18. září 2018

ODS: Jestliže vláda neumí využít hospodářský růst, měla by peníze nechat občanům

(www.ods.cz) Vláda začne ve středu projednávat státní rozpočet na rok 2019. Díky ekonomickému růstu by měla vláda hospodařit se 140 miliardami korun navíc. V rozpočtu ale nenajdeme pro tyto prostředky žádné strategické využití. ODS proto navrhuje snížení daně z příjmu, protože vláda evidentně nemá žádný plán, jak s vybranými penězi daňových poplatníků naložit.

„Vláda začne ve středu projednávat návrh státního rozpočtu na rok 2019. V následujících týdnech tak budeme v Poslanecké sněmovně rozhodovat o tom, kolik peněz vláda příští rok vezme občanům a naopak, kolik peněz utratí. Stát díky ekonomickému růstu vybere navíc 140 miliard Kč a vyvstávají logické otázky – jak se zlepší služby státu? Bude se více stavět dopravní infrastruktura, použijí se tyto peníze na modernizaci veřejné správy, na zlepšení vzdělávacího systému? Nebo alespoň na snížení deficitu? Když se podíváte na návrh rozpočtu, tak zjistíte, že ne,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„Vláda nemá žádný plán, jak využít ekonomický růst k tomu, abychom nastartovali Českou republiku. Abychom ji dostali mezi 10 nejúspěšnějších států světa. Jestliže stát a vláda není schopná rozumně využít peníze, které občanům bere na daních, měla by daně snížit a tyto peníze lidem nechat. Na programu sněmovny bude také brzy návrh ODS na snížení daně z příjmů, kterým by se zvýšily čisté mzdy všem zaměstnancům. Toto opatření způsobí výpadek rozpočtu ve výši 50 mld. Kč, který ale snadno pokryjeme z prostředků, které přinese ekonomický růst,“ doplnil Stanjura.
 
„Vláda neustále zhoršuje strukturu státního rozpočtu, a ten je tak připraven na případnou finanční či ekonomickou krizi hůře, než tomu bylo před posledním krizovým rokem v r. 2008. Za velice problematické v tomto směru považujeme stále rostoucí mandatorní výdaje, které už v letošním roce mají dosáhnout 55 % celkových výdajů. V porovnání s krizovým rokem 2008 narostly nominálně o 30 %. Pokud k tomu přidáme i rostoucí kvazimandatorní výdaje, schopnost vlády reagovat na případné ekonomické šoky, nebo financovat vlastní priority je velmi malá. Takto se odpovědná vláda na horší časy nepřipravuje,” uzavřel místopředseda poslaneckého klubu Jan Skopeček.