11. září 2018

ODS: Od premiéra Babiše slyšíme stále jen sliby. My předkládáme zákony, které pomůžou občanům ČR

(www.ods.cz) Občanští demokraté kritizují vládu, která podle předsedy ODS Petra Fialy dosud nebyla schopna předložit žádný zásadní návrh zákona. Občanští demokraté naopak skutečně pracují a předkládají zákony, které pomůžou občanům i živnostníkům. Předseda ODS také vyzval premiéra k vzájemné televizní diskuzi, kterým se Andrej Babiš od voleb vyhýbá.

 
„Vláda ani po téměř dvouměsíční pauze v Poslanecké sněmovně nepředkládá žádný zásadní návrh, který by řešil reálné problémy lidí v této zemi – v daních, v odvodech, v byrokracii, v oblasti důchodové reformy či zdravotnictví, ani nic, co by pomohlo živnostníkům. Vláda zároveň ustupuje ze své agendy napsané ve svém vlastním programovém prohlášení. Od premiéra Babiše slyšíme stále jen další sliby, jeho vláda ale nemá žádný plán a jako republika ztrácíme čas,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Zanedlouho oslavíme 100 let od vzniku moderní české státnosti. Naší ambicí má být patřit opět mezi deset nejúspěšnějších zemí světa, nikoliv jen údržbářství a odkládání slibů na dalších deset let. O tomto by se měla vést veřejná a politická debata a k ní dnes premiéra vyzývám,“ dodal předseda ODS.
 
„Poslanci ODS předložili nebo spolupředložili 13 návrhů zákonů. Plníme tak program, se kterým jsme šli do voleb. Jenom nemluvíme, neslibujeme, ale skutečně pracujeme a dokazujeme, že jsme aktivní a kompetentní. Ve třetím čtení budeme ve Sněmovně rozhodovat o tom, zda se podaří živnostníkům vrátit hranici pro uplatnění výdajových paušálů na 2 mil. Kč. Toto jednoduché opatření sníží administrativní zátěž podnikatelů. Na programu jsou také dva naše návrhy na rušení zbytečných – vyhaslých – zákonů. Dvěma hlasováními může Sněmovna vyčistit právní řád o více než 200 zákonů a několik set dalších podzákonných předpisů,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Stanjura doplnil také stanovisko ODS k rozšíření EET: „Naopak ale nemůžeme souhlasit s rozšířením EET o další stovky tisíc živnostníků a podnikatelů. Nic kromě zvýšené byrokracie a nákladů nepřinese. Ačkoli v jiných věcech mění premiér názory během několika minut, u EET je bohužel mimořádně názorově pevný.“