10. srpna 2018

Superhrubá mzda byla chyba. Nepovažuji za logické, aby lidé platili daně z daní

(Radiožurnál) Před deseti lety ODS zavedla superhrubou mzdu. Teď ji chce zrušit a zavést 15% daň z hrubého platu. Proč? A kolik by stála jimi navrhovaná změna? Téma Dvaceti minut Radiožurnálu pro poslance a ekonomického experta ODS Jana Skopečka.

 
ODS podala do sněmovny návrh na zrušení suberhrubé mzdy a solidární daně. Dvou věcí, které sami před lety zavedli. Jaký je pocit rušit něco, co sama ODS před lety zavedla? „Myslím si, že ta situace je jinde, koncept se ukázal jako ne úplně šťastný,“ přiznává ekonomický expert ODS Jan Skopeček.
 
Byla tedy chyba zavádět superhrubou mzdu? „Myslím, že to chyba byla. V té době bych s tím nesouhlasil, je potřeba si říci, že ODS v té době vládla v koalici,“ upozorňuje Skopeček. „Otevřeli jsme v České republice téma rovné daně, to se nám podařilo prosadit, že to nebylo ve stoprocentně ideální podobě, kterou bych si já představoval, to už je výsledek tehdejší politické situace.“
 
„Díky ODS tu máme jednu sazbu daně z příjmu fyzických osob a to si myslím, že byla revoluční věc. Dnes to trochu považujeme za automatismus, ale díky pravici a ODS na toto zjednodušení daňového systému přišlo.“ ekonomický expert ODS Jan Skopeček
 
ODS také navrhuje zrušení solidární daně, což je další daň, kterou zavedla jejich vláda. Byl to jeden z momentů, kdy ODS porušila svou dlouhodobou politiku nezvyšování daní, zejména daní z příjmů. Co k jejímu zavedení vedlo?
 
Minulá vláda si zvykla na státní přerozdělování
 
„Solidární daň byla zavedena na časově omezené období,“ upozorňuje Skopeček. „Už v legislativním návrhu byla zmínka, že má skončit v roce 2015. Byla to mimořádná věc. Ve chvíli hospodářských problémů požádali představitelé ODS nejvyšší příjmovou skupinu, aby se na nákladech recese podílela. Předešlá vláda si bohužel zvykla na státní přerozdělování, vyhovovalo jí, že má ty peníze navíc a časově omezené opatření zachovala do dnešních dnů.“
 
„Nepovažuji za logické, aby lidé platili daně z daní.“ Když si ke svému výdělku připočtu zdravotní a sociální pojištění, což se sice pojištěním nazývá, ale není to nic jiného než daň, tak ještě z té částky platit daň z fyzických osob nepovažuji za ekonomicky logické, normální, hájí změny Skopeček.
 
Superhrubá mzda existuje, zvykli jsme si na ni. I teď se ozývají hlasy, které brojí proti neustálým změnám v podnikání. Není chybou opět pravidla měnit? „Myslím si, že je to zjednodušení. Koncept tradičního základu daně je jednodušší, v tomto směru jde o zjednodušení a zpřehlednění daňového systému,“ tvrdí ekonomický expert ODS.
 
Přepis rozhovoru:
Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Občanští demokraté podali do sněmovny návrh na zrušení superhrubé mzdy a solidární daně. Tedy dvou věcí, které sami před léty zavedli. Chtějí také snížit daně pro zaměstnance. Proč se svými návrhy přišli: Mají nějakou šanci je prosadit a kolik by navrhované změny vlastně stály? Mým dnešním hostem je poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Dobrý den, vítám vás.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Hezké odpoledne a děkuji za pozvání.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, souhlasíte s těmi změnami, které vaše strana navrhuje?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě souhlasím, ty vycházejí z volebního programu Občanské demokratické strany, za který já jsem kandidoval do poslanecké sněmovny, takže bezesporu s tím souhlasím. A v nadcházejících letech budeme určitě přicházet s dalšími návrhy a v Poslanecké sněmovně, které by z toho programu vycházely.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já se ptám proto, že když jsem si pročítala ten návrh, tak jak je zaveden mezi dokumenty na stránkách poslanecké sněmovny, mezi předloženými tisky, tak jsem nenašla vaše jméno pod těmi předkládajícími poslanci, což mě zarazilo. Vy jste ekonomický expert ODS, ale nejste spolupředkladatel té změny?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že jsem to spolupodepisoval, tak jestli to není chyba, ale my vždycky, když podáváme nějaký návrh v Poslanecké sněmovně, tak se pod něj podepisujeme téměř všichni, pokud samozřejmě někdo nesouhlasí, tak nemusí. Ale možná, že se mi zrovna nedostal pod ruku ten arch podpisový, ale skoro bych řekl, že ano, že to možná bude nějaká chyba.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A jste autorem toho návrhu?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tím autorem jsme jako ODS jako celek. My jsme velmi precizně přemýšleli nad volebním programem. Za který jsme kandidovali. Velmi jsme precizovali ty věci, takže to spoluautorství tam bezesporu je.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte, že jste velmi precizně přemýšleli nad tím programem, nad těmi návrhy, tak jaký to je pocit, když jste takto precizně vymysleli, že zrušíte to, co jste sami před deseti lety zavedli?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Myslím si, že ta situace je jinde. To je jedna věc. Že se ten koncept ukázal jako ne úplně šťastný. Druhá věc je, že tehdy...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pardon, byla tedy chyba zavádět super hrubou mzdu?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že to chyba byla. Já bych určitě v té době s tím nesouhlasil. Nicméně je potřeba také říci, že Občanská demokratická strana tehdy vládla v koalici. My jsme přišli, vlastně otevřeli jsme vůbec v České republice téma rovné daně. To se nám podařilo prosadit, a to že to nebylo úplně ve stoprocentní ideální podobě, kterou já bych si třeba představoval, to už je výsledek tehdejší politické situace. Dobře víte, že tehdy pravicová vláda vládla velmi složitě ve složitých sněmovních podmínkách a to, že se některé ty koncepty nepodařilo dotáhnout do té stroprocentní podoby, jaké bych si třeba představoval, je úplně normální. Na straně druhé díky ODS tu máme jednu sazbu na daně z příjmu fyzických osob, a to si myslím, že byla revoluční věc. Dneska to trošku považujeme za automatismus, ale díky pravici a díky ODS na toto zjednodušení daňového systému přešlo.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy také navrhujete zrušení solidární daně, což je další daň, kterou zavedla vláda občanských demokratů. Byla to jeden z momentů, kdy ODS porušila řekněme, svoji dlouhodobou politiku nezvyšování daní, zejména daní z příjmu. Tady jste to učinili?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já ale musím říct, a vy to určitě dobře víte, že ta solidární daň byla zavedena na časově omezené období. Už v tom samotném legislativním návrhu, který ji obsahoval, byla zmínka o tom, že má skončit v roce 2015, s tím se počítalo. Byla to mimořádná věc. Byla to snaha ukázat, že ve chvíli, kdy je hospodářské problémy, tak když saháme na plat státních zaměstnanců, kdy se nezvyšovaly důchody tak, jak bychom si třeba představovali, protože to ekonomická situace nedovolovala, tak jsme požádali, tehdejší představitelé ODS požádali i tu nejvyšší příjmovou skupinu, aby se na nákladech té recese podílela. Nicméně bylo to na časově omezené období, mělo to skončit v roce 2015 a ta předešlá vláda si bohužel zvykla na státní přerozdělování, vyhovovalo jí to, že má od vysokopříjmových lidí stále ty peníze navíc a bohužel to původně omezeně časově plánované opatření tak v uvozovkách zachovala do dnešního dne.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Když bych to vzala z trochu jiné strany, i když jste před chvílí tedy říkal, že už v momentě zavádění superhrubé mzdy jste zrovna vy nebyl příznivcem tohoto opatření, tak ale superhrubá mzda existuje, zvykli jsme si na ni, podnikatelé si na ni zvykli, nastavili na ni své systémy a i teď se ozývají hlasy: superhrubá mzda sice není nic moc prospěšného, ale my už s ní počítáme a nejhorší, co se nám může stát, jsou neustálé změny pro naše podnikání, změny podnikatelského prostředí. Tak z tohoto pohledu. Není třeba chyba tedy opět do toho vstupovat a zase ta pravidla měnit, nebo to stojí za to?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem zastáncem toho, že daňové změny se mají dít po balíčkách, že to nemá být deset věcí najednou. To určitě ano. Já jsem také velmi říkal nahlas, že by bylo dobré, aby se stát zavázal, sám stát se zavázal, že jakékoliv změny daní musí být učiněny a v právním systému musí být schváleny v nejzazší možný účast třeba před koncem roku, protože z minulosti jsme viděli, že pár měsíců před koncem roku podnikatelé nevěděli, jaké daně budou platit na začátku.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
To si pamatuji i z doby vlád ODS.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Takže já bych byl proto, aby stát určitě si dal nějaký deadline, dva tři měsíce, třeba před koncem roku, aby se na to podnikatelé připravit mohli. Nicméně vrátím se k té super hrubé mzdě. Já si myslím, že to je skutečně zjednodušení. Já opravdu nepovažuji za logické, aby lidé platili daně z daní, protože když si ke svému výdělku připočtu zdravotní a sociální pojištění, což se sice pojištěním nazývá, ale není to nic jiného než daň, tak ještě z té částky platit daň z fyzických osob já nepovažuji za ekonomicky logické, normální. Myslím si, že ten koncept toho tradičního základnu daně, ten tradiční hrubé mzdy je prostě jednodušší a že v tomto směru jde o zjednodušení a zpřehlednění daňového systému, jehož složitost a nepřehlednost nám mezinárodní organizace jako naposledy OECD nebo Světová banka každoročně vyčítají.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mým dnešním hostem je poslanec Občanské demokratické strany Jan Skopeček. Jak jsem avizovala, tak spolu se zrušením super hrubé mzdy navrhujete také zavést 15% daň z hrubé mzdy, což by podle vašich odhadů nebo podle toho vašeho návrhu mělo zaměstnancům zvýšit čistý příjem o 7 %. Je to tak, říkám to správně.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, je to přesně tak. To opatření by zvýšilo čisté příjmy zaměstnanců o 7 %. My jsme se inspirovali i odbory, které vyhlásily konec levné práce. My si také myslíme, že lidé by měli profitovat z ekonomického růstu, ale protože nechceme snižovat konkurenceschopnost našich podnikatelů tím, že bychom jim zvyšovali náklady na práci, tak toto je věc, která zvýší čisté příjmy zaměstnancům, aniž bychom to složitě odnášeli zaměstnavatelé.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Toto je od vás nepochybně moc pěkný úmysl, pane poslanče, ale podle toho vašeho pozměňovacího návrhu v Poslanecké sněmovně by to znamenalo daňový výpadek na straně státu ve výši 55 miliard korun. Kde na to vezmete?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
55 miliard korun je čistý účetní výpadek. Ale my si musíme uvědomit, že ti lidé, kterým těch 7 % zůstane ve vlastní kapse, tak ty peníze většinou neuloží okamžitě v bankách.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ano, já jsem četla, že vzápětí máte také odhad, že dalších 20 miliard by vynesl vyšší výběr DPH a spotřební daně, ale upřímně řečeno, to je odhad. To nevíte, to tak si myslíte.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je odhad. Ale to se tak děje. Na to jsou poměrně dlouhé časové řady. Prostě když lidem zůstane víc peněz v peněženkách, tak máme jen nějakou průměrnou míru úspor, nebo z dodatečných peněz, které lidem zůstanou, tak jenom část toho uspoří, ale část toho proinvestují a část toho spotřebují. Takže já si myslím, že to bude docela impuls pro další růst spotřeby domácností, tedy i pro hrubý domácí produkt, takže opravdu nelze účetně říci, že o 55 miliard korun přijde rozpočet. Nepřijde, protože ti lidé ty peníze začnou utrácet, začnou je používat. Já si myslím, že lidé dokáží používat lépe než státní úředníci nebo politici, kteří je přerozdělují a že se to zpátky k tomu rozpočtu vrátí.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Když bych, pardon, že vám vstupuji do řeči, když bych tedy vzala ten váš předpoklad, že 20 miliard zhruba se do rozpočtu vrátí díky zvýšené spotřebě oněch zaměstnanců, kteří budou mít více peněz, tak nám ale pořád zůstává 35 miliard korun, což mimochodem částečně budou také výpadky pro obce a také pro kraje, nikoliv malé, tak kde na to vezmete?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Stačí se podívat na to, jakým způsobem je státní rozpočet konstruován a jak každoročně se mu zvyšují příjmy. A když se třeba podíváme, jak rostly příjmy státního rozpočtu z roku 2004 až 2015, tak je to o 100 miliard korun. V roce následujícím rostly státu příjmy o 47 miliard korun. Takže tomu státu nic neubude, tomu státu by stačilo, kdyby se v době ekonomického růstu zamyslel nad tím, jestli není normální hospodařit vyrovnaně. A jen, když se podíváme na to, jak generuje hrubý domácí produkt příjmy státních rozpočtů každý rok v desítkách až stovkách, když se bavíme o tom období mezi rokem 2014 až 2015…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže zkrátka ten nárůst příjmů pro stát byste využili na to, abyste pokryl tento daňový výpadek?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě, už jenom to, že ten stát získává z daňových příjmů každý rok díky ekonomickému růstu skutečně desítky miliard korun navíc, tak by stačilo, aby nějakým způsobem toto využil právě na to, aby mohl lidem nechat více peněz v peněženkách. Samozřejmě my každoročně, když se schvaluje státní rozpočet, tak dobře víte, že předkládáme pozměňující návrhy, kde šetříme, protože si myslíme, že v době ekonomického růstu by skutečně stát měl hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, takže každoročně velmi odpovědně hledáme ve výdajových kapitolách jednotlivých ministerstev peníze, které by šly využít lépe. Když se podíváme třeba na to, jak rostou dotace státní, dotace podnikům, soukromým podnikům, tak to je další věc, která podle našeho názoru při tržním prostředí je nespravedlivá a to je také věc, která by se dala využít na snížení daní.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mimochodem ministryně financí za hnutí ANO paní Schillerová k tomu vašemu návrhu řekla, že to odpovídá rozpočtovému dopadu ve výši 75 miliard korun. Kde se vzal ten rozdíl? Neříká paní ministryně pravdu?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem dneska shodou okolností ten její výrok četl. My jsme to skutečně vyčíslili na 55 miliard korun, nicméně neviděl jsem metodiku, kterou k tomu číslu…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ono to totiž potom působí, že jsou to skutečně počty velmi od oka, pokud se liší o velmi podstatné částky.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Když se podíváme na to, jak se liší návrh státního rozpočtu od jeho výsledné podoby od závěrečného účtu, kdy současná vláda neumí naplánovat ani státní rozpočet, tak musíme brát samozřejmě s rezervou i nějaké predikce, co se týče výpadku příjmu po nějaké daňové změně.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vláda avizovala nicméně nebo zástupci vlády avizovali, že zejména tu vaši změnu ve výši zdanění hrubé mzdy nechtějí podpořit. Nicméně návrh na zrušení superhrubé mzdy koresponduje s programovým prohlášením vlády. Ostatně už ho i vláda předložila do Poslanecké sněmovny.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To sice máte pravdu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pokud nebudete mít šanci prosadit váš návrh, podpoříte aspoň tu vládní verzi?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To sice máte pravdu, ale shodou okolností bude potřeba připomenout, že zrušení superhrubé mzdy obsahovala i koaliční smlouva té předešlé vlády Bohuslava Sobotky, kde ANO mělo ministerstvo financí, pak se zrušení superhrubé mzdy objevilo i v programovém prohlášení první Babišovy vlády a opakuje se i v tom programovém prohlášení druhé vlády. Takže máme pět let, kdy o tom vládní politici, zejména hnutí ANO, velmi mluví, ale za těch pět let nedokázalo předložit jediný návrh, který by skutečně k tomu zrušení superhrubé mzdy vedl. Takže my nevěříme už příliš Andreji Babišovi ani paní ministryně Schillerové, že to chtějí vážně zrušit, protože už pět let to slibují a nedokázali to, tak jsme přišli s naším vlastním návrhem.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A pokud byste neprosadili váš vlastní návrh, jste připraveni podpořit vládní návrh v té verzi zrušení super hrubé mzdy?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Bohužel vláda hnutí ANO chce zrušit superhrubou mzdu, ale dobře víte, že zároveň říká, že chce zvýšit sazbu daně na 19 %, což by znamenalo jen velmi mírné snížení daňové zátěže. My chceme skutečně nedělat jen účetní operaci, nedělat jen změny pro změny, jenom aby se to přestalo jmenovat superhrubá mzda, ale lidé platili státu stejně. My chceme skutečně těm lidem ulevit, chceme jím snížit daňové zatížení, protože máme pocit, že stát vybírá příliš mnoho od lidí a toto je cesta, která k tomu vede. Ten návrh, který plánuje hnutí ANO, to je prostě jenom změna v názvu, v terminologii, ale daňové zatížení zůstane stejné.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A mě zase napadá, jestli ten váš návrh, který popravdě řečeno, máte spíše menší šanci ve sněmovně prosadit, nesouvisí především s tím, že na podzim budou komunální a senátní volby.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
V České republice a dobře to víte, možná když děláte předvolební debaty, máme stále nějaké volby. Když jsem viděl, kolik voleb nás v následujících letech čeká, že téměř není rok, kdy žádné volby nejsou. Tak to by ti politici v té Poslanecké sněmovně neudělali vůbec nic, protože každý rok máme nějaké volby. Třeba příští rok máme evropské, předtím byly sněmovní, letos komunální, takže na to už úplně použít nejde. Já jsem sám kritik, podle mého názoru to destruuje českou politiku ten každoroční volební proces a pokud bychom se ohlíželi jen na toto, tak by skutečně se ta republika musela zastavit a to by určitě nebylo dobře.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mým hostem zůstává poslanec za Občanskou demokratickou stranu Jan Skopeček. Sociální demokraté dnes podpořili odbory v jejich požadavku na 10% růst tarifních složek platů u státních zaměstnanců, předpokládám, že jako občanští demokraté tomu příliš nefandíte?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já fandím, aby se lidem zvyšovaly platy a mzdy, což se koneckonců i díky té poměrně napjaté situaci na trhu práce děje, protože skutečně zaměstnavatelé dneska těžce získávají jakéhokoliv nového zaměstnance, což samozřejmě je pro zaměstnance dobré, protože se jim zvyšují mzdy a zvyšují se jim i reálné mzdy, což je určitě dobře. Ale musí to být v nějaké rozumné míře. Nesmí to ohrozit zaměstnavatele.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A tohle už rozumná míra není.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že když se podíváme na to, jakým způsobem se naše ekonomika vyvíjí. Dobře víme, že dneska už jsme za tím vrcholem toho hospodářského cyklu, že sice v těch nadcházejících letech budeme naštěstí ještě růst, ale nebudou to ta čísla, na která jsme byli zvyklí v těch uplynulých letech, tak 10% zvýšení mezd je naprosto absurdní nápad, který podle mého názoru nemůže myslet vážně ani pan předseda odborů ani sociální demokraté. Je to populistická snaha se obrovským číslem zalíbit veřejnosti. Možná je to taktický návrh, aby v tom vyjednávání se dostaly na nějaké rozumnější číslo. A když se podíváme na růst české ekonomiky, když se podíváme na růst produktivity, která je velmi nizoučká, je někde kolem dvou až tří procent, tak 10% nárůst platů je skutečně úplně mimo a ohrozil by, pokud by se přelil do soukromého sektoru, tak by ohrozil konkurenceschopnost české ekonomiky a pocítili bychom to negativně velmi rychle všichni.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Sociální demokraté jsou stejně tak před volbami jako občanští demokraté, tak možná to s tím bude souviset. Ale dokázal byste mi jednoznačně a pokud možno jednoduše říci, jaký je postoj ODS ke zvyšování platů ve veřejné sféře v tuto chvíli?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
My jsme pro to, aby se ve veřejné sféře platy zvyšovaly, protože kdyby se v době…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Plošně nebo úsekově?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
V době, kdy se zvyšují platy v soukromé sféře, tak je normální, aby si přilepšili i státní zaměstnanci, koneckonců v té době té krize si museli zvyknout na to, že platy nerostly. Na straně druhé já nejsem nikdy zastáncem plošného růstu platů. Já souhlasím s tím, že zejména je potřeba zvyšovat nadprůměrné platy pedagogů, ale i nepedagogických pracovníků, lidí, kteří pracují v kultuře, zdravotních pracovníků, to jsou určitě skupiny, které na tom v tom srovnání mzdovém nejsou dobře. Tam rozumím tomu, že ten nárůst bude nadprůměrný. Na straně druhé ale já jsem vždycky zastáncem toho, aby ta plošnost ve státní správě nebyla, aby měli spíše ti šéfové těch jednotlivých úřadů šanci ovlivnit to, přidat těm zaměstnancům, těm úředníkům, kteří si to zaslouží, protože třeba byli pracovitější než ostatní.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ještě jedno téma bych ráda stihla. Vy jste v České televizi před pár dny hovořil o neziskovkách, o tom jak neziskové organizace mají nebo nemají být podporovány z daní a řekl jste, že neziskovky, které jsou politické, ideologické, by z daní být placeny neměly. Co je to politická neziskovka?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem v tom komentáři…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jenom prosím, abychom to stihli, řekněte mi spíše, co je politická neziskovka.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Víme, že mezi neziskovky, které český stát financuje, jsou na jedné straně organizace, které podporují sport, které podporují sociální věci, které podporují protidrogovou prevenci. To jsou určitě věci, které já nekritizuji. Na straně druhé máme tady organizace, které propagují multikulturalismus, které podporují ideologie jako je feminismus, enviromentalismus a další věci, které podle mého názoru prostě nechť ti lidé si ty názory říkají, nechť je produkují, ale podle mého názoru by na ně neměli čerpat peníze daňových poplatníků.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Řekl byste mi konkrétní příklady nějakých neziskových organizací?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem dlouhá léta se podílel na činnosti de facto jedné neziskovky, která také měla politický kontext. My jsme se snažili šířit hodnoty klasického liberalismu, svobody. Nikdy by nás nenapadlo usilovat a čerpat peníze daňových poplatníků, protože jsme si mysleli, že si na to musíme sehnat peníze sami, od sponzorů, privátních sponzorů a já prostě nechci, aby tady existovaly neziskovky...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Hovoříme o Institutu Václava Klause, abychom byli přesní.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
A předtím Centra pro ekonomiku a politiku. Takže já prostě žil tím, že jsem každý rok obcházel soukromé sponzory, kteří nám přispívali na činnost, prodávali jsme nějaké publikace. To byly zdroje našich příjmů. Já prostě považuji za nepřijatelné, aby daňový poplatník platil neziskovky, které šíří ideologii.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mohl byste mi říct, jak byste to stanovil, jak byste takové neziskové organizace určil, jak byste je definoval?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To musí definovat politická reprezentace.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy jste politická reprezentace.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, ta reprezentuje voliče a já říkám, já jako ministr práce a sociálních věcí, kde je těch neziskovek nejvíc nebo ministr školství bych se rozhodoval podle toho, jestli to je skutečně věc, která jde na sociální věci...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže by to mělo být podle rozhodnutí ministra, konkrétního politika, jestli peníze dá nebo nedá?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Potom se schvaluje rozpočet těch ministerstev, státní rozpočet, takže o tom rozhoduje politická reprezentace. Přece jde o peníze daňových poplatníků, tak kdo jiný o nich má rozhodovat než politická reprezentace.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, ale to by potom bylo tak, že některá nezisková organizace zkrátka řekne něco, co se vám, politické reprezentaci nebude líbit, pak jí nedáte peníze. To vám přijde transparentní?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Právě proto si myslím, že politické, ideologické neziskovky nemají získávat peníze daňových poplatníků právě proto.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ano a já se ptám, jak byste to určil.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Protože bych neplatil žádné politické neziskovky, platil bych pouze z peněz daňových poplatníků ty, kteří se věnují rozvoji, sportu, kteří se věnují sociálním věcem, kteří se věnují protidrogové prevenci. To jsou určité věci, kde řada neziskovek dělá bohulibou činnost, kterou dokáže dělat levněji a lépe, než by to dělal stát. Ale pak jsou organizace, které…

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Když se například Člověk v tísni podílí na mediální výchově, je to politická činnost této neziskové organizace?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nevím, já jsem nikdy nestudoval ten projekt Člověka v tísni. Mně přijde zbytečné se mluvit o jedné konkrétní instituci. Nevím, jak ten program vypadá. Mně prostě přijde nenormální, aby si stát platil například enviromentální organizace, které pak brzdí dostavbu některé z dálnic, kde umírají lidé. Mně to prostě přijde absurdní, to jsou příklady, kdy stát se snaží postavit silnici...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jak odlišíte neziskovou organizaci, která se skutečně věnuje ochraně přírody od toho, abyste řekl: a to už je politická nezisková organizace a té už nedám peníze. To celé zavání tím, že jakmile nezisková organizace udělá něco, co se nebude politické reprezentaci líbit, tak nedostane peníze.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To bohužel a já bych tak samozřejmě nerozhodoval. Já jsem skutečně myslím a já budu bojovat za každou neziskovku, ať si říká i ty největší nesmysly, se kterými já třeba nebudu souhlasit, ale budu do poslední kapky krve bojovat pro nárok na její existenci. Žijeme ve svobodném prostředí, ale budu také bojovat za daňového poplatníka, který prostě nechce nebo nemá ten názor jako ta nezisková organizace a nemyslím si, že by měl platit činnost někoho, kdo si myslí, že třeba by mělo být více žen v politice. Je to bezvadný, ale ať jdou s tímto programem kandidovat do voleb a sestaví třeba kandidátku pouze z žen.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Děkuji, takových bylo dnešních dvacet minut Radiožurnálu s poslancem a ekonomickým expertem Občanské demokratické strany Janem Skopečkem. Díky za vaši návštěvu.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já děkuji za pozvání a přeji hezký zbytek dne, na shledanou.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A od mikrofonu se loučí Marie Bastlová.
Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS