tak jaká výměna?

Tomu rozumím, ale pan Hřib si na primátorský řetěz také dělá zálusk.

Ale je druhý na pásce. Proto dělají všechno pro to, aby obešli vítěze voleb. Vědí, že když budou jednat s vítězem, tak vítěz by měl mít primátora. Ostatně to přesně deklaroval i Jiří Pospíšil (TOP 09).


(Autor: Tomáš Tománek)

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP