30. září 2018

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Hostem nedělního diskusního pořadu České televize byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Témata a hosté, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit s nadhledem a v souvislostech. Vám všem divákům jedničky i zpravodajské 24 hezké slunečné nedělní poledne z České televize. 5 dní zbývá do chvíle, kdy se otevřou volební místnosti v celé zemi. 5 dní zbývá do komunálních a prvního kola senátních voleb. Podle analytiků agentury Kantar TNS se lidé při rozhodování, komu dají svůj hlas v komunálních volbách, stále častěji řídí i tím, jak se politické strany či hnutí chovají na celostátní úrovni. Jak by tedy lidé volili do Poslanecké sněmovny dnes 11 měsíců od posledních sněmovních voleb? Otázky právě teď nabízejí nejnovější sociologická data pro Českou televizi od agentura Kantar TNS. Do Poslanecké sněmovny by v tuto chvíli zamířilo 8 ze současných 9 sněmovních politických stran a hnutí.

redaktor:
Na prvním místě zůstává s velkým náskokem hnutí ANO 29,5 procenta hlasů. Tedy stejný výsledek jako v loňských volbách. Druzí Piráti dokázali volební zisk zvýšit už o 4,5 procenta na současných 15,5. Třetí ODS je na 13 procentech. SPD s 9 procenty zaznamenala oproti volbám pokles o 1,5 procenta. Pro sociální demokraty by i nyní hlasovalo zhruba 7 procent voličů. KSČM, která vstoupila do sněmovny s 8 procenty hlasů, by nyní získala 5,5 procenta. Stejný výsledek by si připsali Starostové. Na hranici vstupu do sněmovny se v současné době pohybují také lidovci s 5 procenty. Bez poslaneckých křesel by se ocitla TOP 09 s aktuálními 4 procenty voličů. Na 2 procentech volebního zisku zůstávají Zelení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zářijový volební model pro Českou televizi zpracovala společnost Kantar TNS. Sběr dat se uskutečnil v průběhu měsíce září. Na reprezentativním vzorku 1 200 respondentů metodou CATI a do volebního modelu vstoupilo 860 lidí. Jde o ty respondenty, kteří nevylučují účast u voleb a deklarují, že svoji volbu nezmění. Podrobnosti k výsledkům šetření dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky analytik agentury Kantar TNS Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
V posledních měsících pozorujeme rostoucí preference u hnutí ANO a u České pirátské strany. S blížícími se komunálními volbami se totiž aktivizují některé skupiny voličů a v tomto je nejúspěšnější právě hnutí ANO a Piráti. Je to v podstatě opakovaný scénář, který už jsme viděli několikrát v minulosti. U Pirátů u posledních parlamentních voleb, u ANO máme tu časovou řadu ještě výrazně dále do historie. A je tam vidět, že v podstatě před každými volbami ty preference hnutí ANO povyskočily o 2 až 4 procentní body.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova spoluautora výzkumu Trendy Česka 2018 Pavla Ranochy v rozhovoru pro dnešní Otázky. Nejen o volbách bude řeč v první hodině Otázek. Mé pozvání přijali předsedové poslaneckých klubů, konkrétně předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Vítejte po čase.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Hezké poledne přeji i Jakubu Michálkovi, předsedovi poslaneckého klubu Pirátů. Hezké nedělní poledne.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A mé pozvání přijal i předseda KSČM Vojtěch Filip. Hezké nedělní poledne i vám.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Hezké nedělní poledne občanům i divákům České televize.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte hezké nedělní poledne, pane předsedo, když se podíváme, nejsou důležitá ta čísla, ale ten výsledek, že jste na historickém dnu, co se týče preferencí a otázka, která se logicky nabízí, není to ta kvazikoaliční role KSČM, na kterou doplácíte?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Je to možné samozřejmě. Ale Komunistická strana Čech a Moravy se musela rozhodnout pro to, jestli bude ve stínu dalších 7 opozičních stran, anebo jestli přispěje k tomu, že Česká republika bude mít vládu s důvěrou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste přistoupili, že nechcete být ve stínu ostatních stran. Nevymstilo se vám to?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
To ukážou volby. Ale v každém případě, podívejte se, my jsme po volbách jasně řekli, že chceme, aby stará vláda odešla. Ta politická vláda má mít mandát z voleb. A stará vláda Bohuslava Sobotky měla odejít. To znamená, že jsme přispěli k tomu, že se ustavily orgány sněmovny. Když jsme nehlasovali pro vznik první vlády hnutí ANO, protože hnutí ANO nevyjednávalo, a to mi asi kolegové potvrdí, tak jsme se ocitli v lednu v situaci, kdy ty vážné věci, se kterými jel předseda vlády do Bruselu, vlastně jsme museli ten mandát vytvářet v Poslanecké sněmovně samostatně. To se nedalo nic dělat. Šlo nejen o kvóty na migranty a podobně, šlo i o jiné věci, mnohem ještě důležitější z pohledu například vývoje a rozpočtu Evropské unie vůči České republice. Tak jsme...

Václav MORAVEC, moderátor:
Omlouvám se, že vstoupím do vaší řeči. Vy se snažíte odůvodnit ten uplynulý rok z pohledu vašeho rozhodování jako předsedy a vedení KSČM. Ptám se jen na to, zda právě ta kvazikoaliční role KSČM nemůže způsobovat to, že voliči se znovu vrací k Andreji Babišovi a vy máte historicky nejnižší volební preference.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
My jsme splnili ten náš závazek, že jsme přispěli k tomu, že vláda získá důvěru. Teď jsme v situaci jenom tolerance vlády. A určitě v každém případě ji nechceme tolerovat s tím, že jsme dali jednou důvěru. Já dám konkrétní příklad...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy ji budete tolerovat nadále?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Teď samozřejmě hlasujeme podle našeho volebního programu. Já řeknu například vypořádání státního rozpočtu, státní závěrečný účet za rok 2017. My jsme nehlasovali pro ten státní rozpočet, neneseme za něj odpovědnost, nese za ni odpovědnost hnutí ANO, sociální demokracie a KDU-ČSL. Schodek je 7,5 miliardy. KSČM v rozpočtovém výboru nehlasovala pro státní závěrečný účet za rok 17. Protože neneseme za to odpovědnost za to hospodaření, ať si hlasují pro to ti, kteří ten státní rozpočet schválili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podíváme na průzkum společnosti Kantar TNS, tak z něj vyplývá, že pevná voličská jádra jsou u stran, jako je KSČM a KDU-ČSL, stejně tak u hnutí ANO. A jak to s pevnými voličskými jádry dál vypadá? Tady jsou data.

redaktor:
Ze současných voličů hnutí ANO jich 7 procent uvádí, že dříve k volbách nechodili. Nyní by přišli. Dalších 5 procent pak v minulosti preferovalo jinou stranu. V současné době by se přiklonili k hnutí ANO. Pevné jádro ANO tvoří 86 procent voličů. Hnutí volili dříve a volili by je i nyní. Nejvíce zcela nových voličů v rámci svých podporovatelů by oslovili Piráti. 16 procent. Množinu jejich voličstva z dalších 10 procent tvoří někdejší voliči jiných stran. K věrnému voličskému jádru ODS by nyní přibyla 3 procenta zcela nových voličů a 7 procent voličů jiných stran. Podobně silné jádro SPD by doplnilo 9 procent nových voličů a 4 procenta někdejších voličů jiných stran. U sociálních demokratů by celkový volební zisk z 12 procent tvořili dosavadní nevoliči a z jedné desetiny lidé, kteří v minulosti hlasovali pro jinou stranu. Jedny z nejvěrnějších voličů má KSČM. K 95procentnímu pevnému jádru by nyní přibylo 5 procent voličů jiných stran. Voliči preferující Starosty se nyní skládají ze 13 procent ze zcela nových voličů a z dalších 6 procent z lidí, kteří svoji volbu změnili. Stejně pevné jádro jako komunisté mají i lidovci. 95 procent věrných voličů a 5 procent voličů jiných stran. Z voličů TOP 09 by se 5 procent rekrutovalo z nevoličů a 14 procent z řad voličstva jiného uskupení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tolik tedy data z onoho výzkumu, který se uskutečnil v průběhu měsíce září, do kterého vstoupilo 1 200 respondentů a uskutečnil se metodou CATI. Jaké jsou přelivy mezi voliči KSČM a hnutí ANO? Podrobnosti opět připojuje Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
Když se podíváme na to, odkud ANO sbírá ty nové hlasy, tak jsou tam v podstatě 2 zdroje. První jsou ti bývalí nevoliči. A za druhé jsou to někteří voliči KSČM, to je strana, jíž tedy také o něco poklesly preference.

Václav MORAVEC, moderátor:
Poslední otázka na Vojtěcha Filipa v souvislosti s tou podporou vládě. Pane předsedo, Andrej Babiš v zahraničí naposledy v Německu opakuje, že s KSČM nemá nic společného, že to byla jednorázová podpora. A že vás po listopadu měli zakázat. A zároveň vám voliči utíkají k hnutí ANO. Jak dlouho bude trvat vaše tolerance a podpora těm hlavním krokům vládě? Protože se počítá s tím, že podpoříte státní rozpočet na rok příští, o kterém jste mluvil.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Pokud jde o státní rozpočet, tak musím říct, že z těch 7 základních podmínek, které jsme měli pro tu jednorázovou podporu vládě, máme splněny nejméně 4. Už ve státním rozpočtu. To znamená zvýšení minimální mzdy a růst mezd, valorizaci důchodů, ten růst minimální mzdy. A potom, a to bylo nejvážnější jednání, otázka investiční, to znamená, jestli bude vláda schopna v investicích vykoupit akcie vodárenských společností a ochranu přírodního bohatství. To znamená...

Václav MORAVEC, moderátor:
Když máte 4 body splněny, většinu splněnu, podpoříte ten rozpočet?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Zatím o tom není politické rozhodnutí. Protože to v KSČM rozhoduje výkonný výbor v postu poslaneckého klubu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Omlouvám se, abych z vás dostal konkrétní odpověď...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ne, tak zatím, zatím ty...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pokud dnes byste měl hlasovat o státním rozpočtu, tak byste ho podpořil?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já doporučím výkonnému výboru a poslaneckému klubu podporu tohoto státního rozpočtu na rok 2019. A jsem přesvědčen, že ty základní věci k podpoře jsou. Protože pro nás je velmi důležité, a chci domluvit tu čtvrtou věc, a to je vznik té sekce přírodního bohatství a energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu. Protože nechci, aby se opakovalo OKD, nechci, aby se opakovala situace s lithiem. A je potřeba, a to podotýkám, by se mělo odehrát už v úterý nebo ve středu, to je to jednání, které přinese konkrétní kritiku privatizace 90. let, tak, abychom dosáhli změny trestního zákona a prodloužení promlčecí doby alespoň na 30 let v těch privatizačních kauzách, které samozřejmě vedly k tomu, že tento stát je zadlužen.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy podpoříte státní rozpočet na rok příští jako KSČM a nemůže to opět vést k tomu, že vás voliči budou vnímat jako apendix hnutí ANO, to znamená, že ta hybridní role KSČM nakonec zlikviduje KSČM? Že to bude Andrej Babiš, který se vypořádá s dědictvím komunismu v Česku?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já myslím, že to tak nebude. Protože ta tolerance je dána jenom tím, co je společný program a co není společný program. My budeme hlasovat podle vlastního programu. A ukáže se, jestli platí, že pokud občan České republiky chce, aby vláda, ať už to byla vláda sociální demokracie, nebo hnutí ANO, nebo jiná, pokud chce občan, aby splnila volební sliby, tak je potřeba, aby volil KSČM. Protože jenom ta donutí vládu k tomu, aby ty sliby naplnila. Protože těch slibů a můžu říct například církevní restituce v roce 2013...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, s dovolením, my se k tomu ještě dostaneme, ať tady nezastíníte, když jste se...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Vy jste se mě zeptal, tak jsem odpověděl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Určitě, děkuju. Ať nezastíníte ty ostatní opoziční politické strany, jak jste zdůvodnil to, proč KSČM se rozhodla tolerovat vládu hnutí ANO. Zbyňku Stanjuro, vy jako občanští demokraté, když se podíváme do toho volebního modelu, jste po sněmovních volbách rostli. Teď ztrácíte na úkor Pirátů. Co říkáte těm datům?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Že těch průzkumů je hodně. Minulý týden, nebo tento týden, máme neděli, máme 3. Od relevantních agentur. Jeden se týkal komunálních voleb v Praze, tam jsme na prvním místě. Druhý bylo CVVM, kde jsme byli před Piráty, teď jsme těsně za nimi. A já se teda fakt těším na příští sobotu večer a neděli, kdy budeme znát výsledky voleb. Já myslím, že dopadneme velmi dobře. A že voliči ocení naše kandidáty jak v komunálních volbách, tak do Senátu. Věřím tomu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď bych mohl...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
...co o tom říkal autor toho výzkumu, že v těch komunálních volbách a senátních se lidé rozhodují podle toho, jakou mají politickou preferenci, dejme tomu, ve sněmovních volbách. To samozřejmě platí, že čím větší město, tím je tam větší vliv té celostátní politiky. Čím menší město nebo malá obec, tak ten vliv je menší, taky tam velmi často nejsou stranické kandidátky, ale jenom třeba nezávislí kandidáti a podobně. Nicméně já se opravdu na ty volby těším. Já myslím, že si hodně polepšíme proti minulým komunálním volbám. A jsem přesvědčen, že budeme mít velmi dobrý, velmi dobrý výsledek...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď jenom vstoupím do vaší řeči. Také jako Vojtěchu Filipovi. Mohli byste možná mít lepší, my si můžeme od Pavla Ranochy poslechnout i hodnocení přelivů voličů v uplynulém roce. U občanských demokratů, kam voliči míří od ODS a jaké je voličské jádro této strany?

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
Ten odliv voličů od ODS k jiným stranám je tedy primárně směřován k Pirátům. Ale v podstatě by se dalo říct, že se rozpouštějí do více směrů. Není to jenom ten přesun k jedné konkrétní straně. Ten důvod, který uvádějí lidé, kteří dříve se tedy rozhodovali spíše pro ODS a dneska by ten hlas dali někomu jinému, tak několik z nich nám řeklo, že mají jistý problém s některými osobnostmi uvnitř ODS. A vypadá to, že za tím může stát i nějaký nejednotný hlas té strany, že některé osobnosti vystupují přece jenom trošku jinak než její vedení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pavel Ranocha, spoluautor výzkumu Trendy Česka 2018 naráží kupříkladu na zpochybňování jedné z misí Severoatlantické aliance Václavem Klausem mladším, podporu senátního kandidáta SPD ze strany Václava Klause mladšího. Nedáváte si vlastní branku a není to tak, že byste mohli mít ještě lepší volební výsledek, což uvidíme v příštím týdnu?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Vždycky bychom mohli mít lepší volební výsledek. A já myslím, že bude dobrý. A budeme to analyzovat...

Václav MORAVEC, moderátor:
Dáváte si vlastní branku?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Počkejte. Budeme analyzovat volby a budeme hledat chyby a budeme se učit i u konkurence, protože je to normální konkurenční boj. A pokud konkurence dělá něco dobře, tak i my se z toho můžeme poučit pro příští volby. Já myslím, že znakem velké strany je, že je...

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejednotná.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ne. Že tam zaznívá více hlasů. Ale v klíčových hlasováních musí být jednotná. Ty dvě věci, o kterých jste se zmínil, ty jsme řešili na klubu. Já myslím, že jsme to vyřešili za zavřenými dveřmi, tak, jak to má být. Pro mě osobně je nepřijatelná podpora jakéhokoliv jiného kandidáta než vlastního. Můžu si myslet o našich kandidátech, někoho mám raději, o někom si myslím, že je schopnější, že osloví víc voličů, někdo si myslím, že ty schopnosti takové nemá. Ale připadá mi naprosto elementární loajalita, abych podporoval naše vlastní kandidáty, nebo koaliční kandidátky, protože máme koaliční kandidátky jak do Senátu, tak do sněmovních voleb. A to my si vyřešíme. To já žádný problém v tom nevidím. A pokud si vzpomínám…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vyřešíte, mluvíte v budoucím čase?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Řešíme, vyřešíme. Vždycky, já říkám, je to znak velké strany. Ta diskuse je někdy bohatá, někdy některý názor je více mediálně zajímavý, přestože je minoritní. To je třeba říct. A důležité je, co říká vedení strany a co dělá klub. A tam si myslím, že pokračujeme v tom, co jsme slíbili našim voličům. Musím říct, že to je úplně politologická novinka, komu se líbí program ANO, ať volí KSČM. To jako já tomu ale v zásadě rozumím. Protože ta vláda je levicová, polokomunistická. Mám tu nějakou statistiku, jak hlasují. Pan předseda Filip vybral úplně nevýznamné hlasování o závěrečném účtu za rok 2017. V těch klíčových věcech hlasují velmi věrně s vládní stranou. Povedlo se jim vystřídat v té koalici ANO-ČSSD lidovce. Klobouk dolů. Takže oni nejsou žádná kvaziopoziční strana, to je normálně vládnoucí strana, koaliční strana. A jsou na to jasná čísla. Samozřejmě v některém detailu si umím představit, že v některém hlasování nehlasují s ANO, ale to jsou zcela výjimečné případy. Takže odpovídá, a já souhlasím s tím, že to odpovídá programu té vlády. Ten program odpovídá i programu KSČM. Proto jsme jí nemohli dát důvěru, protože je to vysoce levicový program, který chce zvyšovat státní regulace, další a další kontroly, nechce snižovat daně, nechce bojovat s byrokracií. Takže je to docela logické. A kdo se podívá na to hlasování, tak zjistí, že levicová polokomunistická vláda má pohodlnou většinu v Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy že, promiňte, pane předsedo, aby se dostal také Jakub Michálek za Piráty...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já jenom jednu malinkou poznámku. Jestli pro vás je státní závěrečný nevýznamný, to jsem teda od vás nečekal, pane předsedo. Vás jsem považoval za racionálního. Tohle jste mě teda úplně udivil.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ale není to významné v tom, že jenom konstatujeme minulost. My jsme pro ten rozpočet nehlasovali...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ne, to jste dělali vy. Protože jste nechtěli tu kontrolu. Takže, prosím vás, tohle nepovažujte za bezvýznamné.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Nemusíte na mě křičet.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ne, to prostě, já na vás nekřičím, ale tohle je...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Jestli na tom dokumentujete opoziční roli, tak říkám, že je to úsměvné. Protože co je státní závěrečný účet? Přehled tabulek, jak stát hospodařil. Nic na tom nezměníte. My ho nepodpoříme, logicky, byli jsme proti rozpočtu, neprošla naše úsporná opatření, když jsme dělali...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Tak jste to dělali a zadlužili jste stát za 1,5 bilionu korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, omlouvám se, pane předsedo, aby se dostali Piráti, protože možná mlčení Pirátů a jednota Pirátů v té, ať už v problematice evropských otázek či v rámci českého členství v Severoatlantické alianci přihrává Pirátům městské liberály a voliče, o které svým způsobem soupeříte s Občanskou demokratickou stranou. Co říkáte, Jakube Michálku, těm výsledkům? Protože i v Praze patříte mezi favority komunálních voleb.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Já myslím, že se tam promítají dva faktory. Ten první faktor je určitě naše práce v Poslanecké sněmovně, ten druhý faktor je ta probíhající komunální kampaň, která ty lidi aktivizuje. Pokud jde o tu naši práci v Poslanecké sněmovně, my jsme ukázali to, že jsme opravdu konstruktivní opozice, jednak jako opozice upozorňujeme na kauzy premiéra Babiše, na střet zájmů, že vlastně on jako premiér přihrává dotace svým vlastním firmám. To je zásadní problém této vlády. Účastníme se vlastně i vyšetřování kauzy OKD, což rezonuje na Ostravsku. Jako první strana jsme vlastně zvedli tu otázku překotného zvyšování platů politiků, že se měly zvyšovat o 20 procent, ačkoliv hospodářství roste tempem jenom 10 procent. Předložili jsme dva návrhy na digitalizaci státu, což od nás voliči očekávají, protože nechtějí obcházet ty úřady, ale chtějí si to vyřídit přes internet. Postavili jsme se proti kumulaci funkcí, aby vlastně komunální politik zároveň nebral plný plat poslance, pokud kumuluje tu funkci, což je naprosto běžná praxe třeba u toho hnutí ANO. A předložili jsme návrh třeba na krajskou působnost exekutorů, což je věc, vlastně v podstatě každý v této republice zná někoho, kdo se stal obětí exekučního systému. Takže plníme to, co jsme slíbili a nemáme mezi sebou takové zvláštní osobnosti, jako je třeba Marek Benda nebo pan Klaus mladší, kteří vybočují. Nejsme součástí toho, těch starých struktur, toho systému, stojíme prostě mimo něj. A ten druhý faktor...

Václav MORAVEC, moderátor:
A promiňte, ale jako nová struktura, nejsou některé věci, vy jste zmínil kupříkladu skokový nárůst platů politiků. Vím, že je to v České republice ne zcela populární. Ale nemají politici, ať už v Poslanecké sněmovně, ve vládě v rámci vysokých manažerských funkcí být slušně odměněni, aby neprocházely lobbistům tak jednoduše jejich pozměňovací návrhy v Poslanecké sněmovně? To znamená, neměl by mít poslanec 150 tisíc korun, premiér 300 tisíc korun, příklad, protože zodpovídá svým hlasováním za tak velké majetky, asi má větší odpovědnost než ředitel nějaké banky v Praze, nebo pobočky banky, který bere mnohonásobně víc než vy v Poslanecké sněmovně. Není to populistické?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Samozřejmě v těch exekutivních funkcích, tam je na místě, aby ty platy byly odpovídající. Nicméně já si myslím, že v Poslanecké sněmovně ti poslanci mají adekvátní platy už dneska. A ono se ukazuje, že když někdo krade a zvýšíte mu plat, tak to nepovede k tomu, že přestane krást. Takže ten princip takhle samotně nefunguje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takhle vy vnímáte sněmovnu, že v Poslanecké sněmovně...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Ne, ale jsou příklady, já jsem třeba byl pražský zastupitel 3 roky, viděl jsem, jak to tam fungovalo za vlády ODS, kdo tam vládnul za primátora Béma, kdo seděl jako šéf dopravního podniku. No, a oni mají 300 tisíc měsíčně, šéf dopravního podniku pan Dvořák tehdy, a taky potom tam byla celá řada kauz. Ať už to jsou ty SMS jízdenky, které jsou známé, nebo co se posílalo panu Rittigovi ten desátek z každé prodané jízdenky. A tohle obecně nefunguje. Dneska to je tak, jak říkal Mikuláš Ferjenčík ve sněmovně, že každý poslanec bere nějakých, průměrný poslanec, všichni mají nějaké funkce, my jsme usilovali o to, aby se snížil počet těch funkcionářů, ale to nám neprošlo, všichni byli proti. 95 tisíc měsíčně si myslím, že je slušný plat na poslance, ze kterého se dá vyžít. A ten člověk se nemůže vymlouvat na to, že ten plat je moc nízký na to, aby se nechal zkorumpovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se ještě podíváme na poslední data z toho sociologického výzkumu, která máme k dispozici, tak to sociologické šetření Trendy Česka se zabývalo právě i blížícími se komunálními volbami, které nás čekají za 5 dní. Jak lidé odpovídali na otázku, zda se zúčastní komunálních voleb? Tady jsou data, která...

redaktor:
Ochotu určitě přijít ke komunálním volbám v tuto chvíli vyjadřují 54 procenta lidí. O účasti ve volbách spíše uvažuje dalších 20 procent. 7 procent se voleb spíše nezúčastní. 16 procent respondentů v nadcházejících komunálních volbách určitě volit nebude.

Václav MORAVEC, moderátor:
A podle čeho se voliči rozhodují v komunálních volbách? I na to se ptalo ono sociologické šetření.

redaktor:
Nejdůležitější je pro voliče dlouhodobá zkušenost se stranou či hnutím na komunální úrovni. A dále osobní zkušenost s konkrétními kandidáty. Významnou roli při rozhodování hraje i zkušenost s politickým uskupením na celostátní úrovni. Podobnou váhu má pro voliče také volební program. Naopak nejmenší vliv na vlastní rozhodování voliči připisují předvolebním kampaním formou letáků či inzerce a rovněž málo významná je pro ně aktivita kandidátů na sociálních sítích.

Václav MORAVEC, moderátor:
A nakolik se volba na úrovni obecních voleb u voličů protíná s poslední volbou do Poslanecké sněmovny? Další zajímavá data. Korelace mezi sněmovními volbami a právě komunálními volbami.

redaktor:
48 procent voličů uvedlo, že bude v nadcházejících komunálních volbách volit stejnou stranu či hnutí, jako v loňských sněmovních volbách. Pětina lidí naopak říká, že bude volit určitě jinak. Skoro třetina voličů si pak svojí volbou zatím není jistá.

Václav MORAVEC, moderátor:
A podrobnosti k těmto datům opět připojuje spoluautor výzkumu Trendy Česka Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar TNS:
Častěji budou stejnou stranu volit voliči, kteří jsou obecně věrnější té svojí straně, což jsou typicky spíše lidé starší, spíše lidí s nižším vzděláním. Také voliči ANO nebo KSČM. Ale budou se tak chovat také voliči ve velkých městech. Tam zhruba 60 procent lidí bude volit stejnou stranu, jako v parlamentních volbách. Pouze 10 procent jinou a opět 30 procent je nerozhodnuto.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova spoluautora Trendů Česka 2018 Pavla Ranochy. A ještě jedno téma s našimi třemi hosty. Protože tady máme lídry dvou politických stran, které můžeme označit za tradiční politické strany, Občanskou demokratickou stranu a KSČM a pak také vlastně novou politickou stranu. Počítáte s tím, že ještě neskončila transformace toho politického systému i v souvislosti s těmi nadcházejícími volbami, které nás čekají na jaře příštího roku? Teď mluvím o volbách do Evropského parlamentu. Když tady v České republice vznikají úvahy o vzniku krajně pravicové strany, počítáte, Jakube Michálku, s konkurencí, s novou politickou stranou či novými politickými stranami?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
My máme systém založený na tom, že tady máme spoustu politických stran. Nemáme systém dvou stran jako v Americe nebo ve Velké Británii. Takže je logické, že ty strany se obměňují i tím způsobem, že přijde nová strana a osloví nějakou skupinu. Já si myslím, že to je přirozené...

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že to je dobré?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Ale myslím si, že to je i dobré. Ale v tento okamžik nevidím tady žádnou relevantní sílu, která by se zformovala. A pokud jde o ty pravicové strany, jakoby, řekněme, to národovectví, tak já se domnívám, že tady v České republice i třeba v souvislosti s tou migrační krizí bylo pomalu více stran, které měly program založený na boji proti migrantům, než těch migrantů samotných. Takže ono to pak ve výsledku vede k tomu, že těch stran, které se vyhraňují tímto způsobem, ať už proti migrantům, Romům, nebo nějakému jinému podobnému fenoménu, na který vlastně svalují veškeré problémy naší společnosti, tak těch stran je tolik, že ony pak rozštěpí to voličstvo mezi sebe. Takže se tam žádná z nich nedostane, což je v zásadě, bych řekl, i pozitivní fenomén, že se můžeme soustředit na ty reálné problémy, které občany pálí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ukazuje se, že ta problematika migrace a vyhrocené situace kolem migrace v České republice, tím, jak je delší dobu, že už na voliče nefunguje. Alespoň podle těch preferencí, které jsou poměrně stabilní. My jsme před týdnem zaregistrovali návštěvu na zámku v Lánech, s prezidentem Milošem Zemanem se sešel bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa a příznivec krajní pravice Steve Bannon. Na schůzku ho doprovodil poslanec německé protiimigrační Alternativy pro Německo, český rodák Petr Bystroň, který o schůzce s Milošem Zemanem pronášel i tato slova.

Petr BYSTROŇ, poslanec Spolkového sněmu /24. 9. 2018/ /zdroj. PI NEWS, Youtube.com/:
Steve Bannon už se setkal s prezidentem Václavem Klausem. Měli velmi dobrý rozhovor. A teď právě proto jsme navázali i na kontakty s Milošem Zemanem. A určitě Steve Bannon nebyl naposledy v České republice. Ta nabídka pomoci a toho vybudování toho hnutí, evropského hnutí, to je nabídka pro politiky, kteří jsou momentálně ještě v parlamentu, kteří jsou vůdci těch stran. Ta nabídka k rozhovoru určitě je na stole.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká poslanec Bundestagu Petr Bystroň, český rodák. Jinak také poslanec Alternativy pro Německo. Zdá se tedy, z těch slov, že Petr Bystroň odhalil strategii vzniku nové politické strany. Nemůže to právě vyřešit ten konflikt v Občanské demokratické straně? Václav Klaus mladší jako ten, který ze sněmovny...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
To já samozřejmě nevím. Ale já bych chtěl ještě zareagovat na to, co tady zaznělo. Když už měl kolega Jakub Michálek tolik prostoru k té sněmovně, tak já chci říct, že my tam plníme svůj volební program. Bohužel ruku v ruce ANO, komunisté a sociální demokraté nám zamítají jeden zákon za druhým. Takže jsme propásli šanci na snížení daní, zlepšení podmínek pro drobné podnikatele. Protože máme nejvíc zamítnutých zákonů ze všech opozičních stran. A to 6 z těch 20. A komunisté hlasovali v 15 případech s hnutím ANO proti těm poslaneckým návrhům. K té rozdrobenosti politické scény. Já myslím...

Václav MORAVEC, moderátor:
A vzniku nové krajně pravicové strany, kterou tady...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
To, jestli vznikne, tak podle mě neuspěje. Já se tím nějak netrápím. Myslím si, že je bez šance. Tady v zásadě souhlasím. Vlastně na otázce migrační politiky není žádný konflikt v Poslanecké sněmovně. Tam de facto...

Václav MORAVEC, moderátor:
A nemůže to být, pane předsedo, řešení té rozštěpenosti Občanské demokratické strany?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ne, ale Občanská demokratická strana není rozštěpená. To je takový mediální mýtus, prostě není rozštěpená. Jsme jednotní. Podívejte se, jak hlasujeme. Ano, občas někdo hlasuje jinak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, to, to vidíme, že jste jednotní, když podporuje kandidáta do Senátu jiné politické strany.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
To jsme si vyříkali.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je jednota jako hrom.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Dobře, tak jako u nás to nefunguje, že Andrej zavolá, protože všichni mají na něj mobil, tak pošle jednu SMS a všichni poslouchají. Tak já bych to prostě nepřeceňoval, nezveličoval. Myslím si, že i ten senátní okrsek ukáže, že tam máme dobrého kandidáta, že dobře uspěje. Tam bylo důležité ta volební účast. Já bych byl mile překvapený, kdyby byla tak vysoká. Tam samozřejmě zase platí ta nepřímá úměra, že čím menší obec, tím větší účast. A velmi často čím větší město, tím nižší účast. Jestli tam bylo 54 procent, jestli pamatuju, že půjdou určitě a 20 zvažují, to by pak mohlo být nějakých 60 procent, což by byla mimořádně vysoká volební účast. A já bych byl mimořádně spokojený. Obávám se, že toho tolik nebude. A co je důležité, to tam říkali ti voliči, že hodnotí tu vlastní zkušenost v daném městě. To je taky otázka na ty jednorázové projekty, které mohou uspět, ale v okamžiku, kdy nejdřív kritizovali, teď přijdou, vládnou na té radnici a za 4 nebo 8 let mohou ukázat, buď se etablují v tom městě a voliči jsou s nimi spokojení, anebo se ukáže, že ne a vzniká nějaká jiná. Zase tradiční politické strany mají výhodu té tradice, jasného programu, u nás demokratických primárek. To jsou bezesporu věci, které se ukážou i v pátek, v sobotu, proto říkám, že jsem optimista, že dopadneme dobře. Takže budou vznikat místní hnutí, je to přirozené, i díky tomu nešťastnému...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, jen slušnost mi velí vám nevstupovat do řeči. A je jasné, že vy se vyhýbáte té otázce a těm slovům, která pronášel Petr Bystroň z Alternativy pro Německo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
A kterým slovům se vyhýbám? To si nejsem vědom.

Václav MORAVEC, moderátor:
O tom, že v Poslanecké sněmovně, respektive v parlamentu se mohou objevit politici, kteří budou stát na té pozici krajní pravice. Pokud řeknu tedy, položím tu otázku explicitně, abyste mi z ní neunikl. Očekáváte, že se může stát, že někdo z poslanců Občanské demokratické strany ještě do květnových voleb do Evropského parlamentu změní dres?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ne, neočekávám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neočekáváte?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Neočekávám to. A chci jenom říct, že je velmi zajímavé, že zrovna poslanec AfD byl u pana prezidenta. Já mám k dispozici z května interpelaci jednak i poslanců a celé frakce AfD, která zpochybňuje Benešovy dekrety, žádá návrat vyhnanců, kritizuje spolkovou vládu za to, že jako, bych řekl jednoduše, netlačí na Českou republiku, aby podpořila ty, kteří se chtějí vrátit, dostat zpátky k majetkům. To má být něčí politický spojenec v České republice? No, náš určitě ne. To znamená, pokud si někdo vybere jednu část volebního programu a dělá z něho volebního spojence, tak je to jeho problém. Problém těch populistických stran je, že ony se třeba shodnou v jedné otázce a v jiné ne. Tak vezmeme si Itálii Ligu severu, která má přístup k migraci, já bych řekl, podobný tomu, jaký je názor v České republice. Většinový názor v Poslanecké sněmovně, co se týče přijetí nelegálních migrantů. Ale oni je chtějí distribuovat i k nám. I do České republiky. A tam už se shodnout nemůžeme. Takže nedá se...

Václav MORAVEC, moderátor:
No, a to je...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Na jedné konkrétní věci se nedá udělat, že je někdo spojenec nebo ne. Těch věcí, které nás rozdělují, je mnohem více.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, pane předsedo, ale to je přesně to, co je zásadní. Jestli...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
My budeme ostře proti, to jsou lidé, s kterými my spolupracovat nechceme. Dal jsem jenom některé body volebního programu, které jsou úplně v rozporu s českými národními zájmy a s postoji ODS. Ale nejsem z toho nervózní. Myslím si, že ten projekt neuspěje. Mně jenom tak připadá, jako kdyby přijel nějaký poradce, já nevím, německého, britského nebo českého prezidenta do Spojených států a tam jim radil, kampaň, jak mají v jednotlivých státech mít federální kampaň a jaké mají vybírat kandidáty, tak by se na něho dívali trošku s úsměvem. Já se na to taky dívám trošku s úsměvem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se chci zeptat, jestli, protože zahraniční politika je důležitou součástí vaší práce v Poslanecké sněmovně. Je v našem národním zájmu, že prezident této země odmítne vzít na schůzku o zahraniční politice první místopředsedkyni Senátu demokraticky zvolenou a na zámku v Lánech přijímá poslance Bundestagu, který tady zpochybňuje poválečné uspořádání. A AfD zpochybňuje Benešovy dekrety.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
To jsem nepochopil od Miloše Zemana. On má docela kontinuální názory. A kde se ocitl v tuhle chvíli, když přijal pana Bystroně, to mi není jasné. Protože to je věc, která je zásadně proti českým národním zájmům. Protože já jsem se o to pohádal i s bývalým prezidentem Klausem, když byl, mi vyčítal, jak se postavil Marxův pomník a že tam byl předseda Evropské komise a on, že tam byl na té demonstraci AfD. A říkám, všechno bych čekal, že tam i budete a že budete i proti, jsem říkal Václavu Klausovi. Ale že tam jdete společně s AfD, to nechápu. Jako jak český politik může spolupracovat s AfD, která vysloveně má v politické linii boj proti České republice? Vlastně nechce respektovat mezinárodní smlouvy, kterými je Česká republika vázaná, Spolková republika Německo je vázána. To je, jako kdybychom...

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, poškozuje ve vašich očích Václav Klaus, bývalý prezident a Miloš Zeman, současný prezident, české zájmy, když spolupracují s AfD?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já myslím, že ano. Protože tohle není krok, který je ve prospěch České republiky. My potřebujeme, a můžeme se jako v Poslanecké sněmovně hodně dohadovat a vyčítat si první poslední, jak jsme kdo hlasovali. Ale na druhou stranu, když jsme vysílali, a já jsem to tady předeslal na začátku, když jsme vysílali premiéra Babiše, který neměl důvěru sněmovny a potřebovali jsme, aby v Evropské radě byl nějaký názor, který bude názorem České republiky, tak jsme se na tom shodli. Tak prostě to minimum, to, co potřebujeme, aby se český národní zájem chránil, ta Poslanecká sněmovna v každém případě vygeneruje. A to nejen jaksi prostou většinou, ale ústavní, nebo mnohem větší než ústavní většinou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ještě vteřinku, když jsem se díval do tiskové zprávy AfD z října roku 2015, tak jsem tam našel i tuto zmínku: „Dnešní Česká republika by jako členský stát Evropské unie a demokratická země udělala dobře, kdyby dekrety,“ rozumějme Benešovy dekrety, „po 70 letech po konci války konečně prohlásila za neplatné. Mezitím se již ojediněle i v Česku připomínají zločiny vyhnání a pochody smrti, na něž byli Němci posíláni. Zvláště, když rakouský odborník na mezinárodní právo a bývalý expert OSN Felix Ermacora ve svém právním posudku už v roce 1991 dospěl k závěru, že vyhnání splňovalo skutkovou podstatu genocidy.“ Vy jste tady, pane předsedo Stanjuro, zmínil onu interpelaci z letošního května...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
To jsou ta samá slova.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, kdy jedna z otázek zněla: „Jaké kroky podnikne spolková vláda, aby přiměla českou vládu ke zřeknutí se nadále diskriminačních Benešových dekretů, které jsou z pohledu výše uvedených odborníků na mezinárodní právo v rozporu s mezinárodním právem a amnestijního zákona.“ Znamená to, že tady dva prezidenti, jeden bývalý a jeden současný tím, že mají blízko a pustí do svého okolí politiky AfD, Václav Klaus dokonce agituje na mítincích AfD, že se mění zahraniční politika České republiky? Že je v našem národním zájmu tady podporovat Alternativu pro Německo, Jakube Michálku?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Václav Klaus především naštěstí už není představitelem České republiky. Takže se jako občan...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, bývalý prezident...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
...může dělat, co chce. A nemá to relevanci pro mezinárodní politiku. Aspoň já doufám, že tato prohlášení Václava Klause, která kde utrousí, nebudou připisována České republice, že to tak všichni i berou. A pokud jde o Miloše Zemana, tak tam...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tak bývalé prezidenty berete, že jsou běžnými občany té země?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Nejsou představiteli státu a nereprezentují názor České republiky. Takže v tomhle ohledu já si musím trvat na tom, že to není možné spojovat, i když nás to samozřejmě může poškozovat. Ale my jim nemůžeme v tomhle zakázat, aby chodili na mítinky. Pokud Václav Klaus se rozhodne, že bude jezdit na demonstrace do Německa, tak je to věc, kterou my mu zakázat nemůžeme, a ani nechceme. Zkrátka on tím zastupuje pouze sám sebe a svůj názor. Já si myslím, že trošku mluvíme o té otázce AfD a Benešových dekretů víc, než by si zasloužila. Protože je celkem jasná napříč...

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, je tady klíčové výročí Mnichovské dohody, pane, pane předsedo Michálku.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
...spektrem. A za druhé jsem chtěl říci ještě jednu věc. Že pokud se nepletu, tak pan prezident Zeman po té schůzce prohlásil, že to v podstatě nemá žádnou relevanci, to, co mu řekl ten poradce americký. Protože právě kvůli té otázce Benešových dekretů. A pokud je to takto, tak si myslím, že bychom to všichni měli brát tak, že nikdo z nás revizi Benešových dekretů nechce. Neměli bychom tomu přikládat relevanci tím, že o tom mluvíme v takto zásadní politické debatě. A měli bychom se soustředit na důležitější problémy, které lidi opravdu trápí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale přece tlaky německé politické reprezentace zpochybňující některé kroky po druhé světové válce, navíc při výročí mnichovské krize, nebo mnichovského diktátu, tak si nemyslíte, že jsou zásadním tématem pro tuto zemi?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Já si myslím, že vždycky posledních 20 let Česká republika odmítala revizi Benešových dekretů. A nevidím žádný důvod, proč bychom teď měli znovu tu otázku otvírat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vidím ten důvod například v tom, že se na zámku v Lánech ocitne šéf, nebo jeden z vysokých reprezentantů AfD, když první místopředsedkyně Senátu není pozvána na schůzku k zahraniční politice.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
To si myslím, že bylo opravdu vůči paní místopředsedkyni neuctivé. A bylo to zbytečné gesto od pana prezidenta. A bohužel takových mocenských gest je víc, než by bylo zdrávo i v české politice, podle mého názoru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to zásadní téma, když tady Jakub...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Je to zásadní téma, proto jsem i zmínil, že nemůžeme posuzovat podle jedné části programu. A říct: ježíš, ti mají na tuhle tu dílčí část stejný názor, tak to budou naši spojenci. Když si přečtete například názory Steva Bannona, tak zjistíte, že když hodnotí Evropskou unii, tak má v mnohém pravdu. Ale to ještě neznamená, že bude můj politický spojenec. My taky říkáme dlouhodobě, že Evropská unie potřebuje zásadní revizi. Že je třeba vrátit některé kompetence na národní úroveň. Aby byl skutečně volný obchod, který dneska není. Který se sice deklaruje, ale jsou velké překážky administrativní, byrokratické, daňové a celní. Ale to ještě neznamená, že neposuzuji program někoho, nějakého hnutí, nějaké strany jako celek a řeknu, s tím souhlasím v tomhle, tak je to můj spojenec, to je prostě chybný přístup. Tu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, jestli v našem národním zájmu je, aby naši politici dávali AfD a jejím představitelům takovou váhu, že jsou přijímáni na zámku v Lánech či bývalí prezidenti vystupují na mítincích či schůzích AfD?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Určitě není. Ale jestli můžu k té schůzce, zahraniční politice. Tak za zahraniční politiku odpovídá vláda. Já bych mnohem raději viděl pravidelné konzultace s opozicí ve sněmovně, abychom před novým programovacím obdobím, před zásadní reformou Evropské unie, abychom se pokusili nalézt nějaké shodné stanovisko. To, co organizuje pan prezident, to je takové přátelské setkání těch, kteří spolu mluví. A tam prostě zástupce Senátu nepatřil. Ani tam paní místopředsedkyně jako nepatřila mezi ty, kteří se neustále ubezpečují, jak to dělají dobře, jak mají shodu v zahraniční politice, přitom každý den vidíme, že to shodu nemají. To, že to bylo neuctivé vůči paní první místopředsedkyni, ale taky vůči Senátu jako instituci, to je prostě pravda. A svědčí to o tom, jak k tomu přistupuje ten, kdo ty schůzky organizuje. Ale klíčem je vláda v zahraniční politice, mandát se odvíjí od důvěry ve sněmovně. A my dlouhodobě voláme jako občanští demokraté, přestože velmi kritizujeme tuto vládu a nejčastěji hlasujeme proti vládě ze všech politických stran ve sněmovně, abychom se pokusili najít v zahraniční politice shodu, co budeme prosazovat společně, protože dlouhodobě říkáme heslo, o kterém si myslíme, že je pravda, že venku budeme jenom tak silní, jak budeme doma jednotní, pak jsme schopni prosazovat na všech úrovních ten svůj pohled. A na to bych kladl důraz. Proto velmi často debatujeme o zahraniční politice ve sněmovně. Bohužel skoro vždy ten bod zařadí opozice a skoro nikdy nepřijde s tou debatou vláda, která by chtěla diskutovat některé problémové body.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jakub Michálek, pak stručně.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Jenom jsem chtěl říct, že na mě zahraniční politika této vlády Andreje Babiše působí tím dojmem, že jejím cílem není nic jiného, než zajistit, aby nebyly zastropované dotace pro velké zemědělské firmy. Pro koncern Agrofert a další podobné spojence, pro pana Tomana. A to je zásadní problém. To, že Poslanecká sněmovna není schopná vzdorovat tomuto tlaku na střet, který má střet zájmu pan premiér. A Poslanecká sněmovna s tím nedokáže cokoliv dělat. A má tam ty svoje spojence, které, kteří to odhlasují.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď o kterých spojencích...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Protože většině to nevadí v té Poslanecké sněmovně. To je prostě pravda. To jsou komunisté, socialisté, SPD.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Třeba v těch věcích zemědělských dotací jsou to i ti lidovci. Takže prostě tady je zásadní problém střet zájmů u premiéra Babiše. A naše zastoupení u Evropské unie neřeší nic jiného, než aby se vylobbovaly věci pro holding pana Babiše. A to je základní problém současné vlády. A bohužel on si vždycky najde svoje spojence pro ty jednotlivosti. Ať už jsou to lidovci, komunisti, SPD. My tohle nepodporujeme.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já to vrátím do té debaty původní s tím AfD. Podívejte se, za prvé já to považuju za zásadní téma. 30. září, je 80. výročí Mnichovské dohody. A za druhé, prosím, neříkejte, že to je expert na mezinárodní právo. Felix Ermacora byl právní zástupce sudetoněmeckého Landsmanschaftu. To je jako kdyby advokát...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ale to říká AfD.

Václav MORAVEC, moderátor:
To říká AfD. Proto se vás ptám, tady máte dva vysoké...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ale proto já tady v tomto pořadu říkám, že to je, jako kdybych řekl, že advokát jednoho konkrétního člověku je právní expert na to. On si, a sudetoněmecký Landsmanschaft si ho vzal jako právního zástupce a on pro ně dělal právní analýzy, aby tohle to prokazoval. A absolutně pomíjel jak Postupimskou dohodu, tak nulitu Mnichovské dohody, tak to, co se odehrálo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se vás, pane předsedo, ptám. Co říkáte tomu, že dvě vysoké figury, bývalý prezident a současný prezident dávají prostor a svým způsobem podporují AfD, která interpeluje německou kancléřku Merkelovou, ptá se jí, jaké kroky podnikne spolková vláda, aby přiměla českou vládu ke zřeknutí se Benešových dekretů...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já bych musel připomenout, že to nebyla KSČM, která hlasovala proti tomu, když se tady v česko-německé deklaraci objevilo slovo stávající hranice, nikoliv státní hranice. Že to byla KSČM, která se zásadním způsobem postavila proti tomu, jaký je vztah mezi Spolkovou republikou a Českou republikou ve věci vyjednaných mezinárodních závazků, o stabilitě státní hranice, když Polsko ji má stabilizovanou. To přeci...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale byla to KSČM, která přispěla ke zvolení Václava Klause prezidentem...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ale já jsem tady říkal, že jsme nepřispěli ke zvolení Václava Klause prezidentem, protože byla ta přímá volba v tom roce 2008. Prosím vás, tohle to byla věc, kterou si pan Jiří Paroubek chtěl udělat ostruhy vůči KSČM. To je, jako když teď ANO přebírá voličskou základnu KSČM. My máme svoji politiku. A já řeknu, a tady souhlasím s kolegou Stanjurou v tom, že politické strany se musí bránit nepolitické politice. Protože politická strana má určitou velkou odpovědnost pro dlouhodobý program, který může nabídnout těm lidem. Nikoliv ty politické strany na jedno použití, které tady jsme od roku, zejména 96 měli, nebo i od roku 92, které neustále měnily to směřování České republiky, které nakonec skončilo v těch velkých dluzích a zadlužení českého státu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
3 měsíce máme v České republice vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Jde o druhou vládu Andreje Babiše, která získala podporu díky politikům z KSČM v Poslanecké sněmovně. Komunisté pro vládu zvedli ruku i přesto, že v ní nakonec zasedli lidé, ke kterým KSČM měla výhrady. Připomeňme si slova Vojtěcha Filipa.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/: /20. 6. 2018/:
Já jsem dál opakoval, že způsob řízení ministerstva dopravy je dlouhodobě pod kritikou KSČM. Máme výhrady samozřejmě k tomu, jakým způsobem si svůj poradní tým vytvořil ministr zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor:
Měsíc po vyslovení důvěry vládě ministr dopravy Dan Ťok odvolal 5 členů 9členné rady, dozorčí rady Českých drah. Předseda KSČM Vojtěch Filip v té souvislosti mluvil, cituji „o čistce“, podobně to vnímají i odbory. Poslechněme si slova Jindřicha Berounského ze Svazu odborářů služeb a dopravy, která pronáší v rozhovoru pro dnešní Otázky.

Jindřich BEROUNSKÝ, Svaz odborářů služeb a dopravy:
Zejména v kontextu s událostmi ještě posledních dní, tak to tak opravdu vnímám. Protože někteří členové představenstva vadili právě tím, že se velmi brali o firmu, kterou zastupovali, o České dráhy. V podstatě buď to teď vnímají tak, že je potřeba nominovat nějaké poslušnější, kteří budou vstřícnější ve vztahu k soukromým dopravcům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste, Vojtěchu Filipe, dával najevo, že se budete chtít s ministrem dopravy Danem Ťokem setkat, i s premiérem kvůli dění na Českých drahách. V tomto týdnu jsme se dozvěděli o podpisu smlouvy s novým provozovatelem mýta. Není to tak, že hnutí ANO je úplně jedno, co si myslíte o dění na resortu dopravy? Protože své hlasy mají jisté, vaši podporu rozpočtu.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Hlasy jisté nemají. A navíc je jasné, že tady ministr dopravy postupuje zcela v rozporu s těmi českými národními zájmy. Já to řeknu zjednodušeně. Jestliže máme liberalizaci železniční dopravy mít startovanou v roce 2023 a skončit má za 10 let, tak přeci každá ta liberalizace začíná stabilizací národního dopravce. Podívejte se na sousední Německo, na Belgii a na další státy, že to tak je. My začínáme tím, že toho národního dopravce pomalu likvidujeme. Viz to, co se odehrálo na Českých drahách. A já jsem to čistkou nazval.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, ale vy vládu podporujete, proto se ptám, že nemá...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ale počkejte, teď přijde zákon o korporacích, kde bude chtít vláda, aby odboráři nebyli v těch dozorčích radách. A my na tom budeme trvat. My pro to nezvedneme nikdy ruku. Pro něco takového. Kdyby se měla likvidovat jako účast odborů na řízení těch státních podniků. To prostě není možné. Nebo i velkých podniků. Já jsem přesvědčen, že tam ti odboráři patří. A také se podle toho zachováme v Poslanecké sněmovně. Pokud jde o...

Václav MORAVEC, moderátor:
Dana Ťoka a jeho...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Dana Ťoka a mýtný systém. Podívejte se, nikdo mě nemůže podezírat, že jsem někdy něco udělal pro Kapsch. Já jsem byl vždycky zásadně proti tomu. A můžete si najít má vystoupení v Poslanecké sněmovně, když vznikl mýtný systém u nás. Já jsem podporoval vždycky satelitní systém. A říkal jsem v dubnu letošního roku ministru dopravy, ať zruší to výběrové řízení předtím, než to vyhlásí. Než skončí to výběrové řízení. Neudělal tak. Když skončilo výběrové řízení, říkal jsem, zrušte to, protože ty podmínky nejsou adekvátní tomu, co česká doprava potřebuje. Je tam platné předběžné opatření soudu, že to nemá podepisovat. Já...

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se ptám, vy za Dana Ťoka nesete spoluzodpovědnost. Vy jste na začátku říkal, že máte personální výhrady, ty teď mají konkrétní...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
A ty trvají. Ty personální výhrady trvají. A já zásadně...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy ničeho nedosáhnete.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
No, tak...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jako strana, která podporuje vládu.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Mohu dosáhnout toho, že se vyšetří ta otázka teď aktuální mýtného. A to ze dvou důvodů. Protože  Ředitelství silnic a dálnic proinvestovalo pro nový systém z ministerstva dopravy cirka 750 milionů korun. Do Kapsche jaksi pro tu udržitelnost toho systému stávajícího bylo proinvestováno cirka 350 milionů korun. To je 1,1 miliardy korun. A já se budu ptát ministra dopravy, jak je to možné, že přestože proinvestoval tyto prostředky, jsme v situaci, kdy oddálil získání toho mýtného systému do rukou státu. Protože náš zájem byl, aby to byl systém, který bude vlastnit a řídit stát, nikoliv, že na něm bude vydělávat soukromá firma.

Václav MORAVEC, moderátor:
A jak to chcete udělat? To chcete udělat formou vyšetřovací sněmovní komise?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
To ještě nechte na mně. Já minimálně budu pokračovat v tom, že klub zařídí interpelaci vůči ministrovi dopravy, aby zveřejnil, kam ty prostředky dal.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
To přijdou věci.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
A co my tu s ní ve sněmovně?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já vím, že se kolegové se tomu smějí. A co udělají oni pro to, aby ministr dopravy...

Václav MORAVEC, moderátor:
No, kolegové nepodpořili vládu. Proto se vás...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se vás ptám tady.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ale já jsem, ano, nesu odpovědnost za to, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Že je Dan Ťok ministrem...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
...Dan Ťok je zatím ministrem dopravy. A jak dlouho jím bude, to se ještě uvidí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zatím. To zní výhrůžně. To jste říkal i předtím, než jste hlasovali pro vládu.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
No, ale...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Já myslím, jestli můžu. To je taková jenom mlha pro voliče. Je úplně jasné, že rozpočet na rok 2019, pane předsedo, já bych to domluvil. Rozpočet na rok 2019 určitě podpoří komunisté spolu se sociálními demokraty a ANO, jestli se někdo přidá, to nevím. My to určitě nebudeme, protože ten rozpočet je velmi špatný. A po 6 letech ekonomického růstu je opět navržen jako deficitní. A mohl bych jmenovat další a další důvody, proč ho nepodpoříme. Interpelace určitě nic nezmění. Já bych si dovolil tipnout, že se pan předseda Filip setká s panem předsedou Babišem, tam si to vyříkají, on se pak tak vážně zatváří v televizi řekne, že ten Ťok je velký problém. A jedem dál, nic se nezmění. Tohle říkali předtím, než hlasovali o důvěře vládě. Je to rozhodnutí vašeho ministra. My jsme byli proti této vládě, my jsme tu důvěru nedali. Teď mně to přijde trošku legrační. A jestli můžu k těm Českým drahám.

Václav MORAVEC, moderátor:
K těm čistkám, protože tady Piráti navrhovali nominační zákon, který by v mnoha ohledech, kdyby prošel v Poslanecké sněmovně, tak mohl zpřísnit alespoň ten výběr. Protože do Českých drah nenastoupil manažer po výběrovém řízení. Došlo k obsazení dozorčí rady Danem Ťokem bez transparentního odůvodnění těch lidí a podobně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
My se tady trošku lišíme. Já myslím, že může být výběrové řízení a být nemusí. Já myslím, že je odpovědnost člena vlády za personální obsazení státních a polostátních podniků v jeho resortu. A je na něm, jakým způsobem si je vybere, ale pak za ty lidi nese politickou odpovědnost. Takže já vůbec nezpochybňuji právo ministra dopravy nebo vlády vyměnit dozorčí radu Českých drah, která pak mění management. Ale musel bych vědět nějaké důvody. Nějaké relevantní důvody. Ty jsem zatím neviděl. Ale říkám, to právo jim bezesporu ponechávám, je to naprosto v pořádku. Ty uváděné důvody, že pomalu se přistupuje k liberalizaci, ale to je věc vlády. A ANO má 5 let ministra dopravy, 5 let neustále oddaluje, kdybych si vzal materiály, které jednou za čas předkládá ministr dopravy do vlády, které se jmenují liberalizace a postup, tak jsou tam pořád ty stejné tratě a pořád se to oddaluje, oddaluje, oddaluje. Kdybychom se na to podívali normálně reálně, jediná trať, kde funguje konkurence, je Ostrava-Praha. Já ji rád využívám. Včera večer jsem přijel, dneska odpoledne zase ji použiju směrem zpátky. A tam se ukazuje, že konkurence přinesla pro cestující vyšší kvalitu a nižší ceny. To je přece klíčové. To by mělo být klíčem k tomu, abychom více motivovali občany, aby používali veřejnou dopravu.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy myslíte, že výměna ve vedení Českých drah prospěje liberalizaci?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ne, já si to vůbec nemyslím. Protože tady je na tahu prostě vláda jako celek, to je jenom zástupný problém. Vláda, ministerstvo dopravy řídí, České dráhy, takže kdyby to vláda chtěla, tak se dávno některé tratě soutěžily. Nicméně vždy bude dominantní dopravce, a to budou České dráhy. A vždy budou kraje a stát přispívat a hradit tu prokazatelnou ztrátu, že je ve veřejném zájmu, aby se provozovala veřejná doprava. Jde o to, abychom soutěžili tam, kde to má smysl, abychom soutěžili nejenom na cenu, ale i na kvalitu. To znamená, abychom i předepisovali, co všechno mají mít ty vlaky, jak komfortní to má být. Protože to potom přivede lidi z těch aut skutečně do těch vlaků. Protože dneska to mám z Ostravy nejenom pohodlnější, ale i rychlejší. Pak logicky jezdím, a myslím, že můžu říct, včera jsem cestoval za 300 korun. Takže je to dobrá cena, dobrá kvalita, konkurence. Všechno funguje. Jenom stát za 5 let v tom neudělal vůbec nic. A teď jako důvod, že se mění vedení Českých drah, že se s tím nic neudělalo, to je odpovědnost těch ministrů dopravy, kteří nepřesvědčili vládu, nespustili ty jednotlivé soutěže. A taková soutěž na jednu trať trvá 2 roky. Nebo...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Já jestli můžu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Já jako souhlasím s tím, co říká Zbyněk Stanjura. S tím postupem, co by se mělo dělat. I s tím soutěžením. Ale všichni víme, že tady ty České dráhy budou. A musíme se bavit o tom, jak teda by to mělo fungovat tak, aby to bylo průhledné. Protože my tady máme výjimku ze zákona o registru smluv, která byla dělaná účelově pro ČEZ a České dráhy. Protože se vztahuje na všechny státní podniky, které vydaly dluhopisy nebo jiné cenné papíry, které jsou obchodované na burze. Nemáme tady průhledný způsob obsazování dozorčí rady Českých drah. Takže my jsme měli v dozorčí radě Českých drah pana Ferance, což byl poslanec ANO, pan Babiš říkal, já tam nemám žádný politiky, všechno jsou to odborníci.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Žádní trafikanti.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Měl tam manažera Agrofertu pana Ferance, který kdysi zaklekl na toho zemědělce Radu a připravil ho o tu jeho usedlost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten skončil. To znamená, tam byste měl být rád. Protože ...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Ten skončil, ale místo něho tam přišel pan Jan Štrof, což teda je opravdu odborník, to je asistent pana Vondráčka, předsedy Poslanecký sněmovny, který mu kryje záda v Kroměříži. A ten je opravdu odborník na slovo vzatý, protože je rychlostudentem, vysokou školu vystudoval za jeden a čtvrt roku. Takže to jsou ti odborníci, které ANO dosazuje na ta klíčová místa v dozorčí radě. Navíc je to starý sociální demokrat, který seděl s Pavlem Bémem ve vládě. V Praze, v radě. V radě města, takže pan Štrof, že se stal novým členem dozorčí rady. A že tam zůstává na ministerstvu dopravy ta stará, ty starý struktury, jako je pan Hlína, jako je paní Kleslová, jako je pan Jansta, který právě dělal to zadávací výběrové řízení na to mýto elektronické.

Václav MORAVEC, moderátor:
A co s tím tedy můžete dělat? Tady Vojtěch Filip říká, že půjdou cestou interpelace. Vy tedy říkáte, že kroky Dana Ťoka jsou nekompetentní, že vedení Českých drah je obsazeno trafikanty. Chápu-li správně vaše slova. Co s tím teď?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Já jsem vyjmenoval konkrétní případy. Takže samozřejmě budeme usilovat o to, aby odvolali, a my jsme na to i upozorňovali veřejně, že pan Štrof nemá náležitou kvalifikaci na to. To, že dělal asistenta panu Vondráčkovi, že je z hnutí ANO, že má dobrou stranickou knížku, to podle mě není dostatečná kvalifikace a odbornost. Andrej Babiš se zaklínal těmi odborníky, a ten dělá pravý opak. Takže my chceme primárně protlačit zákon, který zruší výjimku pro ČEZ a pro České dráhy z registru smluv. A nemluvím teď o jaderných elektrárnách a jiných věcech, které mají výjimku dneska. Tam je to legitimní. Ale aby prostě zveřejňovali ty smlouvy na právní poradenství, na ty různý konzultační služby a další věci, který jsou dost podivný a kterýma se ztrácej veřejný prostředky. A budeme samozřejmě apelovat na to, aby poskytli seznam, kdo vyfakturoval kolik peněz z ministerstva dopravy. Protože jak je možné, že zakázku na mýto dělá pan Jansta, který je trestně stíhaný? Jansta, Kostka. Trestně stíhaný člověk dělá zásadní zakázku na 10 miliard korun na elektronické mýto. To přeci není normální.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale promiňte, tam spíš jsou daleko zásadnější věci, že jedna z těch firem, jeden z těch subdodavatelů...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
A dodavatel je na Kypru.

Václav MORAVEC, moderátor:
...je, ano, je firma registrovaná na Kypru. Takže boj této vlády za transparentní vlastníky utržil u jedné z nejdůležitějších soutěží.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Protože já jsem zvědavý, jak budou u té písemné interpelace Piráti potom hlasovat, jestli to odsouhlasí, nebo tam nebudou ve sněmovně, až se bude jednat o odpovědi ministra na interpelaci naši. A na druhou stranu, víte, to je přesně to, co v tom výběrovém řízení má být. Přeci my jsme přijímali v Poslanecké sněmovně určitá usnesení, zákony, včetně toho, jak se dělají výběrová řízení. A jestliže si tam nedáme do podmínky, že tam nemůže být jaksi účastna té veřejné soutěže firma, která má akcie na doručitele, no, tak je to chyba toho výběrového řízení. Já jsem to od dubna říkal.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přepněte si, ano, pane předsedo. Přepněte si na zpravodajskou 24, řeč bude o tom, jak povede KSČM vládu k zodpovědnosti, pokud ji vůbec povede. Například co se týče výběrového řízení na provozovatele mýta Kapsch. A řeč ve druhé hodině bude právě o cestování po železnici, protože našimi hosty budou nový ředitel Českých drah Miroslav Kupec a podnikatel v dopravě šéf RegioJetu Radim Jančura. Za okamžik pokračujeme v diskusi tří politiků na zpravodajské 24 po stručných zprávách.

Hosté a témata, o kterých se po dnešních otázkách začne mluvit s nadhledem a souvislostech. Ještě jednou vám všem hezké nedělní odpoledne z observatoře žižkovské televizní věže. Boj o státní rozpočet a přetahovaná ve Sněmovně. Vojtěch Filip naznačil, že komunisté rozpočet podpoří. Andrej Babiš ale předtím prohlásil, že chce vyjednávat se všemi sněmovními stranami o rozpočtu, připomeňme si jeho slova.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/:
Chceme hledat podporu u všech stran, které jsou v Parlamentu, protože neumím si představit, že by některá strana nechtěla navyšovat důchody nebo platy učitelů nebo policistů. Není to jen o KSČM, která nás jednorázově podpořila, ale o všech politických stranách.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká Andrej Babiš, připomínám, že hosty zůstávají předsedové poslaneckých klubů, za ODS Zbyněk Stanjura a za Piráty Jakub Michálek, ještě jednou hezké nedělní odpoledne. A vítám ještě jednou i předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Pane předsedo, vy jste neuvažoval o tom, že když říkáte, že rozpočet podpoříte jako KSČM, že byste to právě svázali s tím personálním děním ve vládě, když jsme tady první hodinu dokončili bouřlivou diskuzí o Kapsch?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
No víte, my jsme to nevázali jsme to na osoby, ale na program, na těch sedm priorit. Teď by to byla změna pravidel v průběhu zápasu. Dovedu si představit jednání mezi ANO a KSČM zejména v prosinci tohoto roku, kdy uplyne půlrok od podpisu té toleranční dohody, protože v té je napsáno, že po půl roce budeme hodnotit. A já v každém případě opakuji, že jsem s některými věcmi jsem skutečně nespokojen a ony přijdou zákony, se kterými mohu spojit otázku, která se bude týkat jednotlivých ministrů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto říkáte, že Dan Ťok je zatím ministrem dopravy? Protože pokud budou tyto věci na ministerstvu dopravy pokračovat, tak budete v prosinci trvat na výměně?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já znovu říkám, že pro nás je ta realizace výběrového řízení a přeprodej mýtného systému, oddálení chvíle, kdy stát mohl vybírat peníze a mohl přímo sám financovat státní fond dopravní infrastruktury způsobem, který by umožňoval mnohem rychlejší stavby, dokončování staveb dálnic, železničních koridorů a podobně. To je pro nás to prioritní, protože my jsme nepodpořili vládu kvůli tomu, aby něco privatizovala nebo přeprodávala tyto majetky, ale aby stabilizovala majetek státu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vás Andrej Babiš oslovil, když po těchto Otázkách je jasné, že KSČM rozpočet podpoří?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Není to jasné, já jsem řekl, že budu informovat výkonný výbor a klub.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy myslíte, že vám to neodsouhlasí?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
My jsme demokratická strana, kde hlasuje ve výboru 21 lidí a musí mít většinu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Andrej Babiš oslovil Piráty?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Já o tom nevím, že by pan Babiš oslovil Pirátskou stranu a my jsme vždycky říkali, že jsme konstruktivní opozice, že jsme ochotní jednat o takovýchto věcech. Ale ten rozpočet tak, jak je navržen, tak podle nás není správně. A my by jsme ho nepodpořili a naopak bychom požadovali zásadní úpravy, protože pan Babiš si založil kariéru na tom, že říká, jak šetří, aby se nerozhazovalo. Ale ve skutečnosti ten rozpočet a rozpočtový výhled navrhuje, aby byl 40 miliardový deficit a aby ten 40 miliardový deficit byl i příští rok, přespříští rok, přespřespříští rok. Takže to vůbec nesměřuje k tomu, aby se deficit snižoval, ačkoli teď ekonomice se daří velmi dobře. A jsou tam strašně malé investiční výdaje, to procento je mizivé. V podstatě my nemůžeme očekávat žádnou digitalizaci státu. Přitom my jsme teď v období, kdy se ekonomice daří, rostou platy a my bychom se měli více snažit o to, aby se zapojil kapitál, aby se ta ekonomika transformovala, aby se rozšiřovaly nové technologie, stát zdigitalizoval, zefektivňoval se a to se bohužel tak říkajíc prožere a to si myslím, že je velmi špatně. Nevyužijeme tu příležitost modernizovat stát, dát peníze do vědy výzkumu a podobně. Místo toho se vlastně přichází s věcmi, jako je těch 6 miliard na jízdné, což si myslím, že nebylo dostatečně odůvodněno, je to nekoncepční a tímhle způsobem nejde dlouhodobě plánovat, tam chybí absolutně vize, ke které ten stát má směřovat a nějaký na to navazují plán.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste byli osloveni jako občanští demokraté už Andrejem Babišem?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Nebyli, nevím, jestli budeme a pokud budeme, tak to bude taková stínohra, jako když se ustavovala Sněmovna, když se jako jednalo, reálně se nejednalo, ale organizovaly se nějaké schůzky, ale reálně se skutečně nejednalo. My pro ten rozpočet hlasovat nemůžeme. Já souhlasím s tím, že je to promarněná příležitost, ale nejenom tento rozpočet, ale i letošní a loňský, mohl bych to neustále opakovat. Vláda si plánuje o 150 miliard vyšší příjmy pro příští rok a přesto není schopná vytvořit přebytkový rozpočet, vyrovnaný je příliš málo ambiciózní. Roste podíl daní na HDP vybraných, takže je prostor pro snížení daní, vláda se tomu zatvrzele brání. Místo abychom bojovali s byrokracií a snižovali ji, tak přicházejí další opět nárůst státních zaměstnanců pro příští rok a pro rok 2020 znovu, další nárůst státních zaměstnanců. Takže ten rozpočet, vláda vlastně nemá žádný plán na nic, je to taková udržovací vláda, nic podstatného nepředložila za ten rok. Když se podíváme a říkal jsem, že my nejvíc hlasujeme proti vládě, i my jsme podpořili více než polovinu vládních návrhů, které prošly, protože jsou technické, nevýznamné, takže vlastně ta vláda nemá žádnou koncepci. Mně se líbí, jak Andrej Babiš má pět let hnutí ANO všechny rezorty důležité pro investice a infrastrukturu, dopravu, místní rozvoj a finance, jedna strana. A on po pěti letech přijde s tím, že teď bude chystat desetiletý plán, ale pět let už promarnili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Stanjuro, ale zjevně je to úspěšný premiér a úspěšný lídr politické strany, protože preference má na svém.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Preference má na svém a nebýt komunistů, protože 30 % není 51 %, nebýt komunistů, tak tu vládu nesestavil, protože se choval od prvního okamžiku, jako by těch 51 % dostal, mimo jiné i v té otázce, o které mluvil předseda Filip. To, že je úspěšný, to já prostě uznávám, také děláme všechno proto, abychom naše volební výsledky zlepšili a já jsem přesvědčený volby do Sněmovny budou o tom, zda příští vládu sestaví ANO nebo ODS. My jsme ta alternativa, my to občanům nabízíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zatím se zdá, že by to mohli sestavovat Piráti.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Ne, já si myslím, že ne. Počkejme ten týden. Z jednoho průzkumu bych prostě nedělal trend. A já jsem přesvědčený, že příští vládu skutečně budeme sestavovat my, že uděláme pro to všechno.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
To je od nich hezké, ale to jsou krásné řeči, ale bohužel k ničemu nevedou, kdo z vás řekl, že jsou u nás evropské ceny, ale bohužel sotva 60 % mzdy, nechte mě domluvit. Čili vy jste zadlužili stát a teď se to musí odlužovat. Čili se musíte, ano, já respektuji, že by neměl být deficit, ale jestliže budu platit v dluhové službě z toho deficitu ty dluhy, které jste nadělali vy, tak přece pro to musím zvednout ruku, protože ze zvyšují konečně důchody, protože ta minulá vláda je zvedla o 30-40 Kč za měsíc, vždyť to byla ostuda. Vy si vůbec nevážíte práci lidí, ale je to pravda, vy jste prosím vás vždycky podpořili vždycky jenom nadnárodní korporace, když se na to podívám.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Vy podporujete velké podniky, my podporujeme malé a drobné, to nejsou žádné národní korporace.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se omlouvám, to by přátelé chtělo jasná kritéria, co říkáte ohledně podniků.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Dobře, já jenom říkám, že zcela jednoznačně konečně tedy rostou lidem mzdy, aby nemuseli být, promiňte mi, jakýmsi ocáskem těch německých nebo rakouských mezd a jestliže jsme podle nějakého průzkumu veřejného mínění, nebo té ekonomické situace šestadvacátí ve světě v té životní úrovni, tak bychom se měli dostat alespoň na tu úroveň, ve které jsme byli v roce 1990, to znamená, že jsme byli do patnáctého místa.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Jenom krátká reakce, jak pan Filip mluvil o tom, že se teď platí nějaké dluhy, tak žádné dluhy se neplatí, platí se pouze ty úroky, které se tam nastřádaly z toho velkého dluhu. A pokud jde o důchody, tak my jsme také hlasovali pro zvýšení důchodů, ale podstatné je říci, že vláda žádným způsobem nevysvětlí, jak bude řešit důchodovou reformu, protože jestli se toto zvýšení má promítnout do dalších 20 let, tak za 20 let ten systém bude 240 miliard korun ročně v mínusu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jenom upřesním, ministryně práce a sociálních věcí v tomto pořadu před 14 dny jasně řekla, že do konce října předloží jízdní řád důchodové reformy a že z těch předchozích důchodových komisí vezme část věcí.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
To přeci není možné, aby se to dělalo bez opozice, bez nějaké komise nebo skupiny politických partnerů, kteří se sejdou a dohodnou se na nějakém dlouhodobém důchodovém systému, to je naprosto nepřijatelné a my jsme vyzvali ministryni už v Poslanecké sněmovně, aby takovou komisi udělala a ne že ona nám ukáže vlastně nějaký její návrh, který půjde v uvozovkách natvrdo a válcováním skrz Poslaneckou sněmovnu. To ničemu nepomůže.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
My jsme se dostali v debatě dostali na mzdy, protože my jsme to vnesli do loňských sněmovních voleb jako klíčové téma. Pokud chcete podpořit vyšší čisté mzdy ve Sněmovně leží náš návrh, který o 7% zvedne čisté mzdy všem zaměstnancům, nejenom státním, ale všem ostatním, kterých je mnohem víc. To je věc, kterou si česká ekonomika může dovolit a nechat 7 procent zvýšit čisté mzdy bez toho handrkování každoročního, jestli se státním zaměstnancům přidá 8, 9 nebo 10 %. A je to pro všechny, to je ta podpora, když říkáte.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
To jste zavedli vy totiž.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
To je pravda, já to nijak nezpochybňuji, jenom říkám, že to není jenom zrušení, protože to by zůstalo, to dělá Andrej Babiš a vy ho určitě v tom podpoříte, my to chceme razantně snížit ty daně z hrubé mzdy. A když jsme se bavili o tom, kdo podporuje malé a drobné, a kdo velké. Tak kdo hlasoval například proti zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky, opozice byla pro, ale nehlasovali pro něj ve třetím čtení komunisté, socialisté a hnutí ANO.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Vy jste s námi nejednali o tom, abychom se dohodli na tom, jak se to udělá s těmi výdajovými paušály, my jsme to měli ve volebním programu, vy jste s námi nejednali.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
My jsme jednali racionálně v rozpočtovém výboru, ten to dokonce doporučil většinou hlasů, takže jsem si myslel, že pokud odborný výbor doporučí v tak závažné věci, že to projde. Neprošlo to. Je třeba říct, kdo změnil názor, byli to sociální demokraté, protože komunisté byli proti zvýšení výdajových paušálů ve výboru, tam sociální demokraté byli pro, potom ovšem se potkali s premiérem, ten řekl: nebude to a byli proti. To je konkrétní podpora malým a drobným, snížení daní. Boj proti nesmyslné třetí a čtvrté vlně EET, to je zase ochrana malých a drobných, to není...

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, jak funguje diskuze a vyjednávání v Poslanecké sněmovně, aby ty návrhy, které předkládáte jako politické strany, protože Pirátům neprošlo několik návrhů, pak část z nich Andrej Babiš přepracoval jako nominační.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Jeden neprošel Pirátům zatím z těch návrhů.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Není to pravda, předkládali jsme kumulaci funkcí, ta byla vrácena, ale nechci se tady hádat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč nejednáte spolu i v rámci opozice.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Jednáme spolu, někdy se dohodneme, někdy prostě máme jiné názory. Já tomu říkám, že to byla podpora, návrh více politických stran, proto to v té statistice nemáme, to jsem chtěl rozlišit. Jestli to podepíšou poslanci z pěti stran, tak vy si nemůžete říct, že je to váš návrh, je to návrh těch pěti stran, to je přeci korektní.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
Ano, ale my to odřeme a my jsme ochotní to odřít. My s tím nemáme problém. Tady je problém, pojďme si říct na rovinu, že ta Sněmovna je sestavená tak, že pokud pro něco nezvednou ruku poslanci ANO, tak se musí spojit všichni ostatní včetně ODS a komunistů, takže bez pana Babiše, bez ANO neprojde vůbec nic, je to jeho zodpovědnost, pokud se rozhodne ty věci zablokovat, jako zablokoval nominační zákon, jako zablokoval zákon o registru smluv ČEZ a jako zablokoval zákon proti kumulaci funkcí.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
A jako zablokoval snížení daní, zrušení EET, zvýšení limitů do jednoho milionů, jako zablokoval zvýšení výdajových paušálů, to všechno tato levicová vláda blokuje. A samozřejmě pan kolega Michálek má pravdu, protože všechny zamítnuté zákony byly hlasy ANO a pak se k tomu přidali v 15 případech komunisté, sociální demokraté, my jenom občas.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je to ale na vás, abyste dělali lepší volební výsledky a aby jste tady nemuseli na hnutí ANO nadávat a stěžovat si.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
My jsme totiž měli některé společné body ve volebním programu s hnutím ANO. Například snížení pojištění o 2procentní body, my to předložíme a uvidíme, jestli budou plnit svůj volební program nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže budete testovat volební program hnutí ANO?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany /Piráti/:
To už jsme testovali, nefunguje to.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy /ODS/:
Budeme navrhovat svůj volební program a když oni ho od nás opsali, tak teď budeme mít šanci.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Nemusíme tady říkat, kolik nám bylo zamítnuto návrhů.

Václav MORAVEC, moderátor:
To neříkejte, pane předsedo, vy pracujte také, ať volební preference a volební výsledky vašich politických stran jsou vyšší, ať anonymním hegemonem na politické scéně budou ti ostatní nadávat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vojtěch Filip, předseda KSČM.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji i Zbyňku Stanjurovi, předsedovi poslaneckého klubu ODS a děkuji Jakubu Michálkovi z Pirátů, děkuji.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS