6. září 2018

Pro a proti ČRo Plus: Jednokolové volby do Senátu? Šance pro šedé myši a zvolení lidí, které nechcete

(ČRo Plus) Část senátorů v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD) prosazuje změnu systému voleb do Senátu, a to na tzv. australský model. Voliči by na volebním lístku zaškrtli tři své favority a podruhé už k urnám nemuseli. Podle senátora Miloše Vystrčila (ODS) by australský volební model zcela změnil charakter Senátu, protože senátorem by už nutně nemusel být jeden ze dvou nejsilnějších kandidátů z prvního kola.

 
Vítěz v australském systému může získat třeba jen 12 % prvních pořadí. To chceme, aby se senátorem stala šedá myš? Miloš Vystrčil (ODS)
 
Lidé by navíc v novém systému nemohli volit jen svého favorita. „Je to něco, jako kdybyste si v restauraci chtěli objednat svíčkovou, a oni po vás chtěli, abyste řekl, co byste si objednal jiného, kdyby svíčkovou neměli,“ popisuje Vystrčil.
 
Před přijetím změny je si prý třeba položit si dvě základní otázky: „Jestli chceme, aby se senátorem stal někdo, kdo není ani první (a ani druhý) na pásce. A jestli chceme, aby to bylo tak, že nemůžeme volit svého kandidáta. To pokud nepřidáme ještě další dva kandidáty, které vůbec nechceme.“
 
Ohledně problému nízké volební účasti Vystrčil navrhuje, aby bylo na volebním lístku pro první kolo jasně uvedeno, že se může konat i kolo druhé. To by pak podle Vystrčila mohlo být třeba souběžně s krajskými a komunálními volbami. Tím by se taky mohla zvýšit volební účast.
Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu