11. září 2018

Vyjádření k rozhodnutí České televize neodvysílat vyjádření předsedy ODS Petra Fialy v rámci tiskové konference po jednání poslaneckého klubu

(www.ods.cz) Česká televize dnes svévolně neodvysílala tradiční vyjádření předsedy Petra Fialy před začátkem schůze Poslanecké sněmovny. Nebyla to náhoda, nebyl to technický problém, ale jak mi v České televizi sdělili, byl to záměr. Protože podle nich se to netýkalo Sněmovny, ale volební kampaně. Není to pravda. Předseda k této schůzi prostě konstatoval, že vláda nepředložila na tuto schůzi žádné nové podstatné návrhy zákona, které by naplňovaly programové prohlášení vlády nebo řešily jakýkoli vážný systémový problém v ČR. Domníváme se, že to byl legitimní politický názor.

 
Neodvysílání vyjádření předsedy druhé nejsilnější strany a nejsilnější opoziční strany považujeme za skandální cenzuru. Nikdo nám dopředu neřekl, co se smí a nesmí říkat na tradiční tiskové konferenci, kterou Česká televize pravidelně po jednáních poslaneckých klubů vysílá. Samozřejmě podle svého uvážení komunikují všechny strany svou politickou agendu. Televize neměla problémy dnes odvysílat tiskové konference, na kterých vystupovali dokonce kandidáti v komunálních volbách. Odvysílala tiskovou konferenci, kde politici mluvili mimo agendu této schůze a nikdo to neřešil.
 
Chci jménem ODS vyzvat Českou televizi, aby zveřejnila pravidla – předpokládám, že jde o nějaký dokument nám nebo mně dosud neznámý, na základě kterého učinila takové rozhodnutí. Protože se nám nechce věřit, že by takové rozhodnutí učinila na základě nějakého ad hoc subjektivního posouzení zaměstnanců televize. A chceme doufat, že důvodem nebylo to, že jsme kritizovali neschopnost předsedy vlády přinášet konkrétní řešení do Poslanecké sněmovny a jeho neochotu diskutovat s politickými oponenty.
 
Chci vyzvat Českou televizi, aby tato pravidla zveřejnila i pro další vysílané pořady. Ať nám řeknou, jaká slova, jaké věty a jaké argumenty smíme používat, abychom měli prostor promlouvat prostřednictvím veřejnoprávní televize k našim občanům.
 
Vzhledem k tomu, že jsme před dnešní tiskovou konferencí nedostali žádná pravidla ani žádné varování, žádáme Českou televizi, aby svou chybu napravila a tiskovou konferenci odvysílala v celém znění.
 
Velmi mne celá situace mrzí, protože nejen já, ale celá ODS vždy dbala o dobré vztahy s Českou televizí a její práci jsme vždy hájili.
Mgr. Jana Havelková

tisková mluvčí

Štítky:
tisková zpráva