13. září 2018

Interpelace na premiéra ve věci programového prohlášení vlády

(www.psp.cz) Ústní interpelace předsedy ODS na premiéra Andreje Babiše ve věci programového prohlášení vlády.

 
Místopředseda PSP Petr Fiala:
Vážený pane premiére, za měsíc to bude rok od voleb. Premiérem jste tři čtvrtě roku. Brzy budete ve čtvrtině svého mandátu, takže je docela asi vhodná doba už se ptát, co ze svých slibů jste splnil, jaké zákony, které pomáhají občanům a podnikatelům, jste předložil, jaké jsou vaše skutečné výsledky. My, Občanská demokratická strana, svoje sliby plníme. Slíbili jsme zjednodušení daňového systému a snížení daňového systému a snížení daně z příjmu. Návrh leží ve Sněmovně. Slíbili jsme živnostníkům zvýšení výdajových paušálů. Návrh je také na stole. Vaše koalice ho včera zamítla. Slíbili jsme zjednodušení právního řádu. Na programu této schůze jsou již naše dva návrhy. Takže my svoje sliby plníme, pracujeme. Každý týden přicházíme s novými konkrétními návrhy, zpracovanými do podoby novel zákonů. Když se ale podívám na program Poslanecké sněmovny, tak tam žádné takové vládní návrhy nejsou. A tak se vás ptám, pane premiére, na tři konkrétní věci.
 
Zaprvé. V programovém prohlášení vlády uvádíte, že chcete důchodovou reformu - cituji: „Sestavíme odborný pracovní tým pro důchodovou reformu, zhodnotíme dosavadní návrhy, aktuální situaci, předpokládaný vývoj a předložíme návrh řešení.“ Kdy tento návrh řešení předložíte? A dokdy jej chcete prosadit?
 
Druhá otázka. V prohlášení dále uvádíte: „Vytvoříme centrální portál státu, kde si občan bude moci vše vyřídit elektronicky.“ Tak já se ptám, dokdy ho vytvoříte, aby občané měli jasno.
 
A zatřetí. V preambuli programového prohlášení je článek 5 s názvem Chceme začít reformu státu, to znamená vyrovnaný státní rozpočet a nový zákon o příjmových daních. Na příští rok ale plánujete rozpočet s deficitem 40 miliard. Tak se vás ptám, kdy bude mít Česká republika vyrovnaný rozpočet.
 
V těch otázkách bych mohl pokračovat, mohl bych se ptát na různé stadiony, knihovny a další věci, které jste slíbil. Ale ptám se na tyto tři konkrétní věci.
 
 
Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Pane předsedo, Česká republika má dokonce přebytkový rozpočet. Díky mně. Největší přebytek byl 2016. Díky kontrolnímu hlášení a dalším opatřením, která jsme udělali. A má vyrovnaný rozpočet. I 2017 byl de facto vyrovnaný. A tento rok to bude obdobné. Takže vy stále porovnáváte nějaký plán. Ale máme říkat o plnění. Podstatné je plnění. Podstatné je, co je 31. 12. na účtě. Ano? A my od roku 2016 máme... měli jsme přebytkový a máme de facto vyrovnaný rozpočet, i když ho plánujeme deficit. A proč ho plánujeme? No protože peníze z Evropy se plánují velice obtížně, protože nikdo neví, jak se vyčerpají programy, jak se k tomu postaví Evropská komise atd. Takže si myslím, že je to jasné.
 
A co se týká důchodů, tak já vždycky žasnu, když vlastně zástupce ODS se mě ptá na věci, které vy jste mohli už dávno udělat. Tak kdo vlastně zrušil ten důchodový účet? Kdo tady vlastně tuhle zemi řídil dlouho? Ne? Vaše strana. Váš zakladatel, pan Klaus. A důchodová reforma - ta komise existuje strašně dlouho a nic konkrétního z toho nevypadlo.
 
Za naší vlády - a já bych jenom zopakoval, že vláda byla menšinová bez důvěry od 14. prosince minulého roku do cca, teď už si to nepamatuji, června, takže jsme tam velice stručně... Ale máme konkrétní výsledky. Zrušil jsem kvóty. Všichni křičeli "nechceme kvóty". No tak za šest měsíců jsem je prosadil v rámci V4. A hlavně s premiérem Orbánem. Ne? Prosadil. Prosadili jsme dobrovolnou relokaci uprchlíků.
 
Prosadili jsme zásadní navýšení důchodů. To byl přece návrh menšinové vlády hnutí ANO, kterou jste kritizovali, že vy jste říkal, že máme len topit a svítit. A teď se mě ptáte, co jsem udělal. Tak my jsme topili málo i svítili. Ale jsou tam konkrétní výsledky.
 
Digitalizace. Rozhodli jsme o vládním zmocněnci pro digitalizaci. Ano, konečně to někdo konkrétně řeší.
 
Rozhodli jsme o vládním zmocněnci pro sport. Ano. Začali jsme řešit předražené služby mobilních operátorů. Ano.
 
A dobře víte, že důchodová reforma... Ano, my máme novou vládu od 11. 7., je tam nová ministryně, potkali jsme se na úrovni toho týmu. A paní ministryně teď předloží konkrétní postup. A dobře víte, že důchodovou reformu... a to je spíš náprava těch věcí, které tady dlouhodobě jsou problém. Ty starodůchodci, ty profese, které jsou velice těžké a měly by odcházet dřív do důchodu. Takže my to plníme. Plníme!
 
Vy jste vždycky daně navyšovali a my je snižujeme. Za minulé vlády jsme snížili o 30 miliard. Včera jste zase obstruovali EET. A EET - z toho vypadlo 10 miliard. Vy vlastně před komunálními volbami říkáte občanům: my vám nedáme peníze do obcí a měst, protože my nechceme EET. EET přineslo 10 miliard od vzniku 1. 12. 2016. Z toho 3 miliardy pro samosprávy, pro obce, aby ti starostové mohli pro ty lidi realizovat ty investice. A já nechápu, proč vy to zase blokujete, když jednoznačně se potvrdilo, že je to skvělý projekt. Jediný digitální projekt. V rekordním čase zrealizován.
 
A ten váš návrh, prosím vás, že zrušíte superhrubou mzdu, no tak to si zase děláte srandu. Vždyť vy jste tady slibovali lidem 15% paušální daň. Ano? A potom jste zjistili, že to nefunguje, že zničíte rozpočet. No tak jste si tam dali základ 134 a vyšlo to na 20,1. Takže jste vlastně podvedli voliče a teď vlastně navrhujete stejný, jak jste kdysi měli v návrhu, a nedodrželi jste slib voličům. A to je dopad 75 miliard do rozpočtu. Tak proč to navrhujete, když dobře víte, že by to zničilo rozpočet? A na druhé straně nás peskujete, že ten rozpočet je špatně navržen a tak dále.
 
Takže já to neberu vážně, co vy vlastně tady navrhujete. A ta vláda, i když neměla důvěru, má jasné výsledky, má jasnou zahraniční politiku. Konečně bojuje za naše zájmy. Prosazuje naše zájmy v Evropské komisi. A máme konkrétní výsledky. A paní ministryně navrhuje v rámci EET snížení daně. (Upozornění na čas.) A vy nechcete snižovat daně? Z 21 na 10 %? My chceme dalších 4,5 miliardy dát lidem v rámci snižování daní.
 
 
Místopředseda PSP Petr Fiala:
Já s vámi o všech těchto otázkách, pane premiére, budu rád diskutovat. Třeba budeme mít k tomu příležitost při nějaké veřejné debatě. Ale já jsem vám tady položil tři konkrétní otázky, na které bych očekával konkrétní odpověď, zvlášť od člověka, který o sobě říká, že vládu vede manažersky. Já to skutečně nezpochybňuji.
 
Takže jsem se vás ptal na tři konkrétní termíny. Ptal jsem se i na termín, kdy bude vyrovnaný státní rozpočet, což znamená i to, že bude plánovaný jako vyrovnaný. Ale já se tady nechci pustit do debaty, že třeba Nejvyšší kontrolní úřad konstatuje, že hospodaření státního rozpočtu skončilo v roce 2017 s deficitem 6,2 miliardy korun. Ale položím vám další dvě otázky. Kdy tedy představíte důchodovou reformu? Mě i občany zajímá datum. Kdy budeme mít jednotný portál pro elektronickou komunikaci se státem? To jsou moje konkrétní otázky a na ty bych očekával odpověď.
 
 
Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Já bych se jasně mohl ptát, co jste tady udělali od revoluce s Klausem. Ta vaše česká cesta, kuponka, zničené firmy, banky? Proč jste to neudělali? Mohli jste důchodovou reformu udělat. A vy dobře víte, že důchodová reforma musí být diskutována. My se o to aspoň pokusíme. Kdy bude termín? Nevím, nejsem schopen vám teď říct termín. My o tom diskutujeme s naším koaličním partnerem.
 
Z hlediska digitalizace - myslím, že včera byl seminář, který organizuje pan Dzurilla. Pokud chcete, my vám na to uděláme prezentaci. V listopadu sem přijde estonský premiér, který nám představí jejich digitalizaci, a my vám představíme, co jsme už udělali a co chceme udělat. Je to poprvé, kdy to vlastně řešíme centrálně. Myslím, že naše výsledky jsou jasné, plány jsou jasné. Škoda, že jsme to neudělali už dávno, ale to jste měli v rukou vy.
 
 
Petr Fiala

předseda ODS