27. srpna 2018

90' ČT24: Sucho a kompenzace pro zemědělce

(ČT 24) Hostem interaktivního zpravodajského pořadu ČT24 Devadesátka byla místopředsedkyně sněmovního zemědělského výboru Veronika Vrecionová.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
A pojďme teď dát prostor dvěma poslancům ze zemědělského výboru sněmovny. Z telefonu je Veronika Vrecionová, která je místopředsedkyní zemědělského výboru sněmovny, přeju hezký večer.

Veronika VRECIONOVÁ, místopředsedkyně zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer všem.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
A zdravím taky pana poslance Jana Volného, který je členem zemědělského výboru. I vám hezký večer.

Jan VOLNÝ, člen zemědělského výboru PS PČR /ANO/:
Krásný dobrý večer vám i divákům.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
A začneme, prosím, dotazem diváka. Divák WAR se ptá: „Má český stát vyplatit kompenzaci českým zemědělcům za letošní sucho?" Paní poslankyně.

Veronika VRECIONOVÁ, místopředsedkyně zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já jsem přesvědčená o tom, že to letošní extrémní sucho skutečně velmi negativně zasáhlo zemědělce a ač to říkám nerada, tak jsem přesvědčená o tom, že i nějaká kompenzace by měla k nim doputovat. Nicméně to považuju za velmi nesystémové řešení, nesystémový krok, protože tady už se mnoho let při podobných, vaše kolegyně teď vyjmenovala řadu těch případů, kdy vlastně k různým kompenzacím jsme byli nuceni sáhnout, tak se mluví o fondu nepojistitelných rizik, o tom, že ten by měl tady vzniknout právě pro tyto případy. A bohužel já už o tom slyším mnoho, mnoho let a zatím se nic nestalo, a to si myslím, že je velká chyba a měli bychom opravdu se zamyslet a vzít rozum do hrsti a tento fond podpořit, aby vznikl.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
My se k němu dostaneme, paní poslankyně, zajímá mě teď u toho ad hoc odškodnění, ten první výkop, slyšeli jsme, že to je první odhad, ta částka 2, 2,5 miliardy coby suma možného odškodnění, to je adekvátní z vašeho prvního posouzení?

Veronika VRECIONOVÁ, místopředsedkyně zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já jsem pátrala po té výši škod, která je vlastně celkově odhadnuta asi na 11 miliard. A myslím si, slyšela jsem i pana ministra tuto částku 2,5 miliardy, vím také, že okolní země, které také zasáhlo sucho, například Německo, žádají zemědělci o daleko vyšší částky. Tak já vlastně nemám ta čísla přesně v ruce, ale to, co vím z otevřených zdrojů, jestli je to skutečně 11 miliardy škod, tak si myslím, že 2 miliardy nebo 2,5 miliardy bude adekvátní částka.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Dobrá. Pane poslanče, stejné 2 otázky na vás. Tak ta první je divácká, zda tedy stát vůbec má vyplácet tu kompenzaci a potom ten můj dotaz na tu výši, 2, 2,5 miliardy.

Jan VOLNÝ, člen zemědělského výboru PS PČR /ANO/:
Já si myslím v každém případě, že by se stát k tomuto měl postavit. Mně opravdu velice mile překvapila letos argumentace ministerstva zemědělství, ale i agrární komory ústy pana prezidenta Jandejska, který říkal: „Pojďme to nedramatizovat, výnosy pšenice, řepky, kukuřice nejsou až tak dramatické v průměru, ale hodnoty píce, na ty krmné plodiny, prostě tam to dopadlo velikým skokem, určitě je třeba to korektně posoudit, vyhodnotit právě na základě podkladů, které si vyžádalo ministerstvo zemědělství od Českého hydrometeorologického ústavu a ty kompenzace určitě dát.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Teď se vás ptám jako vládního poslance, proč by měli zemědělci věřit tomu, že na tu kompenzaci dosáhnou do konce tohoto roku, když za minulý rok kompenzace za sucho ještě vyplaceny v plné výši nemají.

Jan VOLNÝ, člen zemědělského výboru PS PČR /ANO/:
Já si myslím, že se jednak změnila garnitura na ministerstvu zemědělství a nový pan ministr Toman je člověk rázný a na Živitelce veřejně přislíbil, že to bude letos. A jeho heslo, které razí, kdo rychle dává, dvakrát dává, je tady naprosto na místě. A myslím si, že i ministerstvo financí se k tomu takto staví a ty prostředky uvolní. Samozřejmě musí to být diverzifikované tam, kde opravdu ti zemědělci dopadli nejhůř a nebrat to plošně a víme, kde jsou oblasti v České republice, kdy to sucho kromě teda té píce, ta asi byla problém všude, nedopadly tak špatně, takže je potřeba to dělat opravdu seriózně, diverzifikovatelně, ale rychle.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Ano, nemějte mi to za zlé, ale zmínit to musím. Použiju vaše slova, garnitura se na ministerstvu financí nezměnila, tam je stále hnutí ANO a hnutí ANO bylo v té předchozí i v této vládě, takže potud zřejmě asi nese taky spoluodpovědnost za tempo vyplácení.

Jan VOLNÝ, člen zemědělského výboru PS PČR /ANO/:
Tak tempo vyplácení, ano, samozřejmě ty rozpočty jsou vždy a každý rok velice napjaté. Musíme si říct, že to loňské sucho nebylo až tak dramatické, jako bylo to letošní. Já jsem tam rád slyšel, že to pan kolega vnímá jako součet v podstatě těch předcházejících 3 let, kdy to tento rok opravdu gradovalo a tento rok je to zase úplně jiný level, ty potřeby i těch zemědělců, aby opravdu měli nějaké základní potřeby, které potřebují na ty podzimní práce.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Ještě jedna věc mě v této části Devadesátky zajímá. Paní poslankyně, dělají čeští zemědělci maximum pro to, aby snižovali riziko eroze, aby snižovali riziko sucha? Jednoduše záleží jim na tom, aby hospodařili takovým způsobem, aby tato rizika eliminovali?

Veronika VRECIONOVÁ, místopředsedkyně zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já jsem zrovna dnes byla na Zemi živitelce, já jsem zároveň předsedkyní Spolku pro obnovu venkova, na to téma jsme dnes zaměřovali půldenní seminář. A já nechci říct, že se to neděje, ale nechci říct, že to je vina zemědělců. Zemědělci se prostě chovají ekonomicky a když je nějak nastaven dotační systém, že prostě pro ně je výhodné se chovat tak, jak se chovají, tak to by asi nikdo od nich neočekával a od nikoho z nás, že bychom se chovali jinak. Prostě ten systém dotační je potřeba celý změnit a překopat, je třeba změnit způsob zemědělského hospodaření, protože je to i v zájmu zemědělství. Protože ti, jak se ukazuje i letos, jsou první, kteří vlastně na to, když v tomto případě krajina prostě neumí zadržet vodu, tak na to velmi doplácejí. A nyní třeba se zrovna jedná o novém programovacím období, tom sedmiletém společné zemědělské politiky a je tady velká otázka zastropování dotací. A tady já bych byla, jsem velkým přívržencem právě toho, protože by velmi napomohlo tomu jednomu z největších problémů, který my máme, a to jsou ty velké půdní celky, které je prostě potřeba rozčlenit. Těch důvodů je, já to zjednodušuji, je daleko více a o tom opravdu by se dalo mluvit velmi dlouho. Ale je potřeba začít a je to tady teď v tuhle tu chvíli spíše asi na straně politiků, aby ten systém nastavili tak, aby ti zemědělci se mohli chovat tak, jak podle mého názoru by se i rádi chovali, aby se zlepšila kvalita půdy.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Rozumím. Pane poslanče, jenom stručně, prosím, vidíte to podobně, je nutné motivovat zemědělce k lepšímu hospodaření a budování protierozních opatření právě novým systémem dotací?

Jan VOLNÝ, člen zemědělského výboru PS PČR /ANO/:
V každém případě ta motivace je na místě, ale já myslím, že se to děje. Já si myslím, že tady je takový rozjetý vlak, který začal v době boomu biostanic, které byly napájeny právě zemědělskou výrobou a bylo to dotované. Ale to je už, zaplať pánbůh, historie a tato, tuším, v podstatě od roku 2013 my v těch dotacích každým rokem stupňujeme a zvyšujeme podíl těch dotačních titulů právě na živočišnou výrobu. A to je právě to, co může zemědělec ovlivnit, aby vracel do půdy humus, teda biologický materiál a tuto půdu zušlechtil natolik, aby byla schopna zadržet tu vodu. Samozřejmě nebude od věci, a pracuje na tom ministerstvo životního prostředí s ministerstvem zemědělství, aby se dala nějaká podpora na obnovu mokřadů, obnovu menších rybníčků, retenčních nádrží, ale to je krok druhý. Já si myslím, že toto chce opravdu celý soubor opatření a to samozřejmě s dotacemi bude souviset, ale především je, aby se opravdu zintenzivnila živočišná výroba, a to, co bylo vždycky a každý sedlák prostě měl na paměti, že hnůj a rostlinné zbytky musí do půdy, aby tu půdu udržel.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor:
Rozumím. Poslanci zemědělského výboru sněmovny, tedy Veronika Vrecionová z ODS a Jan Volný z hnutí ANO, moc vám děkuju. Hezký večer.

Veronika VRECIONOVÁ, místopředsedkyně zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Hezký večer a na shledanou.

Jan VOLNÝ, člen zemědělského výboru PS PČR /ANO/:
Hezký večer.

Veronika Vrecionová

poslankyně PČR
expert pro zemědělství a venkov