8. října 2018

Jsme hlavní alternativou k ANO

(Právo)

Máte jedenáct postupových míst do Senátu. V Praze jste v souboji o velkou radnici sice zvítězili, ale vypadá to, že vás další tři strany obejdou a skončíte v opozici. Nemrzí vás to, vzhledem k tomu, že je to jediná výhra v krajských městech?

Vítězství v Praze je pro nás důležité. Všichni říkali, včetně premiéra Babiše, že Praha je důležitá. ANO utrpělo v Praze debakl a ODS vyhrála. A pokud jde o koalici v Praze, uvidíme, jak dopadnou vyjednávání. Budeme jednat o našem programu a máme dobrého kandidáta na primátora. Nebudu jim do toho mluvit.

Sám jste ale řekl, že hlavní soupeř pro ODS je hnutí ANO. Měla by tedy ODS v Praze s ANO podle vás vyjednávat o koalici?

Nechám vyjednávání na úspěšných osobnostech ve městech a obcích, to platí i pro Prahu. Kolegové jsou kompetentní a zkušení, vědí, s kým mohou nejlépe prosazovat naši politiku. Platí, že určitě nebudeme vyjednávat s komunisty a SPD.

Z voleb je několik zpráv. To hlavní je, že voliči zastavili dominanci ANO, ČSSD a KSČM, to je zkrátka fakt. Ukázalo se též, že nepodpořili ani politické extrémy, které nemají osobnosti, jimž by lidé věřili. Potvrdilo se také, že hlavní alternativou k ANO je ODS.

Pokud jde o města, snížili jsme rozestup mezi ANO a námi silněji, než se čekalo, a hlavně dřív, než se čekalo. Jsme schopni s nimi držet krok a v příštích volbách můžeme mít nejvyšší ambice.

Ve volebním štábu jste řekl, že příští volby vyhrajete. Myslel jste tím eurovolby? Ty jsou už příští rok v květnu, to je za chvíli.

Myslel jsem spíš volby do Poslanecké sněmovny. Ale říkal jsem to především jako povzbuzení. Ukázalo se, že jsme silnou alternativou k ANO, v senátních volbách to bylo naprosto zjevné, vyhráli jsme v Praze, posílili v řadě měst, v Brně je náš výsledek pozoruhodný. Jdeme správným směrem a v příštích parlamentních volbách jsme připraveni svést s ANO rozhodující zápas o směřování naší země.

(Autor: Jan Martinek)

Petr Fiala