9. července 2018

Krycí jméno plagiátor aneb mlha nad Malou

(INFO.cz) Minulý týden většina z nás odjela na zaslouženou dovolenou a měla čas hodnotit některé věci trochu z odstupu bez každodenního shonu. K zamyšlení možná někdy i přispívají státní svátky a projevy osobností, které se stále ještě snaží udržet alespoň nějaké hodnoty v naší společnosti.

 
Minulý čtvrtek pro mě byly silným zážitkem projevy kardinála Dominika Duky a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera při sloužení mše svaté v rámci akce Dny lidí dobré vůle na Velehradě u Uherského Hradiště. Oba vyzvali k většímu zamyšlení nad klíčovými otázkami dnešních dnů a našich životů.
 
„Nestačí hltat informace, které nabízejí falešný pocit, jako bychom už věděli všechno. Je třeba hledat skutečnou moudrost,“ uvedl například v kázání Graubner.
 
Hodnoty a černá lesba
 
Mezitím filmový festival v Karlových Varech hostil Terry Gilliama, známého představitele skupiny Monty Python.
 
Gilliam musel ihned reagovat na novinářský dotaz, co si myslí o nedávném rozhodnutí britské BBC neodvysílat novou komedii Monty Pythonů. Šéfovi oddělení zábavy BBC Shaneovi Allenovi se totiž zdá, že když v komedii figuruje jen šest bílých mužů, tak že je málo multikulturní a proto by v dnešní krásné multikulturní době nekonečného počtu nových a nových menšin neměla nikoho zajímat.
 
Na to zcela trefně a se sarkasmem sobě vlastním reagoval Gilliam tím, že prohlásil, že chce odteď být “černá lesba”, protože na bílé muže se pořád jenom něco svádí. Naprosto s ním souhlasím, že šílená představa totální politické a kdovíjaké korektnosti, že v každém uměleckém díle, v každém článku či politickém projevu musíme zmínit a vyvážit zájem každé nekonečné malé menšiny na planetě, tak že už jen to přispívá k dnešnímu hodnotovému chaosu ve světě.
 
Jak dodal arcibiskup Graubner “...i když marxismus přesedlal z oblasti ekonomiky do oblasti kultury, stále bere svobodu, rozvrací řád a budí nenávist”.
 
Mlha nad Malou
 
Já dodávám, že to vytváří hodnotovou mlhu, kterou pak zkušení manipulátoři umí nafouknout do nevídaných rozměrů a zahalit tak podstatu všech důležitých věcí.
 
U nás vítr mistrovství “zahalování do mlhy” fouká za poslední měsíce a roky nejvíce z okolí Hradu a Čapího hnízda. Možná déle než jsme si ochotni připustit pak přifukuje ze sídla ústředního výboru komunistické strany, sídla v ulici Politických vězňů! Aktuální “velká kauza paní ministryně Malé” je toho krásným důkazem.
 
Představte si situaci, že jste oligarcha, který si nyní hraje na premiéra a protože má spoustu byznysu v EU, tak nechce vypadat jako partner komunistů a extrémistů a je tedy nutné totálně překrýt debatu a vzniku první bolševické vlády od roku 1989 něčím banálním. Co pro to uděláte? Koho potřebujete? No přeci užitečného idiota. Kde ho vzít, řeknete si? Není problém, zkušený oligarcha stbáckého typu už podobný scénář zahrál ve svém životě a podnikání tisíckrát. Nejlepší užitečný idiot se vybírá z řad vašich nejvěrnějších patolízalů s největším egem. A tak tentokrát černého petra vyfasovala paní s krycím jménem “užitečný plagiátor”.
 
Vláda jako kampaň
 
Pan premiér k tomu poté, co tato kauza úplně překryla debaty o smyslu, průběhu a složení celé vlády, tento víkend suše dodal: “Doufám, že se obhájí a že je to jenom, řekněme, nevím, jak to říct, nechci použít to klasické slovo kampaň, jako Čapí hnízdo.”
 
To bych označila za největší PR perlu posledních měsíců. Mohli bychom to zhruba parafrázovat slovy: “Když jsem ji vybíral na ministryni, tak mi říkala, že neopisovala, ale pokud teda opisovala, tak ji asi vyhodím. No a čo?”. Prostě je to kampaň jako Čapí hnízdo. Touhle mlhou už jen tak někdo neproleze a vláda se ve středu odhlasuje a je to v kapse. Co říkáte?
 
Myslím, že to zcela dokresluje příběh o zamlžených hodnotách, o tom, jestli dokážeme ještě odlišovat věci podstatné od nepodstatných, jestli nám záleží na základních hodnotách, na pravdě (nebo alespoň její části), na smyslu, na vlastní důstojnosti, na osobní svobodě. Nastupující bolševická vláda bude tvořit mlhu jako hlavní náplň svojí práce. Jako zdroj k tomu potřebuje co nejvíce užitečných idiotů. Ty najde tam, kde z povrchu světa zmizely základní lidské hodnoty.
 
Měli bychom společně tyhle hluboko ukryté pravdy v sobě začít hledat, jedině tak vytvoříme sílu, která si nenechá tohle líbit a představitele bolševické vlády pošle brzy do opozice.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP