5. června 2018

Pro a proti ČRo Plus: Když Rusko dostane příležitost ukrást si území, udělá to. Pobaltí má svou zkušenost

(ČRo Plus) Sněmovna minulý týden i přes odpor komunistů schválila vyslání dalších 275 vojáků do misí v Iráku, Afghánistánu a Mali, a také působení českých vojáků v Pobaltí, kde mají střežit vzdušný prostor.

 
„Politiku můžeme pojímat jako hodnotově založenou, nebo reálnou politikou, ve které rozhoduje síla. Rusko je typický příklad toho druhého směru a představa, že budeme chodit s olivovou ratolestí, je z jiného světa.“ Alexandr Vondra
 
„Nemyslím si, že Rusko zítra napadne Pobaltí, ale cítí se ohroženi a mají k tomu racionální důvody. Žijí tam ruské menšiny, není problém to destabilizovat a Rusko na Krymu ukázalo, že když dostane příležitost si ukrást území, tak to udělá,“ upozorňuje ředitel Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Alexandr Vondra.
 
Připomíná, že Pobaltí bylo po staletí ovládané Ruskem a krátkou dobu nezávislosti v meziválečném období ukončila dohoda Stalina s Hitlerem, po které následovala anexe trojice států Sovětským svazem. „Baltové mají svou zkušenost a já se jim vůbec nedivím,“ zdůrazňuje.
Alexandr Vondra

člen výkonné rady