12. září 2018

ODS: Junckerův projev – místo nástinu pružné Unie pro 21. století další z řady zklamání

(www.ods.cz) Pravidelný projev předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera o stavu Unie byl podle europoslanců za ODS jen dalším zklamáním a promarněnou příležitostí.

 
„Namísto pružné, vícerychlostní a reformované Unie pro 21. století se Juncker opět přihlásil k dávno vyčichlé vizi centralizované EU. Je to jen další zklamání a promarněná šance,“ myslí si europoslanec Jan Zahradil.
 
„Pokud jde o boj s nelegální migrací, i tady se pan Juncker mýlí,“ dodává Jan Zahradil. Není to Evropská komise, kdo může nejefektivněji ochránit vnější hranice. Namísto zaměstnávání dalších úředníků by Komise měla podpořit Španělsko, Itálii a Řecko, které nesou největší tíhu.
 
„Po bezmála pěti letech Junckerova mandátu vidíme Evropskou unii rozdělenou, jako za posledních dvacet let nikdy nebyla,“ řekl europoslanec Evžen Tošenovský. „Tlak na zavedení povinného přerozdělování migrantů, naprosto zbytečné útoky proti Polsku nebo diskriminace pracovníků ze střední a východní Evropy na unijním trhu, kterou Komise blahosklonně přehlíží – to je jen několik málo příkladů fatálních selhání této Komise, která se vyznamenala především válcováním členských států.“
 
Občanští demokraté kritizovali také Junckerův plán na zrušení práva veta v zahraniční politice. „EU není stát a nemá tedy ani zahraniční politiku. Tu si formulují samy členské státy na základě svých zájmů. Není možné, aby byl někdo v této věci ‚na sílu‘ přehlasován, stejně jako to není možné v oblasti migrace. To samé platí i pro daně, které by pan Juncker nejraději dostal pod kontrolu Bruselu,“ řekl Jan Zahradil.