10. září 2018

Vyhrožovali mi, ale velký kluci neutíkají. Chci být primátor

(FORUM 24) Kandidátem Občanské demokratické strany na post primátora je Bohuslav Svoboda. Lékař, který Prahu již jednou vedl a rád by si to zopakoval. Štve ho totiž současná situace v hlavním městě, kterou by chtěl se svým týmem změnit k lepšímu. Co nabízí místo guláše zdarma, zda uvažuje o koalici na magistrátu s hnutím ANO, nebo jestli mu vadí kritika Václava Klause mladšího, prozradil v rozhovoru pro FORUM 24.


Pane docente, už je to pět let, co jste opustil funkci primátora. Chybí vám?
 
Je to trochu o něčem jiném než o chybění. Když vidím, jak se Praha zastavila a všechno, co bylo nastartováno přestalo fungovat, tak mám spíš pocit zmaru. Říkám si, jak je to možné, vždyť se vše zase vrací do starých kolejí. Jak se stane, že tak nádherné a bohaté město přestane jezdit, přestane stavět, přestane investovat a přestane rozhodovat? Jsme na tom hůř, než když jsem začínal. Je potřeba něco změnit a uvést do chodu, a proto jsem tady.
 
Měl jste od začátku jasno, že chcete usilovat o pozici primátora, nebo vás musel někdo přemlouvat?
 
Neměl jsem úplně jasno. Moje představa byla, že do toho půjdu tehdy, když bude naše členská základna významně chtít. To se skutečně na hlasování projevilo. Tím se splnilo moje vnitřní přání, abych zázemí ve straně měl dostatečně silné.
 
Nemohla vás odradit ani třeba kritika Václava Klause mladšího, který se velmi podivoval, proč máte být zrovna vy kandidátem na primátora? Dokonce vás označil za „nějakého lékaře“.
 
Řekl doktůrek, což je ještě hezčí. On je zase učitelíček. (smích) Ne, teď vážně, Václav Klaus není člověk, který rozhoduje o osudu Prahy. Důležité pro mě je, že mi pražská ODS vyjádřila na sněmu velikou podporu.
 
Říkáte, že primátora by neměl dělat začátečník, ale člověk se zkušeností. Vy jich máte mnoho, například z tříletého vedení magistrátu.
 
Je to i o mých zkušenostech, ale především se nám podařilo sestavit tým, který je velmi kvalitní. Problematice velmi rozumí, protože je v něm celá řada komunálních politiků, a to já vidím jako pozitivní posun. Dřív totiž ti dobří odcházeli do velké politiky nebo do Senátu. Teď zůstávají v komunálu. Jsou to všechno lidé, kteří jednotlivé městské části úspěšně řídili jako starostové. Kromě svých zkušeností tak za sebou mám tým lidí, kteří už měli možnost se osvědčit a chtějí to dělat.
 
Po volbách nastane další práce, vyjednávání o koalici. Základní otázka pro většinu voličů ODS je – půjdete do koalice s hnutím ANO?
 
Já se na tuto zásadní otázku pokusím odpovědět také zásadně. Koalice vznikají až po volbách, kdy je jasné, kdo se tam dostal, v jaké síle a s jakými lidmi. My principiálně odmítáme koalice s komunisty a extremisty. Na druhou stranu nám skutečně na srdci leží osud Prahy a budeme se snažit složit co nejsilnější nebo nejúspěšnější koalici. Tady řeknu něco, co se normálně standardně neříká. Kdyby to bylo pro Prahu dobré, výhodné, nebo správné nebudeme se bránit ani individuální komunikaci s jednotlivými zvolenými zastupiteli.
 
Může hnutí ANO po čtyřech letech neúspěšného vládnutí v Praze nabídnout ODS něco pozitivního, v čem se obě strany shodnou?
 
Na to neumím odpovědět, protože v minulých volbách ANO nemělo žádný program, takže nebylo možné říkat, na čem se s ním shodneme. Teď vyměnilo snad všechny lidi, kromě jednoho, takže zase nemáme žádnou představu o tom, co ANO bude, nebo nebude chtít. Proto hovořím i o variantě možných domluv mezi členy jednotlivých stran. Pokud by skutečně mimořádně Praze prospěly.
 
Platí, že pro ODS jsou dva nejdůležitější pilíře doprava a bydlení?
 
Ano, to je nejdůležitější. Patří do toho i parkování, ale to v zásadě souvisí s dopravou. Nyní obyvatel hlavního města nedokáže zaparkovat, anebo nemůže. Třeba když je z Prahy 2 nesmí na Prahu 4. To je také jedna z věcí, která Pražany nesmírně trápí a skutečně to narušuje chod města.
 
Dá se dopravní situace zlepšit v nějakém krátkém časovém horizontu, nebo je to běh na dlouhou trať?
 
Rychle to jde jen u něčeho. Je potřeba opravovat komunikace, ale musí se na to vytvořit nějaký plán. Musím Prahu znát a musím vědět, že nemohu zavřít například konkrétní dvě ulice, protože jsou jediné, které někam vedou. Tím nutně vznikne problém. Věci, týkající se údržby opravy silnic, se musí dlouhodobě plánovat. Musí se lidem dopředu říkat, co se stane za 14 dní, nebo za měsíc. Zároveň nabídnout varianty možných objížděk, řidiči si pak najdou i nějaké jiné. Je to i o tom, že práce musí zintenzivnit. Pracovní doba nemůže být od 6:00 do 14:00. Musí se pracovat co nejrychleji a nejkratší dobu.
 
Může to primátor aktivně ovlivňovat?
 
Primátor nemá výkonnou pravomoc, je to zvolený orgán. Měla by to být osoba, která má takovou autoritu, že když říká svůj názor, nebo přednese návrh, tak to budou respektovat jeho radní a jeho pracovní tým. Zároveň to ale bude i silný signál pro město jako takové. Primátor má daleko víc morální síly než té síly rozkazovací.
 
Podle jednoho průzkumu byste při přímé volbě primátora byl jasným favoritem, víte o tom?
 
Pro mě je to hypotetická věc, protože funkce primátora je nastavena jinak. Jeho přímá volba by mohla znamenat, že by na magistrátu seděl sám proti všem. Myslím, že naše demokracie je pluralitní a my na přímé volby nejsme nijak závratně zavedeni. Nevnímám ji dobře. Stále si myslím, že i přímá volba prezidenta nebyla v současné době krok správným směrem. Možná za dvacet let.
 
Jak by vítězství ODS v Praze ovlivnilo celostátní politiku strany?
 
Samozřejmě by to byl silný signál pro celou republiku. To nejsilnější by bylo, že v okamžiku, kdy by ODS přebrala vedení města, bylo by vidět, že je to strana, která je funkční a je schopná plnit to, co říká. Držet slovo a realizovat své volební sliby. Prostě úplně jiná, než třeba historicky v některých fázích byla.
 
Někteří lidé vás mají spojeného s kauzou Opencard. Dával byste si jako primátor na podobné projekty větší pozor, nebo byste se zachoval jako před lety?
 
Když si budete dávat pozor, pak nic neuděláte a bude to fungovat jako teď. Každé rozhodnutí se odloží, nebo když se má rozhodovat, tak se chybí. Celá zastupitelská demokracie je o tom, že jste byl zvolen proto, že vám lidé dali důvěru. Své hlasy vám dávali s tím, že budete rozhodovat a budete schopen město řídit, to znamená i hlasovat. Je to vaše povinnost a závazek, který jste ve volbách dal. Druhá premisa je, že budete hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pak nemůžete uhýbat. Samozřejmě, že to přináší problémy a z historie znám i výhružky, které jsem dostával, a nakonec se zrealizovaly do žaloby kvůli Opencard. To ale nemůže ovlivňovat vaší práci. Není možné uhýbat. Velký kluci neutíkají.
 
Kromě politika jste i špičkový lékař. Zbývá vám čas i na tuto práci?
 
Musel jsem v nějaké podobě rozsah své činnosti upravit. Moje lékařské povolání je však natolik fascinující a zázračné, že vždycky si ho kousek ponechám. Dokud se ruce nebudou klepat a oči nepřestanou vidět. Je potřeba vše skloubit, aby člověk stíhal.
 
Petr Stuchlík, kandidát hnutí ANO, nabízí lidem guláš a pivo zdarma. Co nabízí Bohuslav Svoboda?
 
Nabízím pořád to samé. Nabízím sám sebe v celém rozsahu, své vědomosti a zkušenosti, nabízím kvalitní tým, který se mnou půjde. Nabízím to, že svá slova dodržíme.
 
Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
zastupitel hl.m. Praha