24. srpna 2018

Události ČT: Kolik stojí vyšší platy

(ČT 1) Jen vloni se náklady zvedly o 15 miliard na celkových skoro 167 miliard korun. Pro letošní rok výdaje na výdělky policistů, učitelů, úředníků a dalších rostou znovu - a to dokonce o 20 miliard. Jedno z témat Událostí, hlavní zpravodajské relace České televize, pro ekonomického experta a místopředsedu poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT1.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí je teď místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Skopeček. Přeji vám dobrý večer. Nutnost zvýšit platy ve školství zmiňují všichni politici. Rozděluje je ale termín. Od kdy mají tedy učitelé i ostatní dostat přidáno? Od září, jak chce sněmovna, nebo od ledna, který prosazuje kvůli rozpočtu vláda? A proč případně?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR a místopředseda poslaneckého klubu ODS:
Dobrý večer. Já si myslím, že učitelé si vyšší mzdy zaslouží. Je to dlouhodobě podceňovaná skupina zaměstnaná státem, když to srovnáme s jinými profesemi, tak berou opravdu podprůměrně a myslím si, že si to zaslouží a že si to zaslouží co nejrychleji. Koneckonců září je pro učitele začátek roku, nikoliv leden, ale září. Já myslím, že od září by si to zasloužili. A kdyby vláda skutečně chtěla, tak by to dokázala.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy jste teď sám akcentoval, že jsme v situaci, kdy ani dlouholetí kantoři nedosáhnou na průměrnou mzdu. Můžete nám tedy říct, proč už minulé vlády, včetně těch pravicových, tyto výdělky nezvyšovaly?

Já si myslím, že je také potřeba říci v jaké fázi ekonomického cyklu vlády vládly. Pokud narážíte na Nečasovu vládu, je potřeba říci, že jsme vládli v době ekonomické krize, kdy dramaticky klesly příjmy státního rozpočtu a taková doba není příliš vhodná na to, abychom mohli přidávat jakýmkoliv státním zaměstnancům. Nicméně v posledních letech se ekonomice daří a byť nesouhlasíme s plošným nárůstem mezd ve státním sektoru, tak si myslím, že učitelé si to skutečně zaslouží. Už jenom kvůli tomu, co museli kvůli sociální demokracii poslední 4 roky zažívat, nepřipravená inkluze, řada dalších projektů, která je nesmyslně byrokraticky zatěžovala, to jsou věci, kdy já jsem velmi pro to, aby se pedagogům přidalo velmi rychle.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Viděl byste i v příštích letech prostor pro další zvyšování mezd ve školství? O kolik případně a kde byste na to brali peníze?

Nebavíme se jenom o školství. Víte dobře, že diskuse o celém veřejném sektoru. Já jsem zastánce toho, nebo myslím si a myslím si, že je o tom přesvědčená i drtivá většina obyvatel, že ve státním sektoru je přezaměstnanost, že když se podíváme, jak například mezi roky 2016 a 2019 vzrostly počty státních zaměstnanců téměř o 26 tisíc, tak to jsou věci, které zkrátka nelze akceptovat a samozřejmě poté chybí peníze na to, abychom dobré státní zaměstnance dobře ohodnotili. Takže já si myslím, že vláda by se měla zabývat tím, že je potřeba snižovat počet státních zaměstnanců, ubírat byrokracie, ubírat razítek, ubírat formulářů, ubírat i státních zaměstnanců a ty opravdu dobré i lépe zaplatit.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A kdybychom se zastavili tedy opravdu u lidí zaměstnaných ve školském sektoru, viděl byste přímo tam prostor pro zvyšování a o kolik procent? Tak zněla moje otázka.

Ano, my ten prostor vidíme. Kapitola školství je jedna z největších ve státním rozpočtu a my už jsme dlouho a několikrát upozorňovali na to, že z této kapitoly se platí řada ideologických projektů, řada věcí, které přímo nesouvisejí se vzděláním, a tam vidíme prostor pro to, aby byl dostatek peněz pro růst platů i v nadcházejících letech. Já vám samozřejmě neřeknu přesné číslo, to vždycky musí odpovídat tomu, jak se bude vyvíjet ekonomika a jak se budou vyvíjet příjmy státního rozpočtu a my dobře víme, že už na příští rok je ten odhad růstu hrubého domácího produktu a tedy i inkasa daní nižší, než v těch uplynulých letech. Čili zejména v pedagogickém sektoru já prostor vidím, ale ten prostor už nebude tak dobrý a tak přijatelný, jako je například letošní rok.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Říká Jan Skopeček. Děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.

Hezký večer.

Jan Skopeček