2. října 2018

Napřímo TN.cz: Chceme obhájit pozice a posílit ve městech

(tn.cz) Zvítězit v Praze, posílit v Senátu a ukázat, že lidé nechtějí, aby na radnicích vládly stejné strany, které vládnou a parlamentu. To jsou cíle předsedy Občanské demokratické strany Petra Fialy, který byl hostem pořadu Napřímo.


Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.


„Budu považovat za úspěch, když obhájíme ty pozice, které máme. A samozřejmě když je posílíme,“ prozradil v pořadu Napřímo Petr Fiala. Na mysli měl hlavně velká města, v nichž ODS v minulosti výrazně ztratila.

Za priority v Praze zmínil dostavbu obchvatu, vyřešení spojení na letiště nebo parkování. Trestní stíhání pražského volebního lídra Bohuslava Svobody Fiala za problém nepovažuje. „Musíme rozlišovat to, o co v tom případě jde,“ uvedl Fiala s tím, že u Svobody nešlo o žádné osobní obohacení, policie a soudy se o něj zajímaly kvůli politickému rozhodnutí.

Svobodu potrestal soud podmínkou, poslanec ODS se proti rozhodnutí odvolal. Než odvolací soud případ projednal, získal po volbách Svoboda znovu imunitu. Poslanci jej tentokrát k trestnímu stíhání nevydali a případ tak může pokračovat, až Svobodovi vyprší mandát.

Fiala odpovídal i na otázku, s kým by ODS šla na pražském magistrátu do koalice. „Budeme se dívat po takových koaličních partnerech, s kterými budeme moci uskutečnit naši politiku. To je pro nás podstatné,“ odpověděl Fiala. Jestli by ODS zvažovala v Praze i koalici s hnutím ANO, nechtěl Fiala specifikovat. „Uvidíme, jak rozhodnou voliči,“ dodal.

Podle předsedy ODS Fialy je důležité, aby Senát plnil svou funkci a roli v legislativním procesu. „Senát dokáže bránit různým nápadům na změnu Ústavy, ať už je to třeba obecné referendum téměř o čemkoliv, snižování počtu poslanců a podobně,“ uvedl Fiala.

A proč by lidé měli volit ODS? „Můžete volit buďto proti nebo pro. Můžete volit proti stagnaci, kterou tu máme, proti recyklovaným slibům, snění, které tu nabízí současná vláda, proti polokomunistické vládě a jejímu opakování na úrovni měst a obcí. Nebo můžete volit pro. Můžete volit osobnosti, za kterými něco je, za kterými je dobrá správa vaší obce. Můžete volit skutečný program, který vyřeší vaše problémy,“ vzkázal voličům Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda ODS