7. června 2018

Dobrá zpráva pro živnostníky! Novela o dani z příjmů má od rozpočtového výboru zelenou

(www.ods.cz) Rozpočtový výbor ve středu podpořil bez připomínek novelu zákona o dani z příjmů. Tu navrhují poslanci ODS v čele s Vojtěchem Munzarem. Prostřednictvím novely se tak snaží o opětovné navýšení limitu příjmů, na které ještě mohou živnostníci uplatnit výdajový paušál, na dva miliony korun ročně. Současný limit výše příjmů je totiž kvůli minulé vládě stanoven jen na jeden milion korun ročně.

 
„Novela si klade za cíl vrátit snížené limity už pro daňové přiznání za rok 2018. Tím pádem by změnu limitu osoby samostatně výdělečně činné vůbec nepocítily. Výdajové paušály mají být od toho, aby živnostníkům zjednodušily život a snížily množství byrokracie, ne naopak,“ vysvětluje motivaci k předložení novely poslanec Vojtěch Munzar.
 
Návrh novely vychází i z diskuze s Hospodářskou komorou a Asociací malých a středních podnikatelů a živnostníků. Prvním čtením v Poslanecké sněmovně prošla novela zákona už 11. dubna. Na středečním hlasování rozpočtového výboru pak pro její podporu hlasovalo deset z osmnácti členů. To je důležitým signálem pro další jednání sněmovny. „Mám z tohoto dílčího úspěšného krůčku pro živnostníky radost. Chtěl bych za něj členům rozpočtového výboru poděkovat. Konečné rozhodnutí o výši limitu padne až ve 3. čtení, ale doufám, že i tento krok bude úspěšný a stát tak opět začne vytvářet dobré podmínky pro aktivní občany,“ dodává poslanec Vojtěch Munzar.
Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení