21. září 2018

ODS: Právo na elektronickou komunikaci se státem stanovíme zákonem

(www.ods.cz) ODS představila zákon o právu na digitální službu, který zaručí občanům České republiky možnost komunikovat s úřady elektronicky. Občanští demokraté chtějí, aby do pěti let všechny obce a státní instituce nabízely své služby občanům také elektronicky. Pokud poslanci zákon schválí, mělo by se jednat o největší průlom v elektronizaci státní správy od zavedení Czechpointu.

 
„Naplňujeme i v opozici náš slib, že uděláme všechno pro zjednodušení byrokracie a elektronizaci služeb státu. Poslední velké viditelné změny v podobě Czechpointů a datových schránek prosadila před lety právě ODS. Ve schválení zákona o právu na digitální službu vidíme šanci na další průlom. Chceme rozhýbat úřady, aby musely lidem poskytnout své služby elektronicky,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.
 
Nový zákon podle místopředsedy ODS a poslance Martina Kupky zásadně mění přístup státu: „Každý občan bude mít právo, aby si své věci mohl vyřešit elektronicky z domova nebo dokonce ze svého mobilu. Úřady často hledí na občany jen jako na cíl kontrol a subjekty, které musejí plnit povinnosti. Nový zákon dává lidem pro změnu právo na elektronické služby, a státu naopak povinnost, aby je zajistil. Určující ale bude vždy rozhodnutí občana. Právo není povinnost,“ vysvětluje Kupka. Ten, kdo bude chtít zůstat u fyzické návštěvy úřadu, nesmí podle něj zaznamenat žádné omezení.
 
Zákon ukotvuje kromě práva občanů na poskytování digitálních služeb také právo na poskytnutí údajů úřadům jen jednou. Pokud s tím občan vysloví souhlas, budou úřady jeho data sdílet. Nebude muset do žádného dalšího elektronického formuláře vyplňovat údaje, které už má stát k dispozici. Novinkou bude také právo odkázat na údaje vedené státem v elektronické formě. Nebude tedy nutné nosit s sebou stále několik osobních průkazů.
 
„Výrazný krok pro zjednodušení byrokracie představuje i vytvoření katalogu agend a elektronických služeb, se kterým nový zákon počítá. Už to umožní udělat potřebnou inventuru byrokracie a vyloučit zbytečné dublety či triplety v administrativě státu, krajů i obcí,“ doplňuje Kupka.
 
Zákon předpokládá, že na úrovni krajů, měst a obcí vzniknou katalogy elektronických služeb do tří let. Celkem 5 let pak budou mít všechny úřady na to, aby své služby poskytovaly elektronicky.
 
„Na úrovni hlavního města Prahy chceme zajistit dostupnost všech služeb do konce nového volebního období. Právo na digitální komunikaci s úřady máme ostatně v našem programu pro fungující Prahu. Elektronizace je cesta, jak lidem ušetřit zbytečné cesty a čekání na úřadech. Čas a peníze tím ve výsledku ušetří i úřady. Ušetřené prostředky bude Praha moci investovat do dalšího zkvalitňování služeb,“ doplňuje poslanec a kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda.