8. října 2018

Někteří nemají jiný cíl než obejít vítěze voleb

(MF DNES) Předseda ODS Petr Fiala po sečtení výsledků sebevědomě prohlašoval, že jeho strana vyhraje příští volby. Teď je ale minimálně rozčarovaný z dění v Praze, kde ODS zvítězila. Vyjednávat o budoucí koalici se zde totiž začalo bez ohledu na výsledek voleb. Tedy bez ODS.


ODS sice zvítězila v Praze, ale vypadá to, že koalici už dojednávají jiná uskupení. Nevadí vám to?

Nejde o to, co mi vadí. Jde o to, že neuplynulo ani 12 hodin od uzavření volebních místností a někteří se už ani nepřetvařovali, že chtějí výsledky voleb ignorovat. My jsme vyhráli v Praze volby a někteří od první chvíle nemají jiný cíl než obejít vítěze voleb. To mi přijde podivné, zvláště od lidí, kteří mají plná ústa nějaké nové, jiné politiky.

Co s tím chcete dělat?

Vím o tom, že náš tým bude normálně jednat a je připraven jednat s každým. Že chce jednat o programu a o rozumných řešeních pro Prahu. Pokud se méně úspěšné strany dohodnou proti nám, podle mě na to doplatí. Ať si lidé všímají, kdo to chce režírovat a jaké jsou jeho zájmy. Zájmy Pražanů to jistě nejsou.

Co ale ODS podnikne, aby o vládu v Praze nepřišla?

V sobotu v noci mě naši lídři pražské kandidátky informovali, jakou mají představu o jednáních. Myslím, že pokud budou jednání probíhat normálně, standardně a bez předsudků, tak se výsledek dostaví a v takovém případě má Praha šanci na dobrý program a silný rozvoj za účasti ODS. Pokud ne, troufám si předpovědět, že to pro Pražany dopadne podobně, ne-li ještě hůře než pod vedením ANO.

Budete organizacím doporučovat, s kým kde mají vládnout? Co pro ODS bude při sestavování koalic prioritou?

Hlavní a možná i jediná priorita je to, abychom dokázali prosazovat náš program, rozumné řešení. Toto je strategie ODS na celostátní i místní úrovni. Kde to nejde, tak to představuje naše limity z jedné strany. A z druhé strany máme zásadu, že neuzavíráme koalice s komunisty, a považoval bych za chybu i koalice s SPD.

Společně s ANO máte před druhým kolem senátních voleb ve hře o Senát nejvíc zástupců. Jakou taktiku ODS pro druhé kolo zvolí?

Do druhého kola postoupilo více kandidátů ODS než kandidátů ANO. To jen pro upřesnění. Řekl jsem to už ve volební noc: První poločas senátorských voleb dopadl dobře, nyní přijde rozhodnutí, abychom postavili v Senátu hráz proti hlasovací koalici, která je v Poslanecké sněmovně. Tedy hnutí ANO, ČSSD, KSČM a velmi často i SPD. Budeme o tom přesvědčovat voliče.

(Autor: Eva Pospíšilová)

Petr Fiala

předseda ODS