29. června 2018

Události/komentáře - Summit EU

(Česká televize) Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka V Bruselu začal klíčový summit Evropské unie o migraci. Itálie na něm zablokovala schválení už dohodnutých závěrů schůzky k tématům, jako je třeba bezpečnost. Chce totiž prosadit své požadavky týkající se právě migrace, o které se státníci baví u neformální večeře. Německá kancléřka Merkelová ještě před začátkem jednání vyzvala ke vzájemné dohodě, která podle ní bude určovat budoucnost Unie.

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka 
Můžeme mluvit o připlouvání lodí do jiných zemí, například do severní Afriky. Musíme s nimi o tom ale nejprve mluvit. Nemůžeme se na tom dohodnout za jejich zády. 

Emmanuel MACRON, francouzský prezident 
Chceme národní řešení, nebo věříme v evropské řešení spočívající ve spolupráci? Já budu bránit to druhé uvnitř Evropy a Schengenu. 

Viktor ORBÁN, maďarský premiér 
Myslím, že lidé žádají dvě věci. Zaprvé dovnitř už nevpustit ani jednoho migranta, zastavit je. Za druhé ty, co už jsou vevnitř, poslat zpět. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Český premiér Andrej Babiš v Bruselu hájí postoj Česka, který je stejný s dalšími zeměmi V4, tedy důrazné odmítání uprchlíků přerozdělovaných na základě kvót. V rozhovoru před samotnou schůzkou o migraci ale předpovídal právě komplikace kvůli Itálii. 

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/ 
Podle našeho názoru tu jižní hranici mají chránit jednotlivé členské země a my jsme připraveni pomáhat finančně a samozřejmě i materiálně, ale znovu říkám, že ta debata večer bude určitě velice těžká, protože představy Itálie jsou absolutně jiné než naše. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
A v Bruselu sleduje summit Evropské unie náš zpravodaj Lukáš Dolanský. Lukáši, očekávání byla velká. K dohodě v otázce migrace znovu vyzvala třeba německá kancléřka Angela Merkelová. Teď Itálie summit blokuje. Je vůbec reálné, že by nakonec státníci došli k nějakému společnému řešení? 

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel 
Reálné to je, ale ta cesta k tomu je velmi složitá a velmi komplikovaná. Já bych přiblížil divákům, co se vlastně stalo. Tak odpoledne a v podvečer lídři jednali o tématech, na kterých v zásadě nebyl žádný problém, ono to zaznělo - bezpečnost, digitalizace a tak dále, to jsou témata, které jsou dlouhé týdny, dlouhé měsíce dopředu jasně vyjednána, vyjednávají takzvaní šerpové tady v Bruselu, sjíždí se sem z celé Evropy a v zásadě lídři udělají takovou pouze formální tečku, to znamená, formálně to schválí. Co se nyní stalo, je, že Itálie si vzala rukojmí. Jasně řekla, že tyto závěry neschválí, nepodpoří do té doby, dokud Evropa neschválí, tedy zbytek těch lídrů, neschválí její pohled na migrační krizi. A jeden z těch bodů, který Itálie požaduje a je to takový ten desetibodový seznam, který přinesli nebo přinesla Itálie na ten nedělní, čemu se říkalo minisummit, tak právě ten den jeden z těch bodů je, aby ostatní země přebíraly, automaticky přebíraly migranty z Itálie, a to je pro ostatní země naprosto, naprosto nemožné. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Když to zjednoduším, tak Česko odmítá kvóty a chce problémy řešit ještě mimo kontinent. Jak silné zastání má teď v Unii právě tento názor? 

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel 
Tady bych řekl, že velký rozpor není. Tohle to je pohled jednotlivých zemí, který je v zásadě stejný. Všechny země už si nyní uvědomují, že ten problém je potřeba řešit vně těch hranic, to znamená, jaksi zabránit tomu, čemu se tady v té bruselské hantýrce říká primární migrace, to znamená, jaksi té migraci, kdy lidé z Afriky vyplouvají na člunech a míří směrem k Evropě.Tohle je jasné, na tom se všechny ty státy v zásadě shodnou. To, o čem se nyní bavíme, a to, když jsem použil takový ten až expresivní výraz rukojmí, tak to je ta druhá věc. To je to, čemu se říká sekundární migrace, a to je to, co dělat s těmi jednotlivými migranty, kteří už jsou v Evropě a kteří naprosto volně cestující po Evropě a navštěvují jednotlivé země. To je věc, kterou Evropa chce vyřešit, to je věc, kterou chce tady v Bruselu vyřešit právě Itálie. 
 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A hosty Událostí, komentářů jsou předseda senátního výboru pro zahraniční věci zvolený za ČSSD František Bublan. Dobrý večer. 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Hezký večer. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Poslanec ODS, člen výboru pro evropské záležitosti Jan Skopeček. Dobrý večer. 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Hezký večer. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09. Dobrý večer. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Dobrý večer. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak, pánové, co se stane, když se Evropa nedohodne? Znamená to, že skutečně ten volný pohyb osob v schengenském prostoru bude tentokrát skutečně ohrožený, pane Bublane? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Tak především doufám, že se Evropa dohodne. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Zatím to tak nevypadá. 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Takových krizí už bylo více, ale věřím, že nakonec se najde nějaký model, který bude vyhovovat i té Itálii a samozřejmě ostatním zemím, ale pokud by skutečně nastalo to, že se nedohodnou, tak hrozí strašná spousta jaksi negativních věcí, především by mohl být ohrozen, ohrožen Schengen, protože každá země by začala chránit své hranice a nakonec ministr, německý ministr vnitra už tím vyhrožoval, a to by mělo docela velký dopad na ekonomiku a vůbec na volný pohyb osob a na to, na co už jsme si zvykli, takže to by nebylo dobré a potom by se to projevilo i v těch ostatních vztazích taková ta soudržnost Evropy a takový ten společný tah na branku tu migraci řešit a řešit ji dlouhodobě, nejenom, že udělat jeden krok, ale že si tak vezmete, vyřešili, když jsme, já nevím, posílili nějakou pobřežní stráž a tím je to ukončeno, tak to si myslím, že pravda není. To chce dlouhodobé řešení a bude to stát hodně peněz a hodně úsilí, tak to by skončilo. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ona ta migrační krize se ale řeší už několik let. Pane Skopečku, vidíte nějakou šanci, že se Evropa dohodne, když jsme teď byli svědky toho, že Itálie zablokovala už dohodnuté věci právě kvůli migraci? 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Já mám obavu, že ta dohoda bude těžká, protože všechny členské státy Evropské unie si nepřipustí to, že byla v tom roce 2015 udělána obrovská chyba, kdy zejména Německo otevřelo dveře migrantům a de facto a tak způsobilo potíže i ostatním zemím, které třeba tak vítačský přístup směrem k migrantům neměli. A já, když jezdím i do Evropského parlamentu, tak slyším od evropských poslanců, že vlastně ta migrace Evropě pomáhá, že může řešit demografický deficit, že vyřeší nedostatek pracovníků na trhu práce. Já si samozřejmě myslím, že je to naprostý nesmysl, protože většina těch migrantů podle mého názoru není schopna se zapojit okamžitě na trh práce a naopak bude ty evropské země stát obrovské peníze na to, aby se integrovaly na sociálních dávkách a podobně. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pane europoslanče, pardon, pane Skopečku. 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Ty členské země, co chci říct, nejsou schopny připustit, že byla uskutečněna chyba a když nejsou schopni toto přiznat, tak se samozřejmě bude hledat i těžko to společné řešení. Poté, poté bude mít jiný názor Rakousko i my. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Bude to těžké, pane europoslanče? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Těžké to bude. Já nevím teda, kam pan Skopeček jezdí v Evropském parlamentu, zejména v té naší části parlamentu se od začátku akcentuje, že musíme velmi důsledně hlídat naši vnější hranici. Samozřejmě, že máme, máme nějaké právní závazky, musíme být realisti, musíme si uvědomit, že dokonce ani Donald Trump by neuměl na Středozemním moři postavit zeď, která absolutně zabrání pohybu migrantů, ale myslím si, že ta shoda, koneckonců padlo to v tom vašem příspěvku na tom, že se musí minimalizovat ten počet těch lidí, ta primární migrace. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ale na tom shoda byla už před třemi lety, tak za ty 3 roky jsme se posunuli tam, že se znovu hádáme. Česká vláda podporuje podle premiéra Babiše řešení migrační krize formou hotspotů v severní Africe, třeba Alžírsko už ale striktně tuhle variantu odmítlo. Migrace není český problém, nechodí sem a ani nechtějí, to dnes prohlásil Andrej Babiš. Je to český problém nebo není, když jsme součástí Evropské unie? Pane Bublane, je správné, když premiér Andrej Babiš prohlásí to, že migrace není český problém? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
No, je to český problém, protože Česko je členem Evropské unie, takže to je naprosto logické. My nemůžeme jaksi těžit z toho, že nemáme přímořskou hranici, že nemáme schengenskou hranici, že jsme uprostřed a vlastně, kdybychom dodržovali dublinské dohody nebo ty ostatní státy, tak k nám by se nikdo nedostal, by neměl šanci, kromě letiště, že jo, vlastně se k nám nikdo nemůže dostat. Ale jako řešení těch hotspotů samozřejmě to je, ale ty jednotlivé země, kterých se to týká, to je Alžír, to je Tunisko, to je samozřejmě Libye, která je naprosto rozvrácená, to je Maroko, tak ty mají ty samé problémy, protože mnoho těch migrantů pochází i z těchto zemí a oni současně ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
No, ale /nesrozumitelné/ to odmítlo, takže tam to vypadá, že to neklapne. 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Protože oni současně mají, na svém území mají desetitisíce, možná statisíce migrantů zase z té střední Afriky. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pane Skopečku, ODS je taky proto, aby se vytvářely hotspoty v severní Africe. Znamená to, že v tomhle bodě se s vládou Andreje Babiše shodnete? 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Ano a já myslím, že se shodne vlastně napříč celá Poslanecká sněmovna. Vzpomeňme na to lednové usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby nepřesouvala jakékoliv další pravomoce, aby nepřipustila kvóty, pro které třeba pan Niedermayer hlasoval v Evropském parlamentu. Takže tady v České republice ta politická reprezentace je poměrně na tom shoda a v tomhle smyslu my určitě nebudeme dělat umělou opoziční politiku vůči premiérovi Babišovi a této vládě. Koneckonců jsme podpořili i jeho postoj nejednat ten minisummit a držet skupinu, držet takříkajíc basu se zeměmi V4. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pane europoslanče, Angela Merkelová mluví o tom, že ty země, které budou ochotné na nějaké dohodě, můžou uzavřít bilaterální dohody. Andrej Babiš něco takového odmítnul. Co se stane zemi jako je Česká republika,když takovéhle bilaterální dohody odmítne? Budeme za to biti v Evropské unii, dostaneme se někam zase na chvost a budeme mít takzvaně znova na stole dvourychlostní Evropu, tedy tu, těch států, které jsou ochotny pomáhat a těch, které ochotny nejsou a budeme za to platit? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
To je těžké říct. V každém případě, pokud by výsledkem tohohle byl nějaké jiné ujednání v oblasti migraci, řešení migrace, tak samozřejmě by s tím asi šla změna schengenského prostoru, což by pro nás opravdu mělo zničující důsledky. Česká a Slovenská republika jsou země, které jsou nejvíc závislé na hladkém pohybu zboží přes hranice, čili, pokud by tohle směřovalo tímhle směrem, tak by to opravdu bylo velmi nebezpečné, ale zatím vůbec není jasné, kam to směřuje. A ještě bych si dovolil říct jednu věc, vy jste řekla, že jsme zpět v roce 2015 a teďka tady máte i krásně promítnuté, tehdy přišlo přes milion migrantů. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tím zpět, tím, že se hádáme. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Ano, my se hádáme. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ne to, že je tu tolik uprchlíků. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Jenomže tehdy to, ten problém byl ten, že opravdu tady byl milion lidí, kteří, většina z nich odcházela z válkou sužované Sýrii a nyní přišlo necelých zatím, zdá se, 50 tisíc lidí. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře a to nám ukáže přesně Daniela, ta má aktuální čísla. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Ano, příchod migrantů do Evropy slábne. Vrcholem byl rok 2015, kdy počet běženců přesáhl milion a 100 tisíc. Hlavní cílová země - Německo. O rok později už jich byla zhruba třetina, vloni 185 tisíc a letos do poloviny června přes 54 tisíc. Stále tedy platí, že 80 % všech uprchlíků přichází na kontinent přes Středozemní moře. A kam jich letos tedy zamířilo úplně nejvíc? Do Itálie a Španělska. Obě země zatím evidují přes 16 tisíc nových migrantů. Pro Itálii jde o meziroční pokles, pro Španělsko ale o nárůst. Na třetím místě je letos Řecko. Do poloviny června tam dorazilo skoro 11 tisíc běženců, o polovinu míň, než vloni touhle dobou. A co Česko, to je zásadní otázka. Podle policie nejsme cílovou, ani hlavní tranzitní zemí, i tak ale přes naše území uprchlíci projíždějí. Statistiky ukazují víc než 100 zadržených lidí. Vloni jich bylo celkem 172, předloni 511. Na vrcholu migrační krize bezmála 2300, a to je také otázka na naše hosty. Pane Bublane, proč se migrace opět stává takovým zásadním tématem, když jsme si zde ukázali čísla, která v porovnání s rokem 2015 nejsou tak hrozná? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Trošku otázka, protože já někdy mám pocit, že si to sami uměle vytváříme anebo jak říká pan premiér Babiš, který se bojí těch populistů a bojí se stran typu Tomia Okamury, že by mohli na tom nějak získávat, tak proto se jakoby přiklání k takové tvrdé politice vůči migrantům. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Promiňte, pane Bublane, vytváříme si to my nebo Angela Merkelová, která soupeří se svým ministrem vnitra? V říjnu budou v Bavorsku zemské volby. Není to hazard vlastně vztahovat celou Evropu do té vnitroněmecké politiky? Pane Skopečku, není to náhodou tím, že tady jsme svědky toho, co otřásá Německem, německou vládou? 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Ale tak to, že konkrétní výroky Angely Merkelové v těchto dnech souvisejí i s její slabou vnitrodomácí pozicí, to je určitě jasné, ale přece ten problém s migrací souvisí, ať už Angela Merkelová kancléřkou zůstane, nezůstane ještě rok, dva, to je úplně jedno. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ano, ale my se ptáme na to, proč je to teď zrovna tak aktuální? Je to opravdu to, co tu Evropu teď momentálně trápí úplně nejvíc? 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Tíží to samozřejmě a tíží to zejména tu Itálii a ty země, kam těch uprchlíků směřovalo nejvíce. A to, že tam, nejsou uprchlíci v takovém počtu jako v minulých letech, neznamená, že ti, co přišli, zmizeli. Ta Evropa se s nima přece teď potýká. To nejsou lidé, kteří by se během roku integrovali a stali se Evropany s našimi hodnotami, s našimi vzorci chování, že by, jak jsem říkal, byli schopni začít pracovat. Podívejte se na čísla, kolik eviduje německý úřad práce uprchlíků, to jsou prostě obrovská čísla, která ukazují na to, že integrace těch migrantů a neříkejme jim uprchlíci, že to nejsou všechno uprchlíci, velká, velká část toho byli skutečně ekonomičtí migranti, kteří si vybírali Německo a tyto země díky jejich bohatému sociálnímu systému, takže to jsou věci, které prostě nejsou, nezmizely tím rokem 2015, jsou v Evropě problémem a budou i v budoucích letech. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Promiňte, Angela Merkelová, pane Niedermayere před začátkem summitu řekla, že pokud se Evropa nedohodne, může to být pro Evropskou unii osudové. Skutečně je to tak fatální právě v tomhle okamžiku? Cítíte to vy taky tak a cítí to tak ostatní členské země Evropské unie? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Obávám se, že na tom něco může být. Ten reálný problém, jak dokazovala vaše čísla, je malý, a ten politický problém je nyní obrovský a ten začátek, může to být na jedné straně obnovování schengenských hranic, nebo to může být nějaká prostě humanitární katastrofa související s tím, že Italové nechají na moři kotvit lodě, na kterých budou stovky lidí, kteří byli zachráněni ze Středozemního moře a ti tam začnou umírat, a to je, doufám, pro Evropu stále absolutně nepřijatelné, čili ty rozbušky tam teďka opravdu jsou a je to produktem domácí politiky, kteár směřuje více k populismu, více k nacionalismu a vlastně ten konflikt v Evropě není, nejsou žádní vítači a ani tady nejsou žádní xenofobové, jsou tady prostě ti, kteří volají po společném řešení, které udrží, ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pan Skopeček kroutí hlavou. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Které udrží Evropu pohromadě anebo národní řešení, které zdánlivě vyřeší ten národní problém, to je to, po čem volá bavorská CSU. My to vyřešíme. My ty, kteří mají razítko z Itálie, pošleme zpět do Itálie, budeme to hlídat na hranicích, jenomže, jak Angela Merkelová říká, výsledkem toho bude, první den budou kontrolované hranice mezi Německem, Rakouskem a Českou republikou, druhý den mezi Itálií a Rakouskem a tak dále a výsledkem toho bude přesně to, co vy jste říkala, rok 2015, kdy Italové přestanou migranty evidovat, ti se začnou bez jakýchkoliv dokladů, bez bezpečnostních prohlídek pohybovat po Evropě, a to už jsme pak definitivně u těch opravdu tvrdých hranic, kde bude kontrolován každý. 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Já jsem kroutil hlavou nad tím slovníkem. Prostě já považuju za skandální, že každý, kdo upozorňuje na tu fatální chybu, kterou Evropa udělala tím, že se té masové migraci otevřela, tak šmahem uděláme nálepku populista, nacionalista, někdo, kdo je nehumánní, to prostě není pravda. A já si myslím, že tím, co jsme udělali, skutečně ten evropský kontinent ohrožujeme, ohrožujeme naši civilizaci a na to nálepky populista nestačí. Koneckonců podívejme se, jak vypadají výsledky voleb v jednotlivých zemích, podívejme se na to, jak politické síly koneckonců sbírají i procenta v preferencích v Německu. Jsou to prostě politické subjekty a síly, které upozorňují na ty chyby, které se staly a voliči to vidí a na rozdíl od mediální a politické elity to jsou schopni i v těch volbách dát najevo. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
My se teď do Německa podíváme s Danielou živě. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka 
Ano, diskuse kolem migrace v poslední době značně vyostřily vztahy v tamní politice. Sleduje to náš berlínský zpravodaj Václav Černohorský. Václave, objevují se dohady o možném konci kancléřky Angely Merkelové. Je teď její pozice ohrožena? 

Václav ČERNOHORSKÝ, zpravodaj ČT v Německu, Berlín 
Dobrý večer. Jednoznačně kvůli tomu, co předcházelo tomu aktuálnímu summitu, kvůli těm vnitřním sporům ve vládě mezi CDU a bavorskou CSU je ten aktuální summit pro Angelu Merkelovou velmi důležitý. Ona se z něho potřebuje vrátit s nějakým základem a na kterém pak bude moci právě CSU vystavit nějaký společný kompromis. Jestli je ta její pozice skutečně ohrožena do té míry, že by hrozil její konec v čele vlády, je otázka. Sám ministr vnitra, šéf CSU Horst Seehofer řekl, že v jeho straně nezná nikoho, kdo by usiloval o svržení kancléřky, rozbití té společné poslanecké frakce v Bundestagu, pokud tedy máme věřit těm jeho slovům, tak i jemu jde o zachování aktuální vlády v čele s kancléřkou Merkelovou, ale těch proměnných, co by se dělo dál, jakým způsobem by se ty jednotlivé scénáře rozvíjely dál, je velké množství. Uvidíme tedy, s čím Angela Merkelová z Bruselu přijede a jakým způsobem na to bude její strana a CSU v neděli, kdy budou vedení těchto stran zasedat, reagovat. 
 

Tahanice o Miroslava Pocheho


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak vidíme, že v Německu migrace ohrožuje vládu. U nás vládou otřásá spor o to, kdo je nebo není ministrem zahraničí. Pane Bublane, první otázka bude za vás, protože by jste zvolený za sociální demokracii. Prezident odmítl jmenovat Miroslava Pocheho. Andrej Babiš tvrdí, že ho navrhnul a že to byl jediný jeho návrh. Před chvílí prezident Zeman v soukromé televizi řekl, že dostal předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí a pak, řekněme, to říkal sám prezident, dostal dopis od Andreje Babiše, kde mu navrhl dva ministry zahraničí Pocheho a v případě, že ho nepřijme, takže má jmenovat Jana Hamáčka. A tomu druhému návrhu, že pan prezident vyhověl. Tak, rozumíte tomu? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
No, už se to stává takovou trošku fraškou tady to jmenování, nejmenování i ta možná dočasná nebo jakási pozice pana Pocheho na ministerstvu zahraničních věcí. Já si myslím, že celé je to úplně všechno špatně a tady možná, nevím, se projevila určitá slabost i premiéra, protože on měl jasně dát nějaký návrh a trvat na tom a v případě, že by jaksi ten návrh nebyl přijat, tak potom hledat nějaké nové řešení, ale ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A co slabost pana Hamáčka, tam nevidíte nikde? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
No, Hamáček jako za svou stranu ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Kdyby se mu to nelíbilo, to, co se stalo, tak by se ozval nějakým zásadním způsobem a řekl, že ... 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Tak mohl říct, že je to porušení koaliční dohody a ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A to neudělal. 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
A to neudělal, no, to je další chyba, no. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pane Skopečku, ODS se dnes pokusila ve sněmovně neúspěšně zařadit diskusi o tom jmenování do sněmovny. Tak, když se vám tohle nepovedlo, co teď, co budete dělat? 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Tak jedna věc je ta ústavně-právní rovina. Já nejsem ústavní právník, takže to nechť zkoumaj, jestli skutečně Jan Hamáček je jmenován řádně a jestli to skutečně to platí. Ale co je důležitý, já považuju skutečně za neuvěřitelný, že nemáme plnohodnotného ministra zahraničních věcí. Já myslím, že ministr zahraničí není práce na pár time, že je to full time job, jak se říká v soukromém sektoru a zvláště v dnešní době, kdy vrcholí mezinárodní jednání o těch důležitých i pro nás, pro Českou republiku důležitých věcech, jako je reforma azylového systému, řešení migrační krize, tak nemít plnohodnotného ministra zahraničí, já považuju za obrovské riziko a obrovské riziko pro naše národní zájmy a pro občany České republiky a je to selhání všech, kteří tu koalici vyjednávali, že to do takovéhoto stavu prostě připustili dojít. Prostě nemít ministra zahraničí v této době je fatální selhání a jde na hlavu všem těm, kteří koalici vyjednávali. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pane Niedermayere, je to riziko nemít plnohodnotného ministra zahraničí právě v téhle době, kdy se v Evropské unii řeší tak důležité věci jako jsou třeba migrace? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
No, nejenom nemít ministra zahraničí. Já jsem docela šokován z toho, že v těch posledních dnech tady o tom neprobíhá intenzivní politická diskuse. Já doufám, že to všechno dopadne dobře, ale nevíme to. Může to opravdu otřást Evropou ta nedohoda, pokud vznikne, může to mít velmi vážné následky a zdá se, že u nás to není považováno za nějaké téma, které je hodné diskuse a když člověk slyší výroky pana premiéra, ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak vy o tom tady teď diskutujete. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Tak ty si vzájemně odporují. No, ta diskuse by asi neměla být tady, ta by měla probíhat v Poslanecké sněmovně, měla by být nějaká pozice na vládě, která zajistí chránění našeho zájmuz a náš zájem opravdu není, aby se Evropa začala dezintegrovat, abychom obnovovali vnitřní hranice, po kterých, a to Angela Merkelová také zmiňovala, bychom nemohli očekávat, že další politiky, na kterých stojí naše bezpečnost a prosperita, se začnou drolit, to je vážná věc a diskuse o ní není a že by Česká republika vstupovala do tohoto problému, do této velmi vážné diskuse s nějakými návrhy, které jí pomůžou vyřešit, já to bohužel nevidím a je to velká chyba. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pane senátore, měla by sociální demokracie trvat na jmenování pana Pocheho nebo ustoupit, říct - tak dobře, máme jiného kandidáta, pojďme znovu a lépe, aby se situace uklidnila? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
No, měla by na tom trvat a tou pákou je, vlastně ..., je důvěra této nové vládě, podmínit to tady tím, ale možná ještě jeden aspekt, který tady nezazněl, to má docela jako neblahý dopad na tu mezinárodní scénu, protože my už v té Evropě jsme vnímáni jako velice podivná země, prezident nikam nejezdí, nikdo ho nezve, teďka nemáme ministra zahraničních věcí nebo máme takového jaksi jenom pověřeného řízením pro resort, to jsou ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A čí je to všechno vina? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
No, tak je to možná vina nás všech. Je to vina, já nevím ... 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Nás z toho vynechte. 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Ale ne. Je to vina celé politické scény, je to vina těch nejvyšších představitelů, kteří si hrají v podstatě svoji vlastní politiku a nehledí na to, aby jaksi jsme byli důstojnou zemí a také, abysme byli bráni vážně. 
 

Končí šéf NCOZ Mazánek


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Já se ještě, využiju toho, že jste tady, vy jste bývalý ministr vnitra. Podle našich informací skončil ze své vlastní vůle šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu. Víte o tom něco, je to pravda? 

František BUBLAN, předseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost, Senát /nestr. za ČSSD/ 
Tak slyšel jsem to až teďka před chvílí a nic o tom nevím. Asi by to byla škoda. Nevím, jestli jsou to nějaké jeho osobní důvody, anebo jestli je to důsledek nějakých jaksi politických tlaků, to nevím, ale každopádně by to bylo špatně. Ten útvar se rodil ve velkých bolestech, však víte, jaké kolem toho byly diskuse a jakmile se tam začne měnit vedení, tak to určitě není dobře a nemá to jaksi kladný dopad na práci těch detektivů. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pánové, já vám děkuji za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů. Hezký večer. 

Jan SKOPEČEK, člen výboru pro evropské záležitosti, PS /ODS/ 
Děkujeme za pozvání. Hezký večer. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/ 
Na shledanou. 
 

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS