25. dubna 2018

Události, komentáře: Nový náčelník generálního štábu

(ČT 24) Prezident jmenoval na Pražském hradě nového náčelníka generálního štábu. Stal se jím Aleš Opata, který se funkce oficiálně ujme od května. V čele štábu nahradí Josefa Bečváře. Ten měl v armádě skončit už loni, bývalý ministr obrany Martin Stropnický mu ale výkon funkce prodloužil do poloviny letošního roku. Dokončení mandátu ale odmítla Stropnického nástupkyně Karla Šlechtová. Kdo je Aleš Opata? Jaké jsou jeho plány v armádě? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro členku sněmovních výborů pro obranu a pro bezpečnost Janu Černochovou.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Aleš Opata, to je nový náčelník Generálního štábu. Na Pražském hradě ho dnes jmenoval prezident republiky. Příští týden vystřídá v čele armády Josefa Bečváře. Tomu ministryně obrany v demisi po vzájemných neshodách neprodloužila závazek.

Karel ROŽÁNEK, redaktor:
Společně před poslanci výboru pro obranu. Současný náčelník Generálního štábu i jeho nástupce. Josef Bečvář byl ve sněmovně naposledy jako šéf armády.

arm. gen. Josef BEČVÁŘ, náčelník Generálního štábu AČR:
Po 45 letech svleču uniformu, jak se říká, protože jsem nastoupil do armády v roce 1973 do vojenského gymnázia v Moravské Třebové.

Karel ROŽÁNEK, redaktor:
Aleš Opata byl dnes mezi poslanci ještě jako zástupce náčelníka Generálního štábu. Oficiálně se stane šéfem armády ve středu 2. května.

genpor. Aleš OPATA, budoucí náčelník Generálního štábu AČR:
Za mě je hlavní priorita rozvoj pozemních sil přezbrojení sedmé mechanizované brigády na nový tip techniky.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Potřebujeme silného náčelníka Generálního štábu, který dotáhne nový systém velení a řízení Armády České republiky.

Karel ROŽÁNEK, redaktor:
Poslanci se pak s Josefem Bečvářem neformálně rozloučili.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně výboru pro obranu /ODS/:
Děkuju, děkuju. Hodně štěstí, zdraví a ať se vám v dalším profesním životě daří.

arm. gen. Josef BEČVÁŘ, náčelník Generálního štábu AČR:
Spousta věcí se podařila, spousta věcí, Aleši, je na tobě. Abys to zase posunul.

Karel ROŽÁNEK, redaktor:
Náčelníka Generálního štábu jmenuje do funkce prezident, jako vrchní velitel ozbrojených sil, který jako jediný ho taky může odvolat.

Miloš ZEMAN, prezident republiky:
A jeden z důvodů, proč jsem rozhodl o vašem jmenování, spočívá i v tom, že jste se účastnil zahraničních misí a že vaše zkušenosti budou velmi cennou inspirací pro další činnost naší armády.

genpor. Aleš OPATA, budoucí náčelník Generálního štábu AČR:
Pokud bych měl okamžitě vyjádřit své pocity, jedním slovem, je to zodpovědnost. Je to zodpovědnost za přípravu armády k obraně České republiky.

Karel ROŽÁNEK, redaktor:
Aleš Opata se stane od roku 1993 osmým mužem v čele české armády. Podle nepsaného pravidla bude ve funkci zhruba 4 roky. Karel Rožánek, Česká televize.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Předsedkyně poslaneckého výboru pro obranu Jana Černochová. Dobrý večer.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Na dálku zdravím místopředsedu téhož výboru Radovana Vícha. Dobrý večer.

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Dobrý večer a děkuju za pozvání.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dámo a pane, než se dostaneme k debatě, tak já musím říct ještě dvě věci. První z nich je, že jsme pochopitelně zvali i zástupce hnutí ANO, ministryni obrany nebo některého člena obranného výboru Poslanecké sněmovny, za toto politické hnutí. Účastnit se debaty v Událostech, komentářích nechtěli. Druhá věc, pojďme si Aleše Opatu představit. David Borek připravil jeho vizitku.

David BOREK, moderátor:
Možná trochu chronologicky. Nový náčelník Generálního štábu vystudoval vojenskou školu v 80. letech, ale jeho kariéra profesionálního vojáka je už spíš spojena s obdobím po roce 89. Poprvé se dostal do povědomí při válce v bývalé Jugoslávii.

moderátor /Události, 19. 1. 1996/:
Do chorvatského Karlovace přijela v noci na dnešek první vlaková souprava s našimi vojáky, kteří jsou součástí mnoho národních jednotek IFOR.

redaktor:
Vlak dopravil do Chorvatska 3 obrněné transportéry, zabezpečovací vozidla a také zásoby a výzbroj.

kpt. Aleš OPATA, velitel transportu /Události, 19. 1. 1996/:
Transport přivezl 89 vojáků, z těch 89 vojáků jsou tu 2 čety z třetí mechanizované roty.

David BOREK, moderátor:
V 90. letech se česká armáda postupně i díky podobným misím jako byla ta v Bosně nebo Chorvatsku sbližovala s armádami Severoatlantické aliance. V té době Aleš Opata působil u výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi.

redaktor /"21", 14. 8. 1997/:
Čtvrtá brigáda rychlého nasazení je jednou z nejlepších jednotek naší armády. A právě ta ukázala generálu Rogeru Whealerovi, co naši vojáci skutečně umí.

kpt. Aleš OPATA, praporu brigády /"21", 14. 8. 1997/:
Všechny útvary brigády rychlého nasazení mají větší množství výcviku a větší procento výcviku, než v současné době cvičí zbytek armády, výcvik je podstatně náročnější.

David BOREK, moderátor:
V období let 2004 až 2008 velel brigádě rychlého nasazení v Žatci a účastnil se české vojenské mise v Afghánistánu, ke zažíval i těžké chvíle.

moderátor /Události, 14. 8. 1997/:
V Afghánistánu přišel o život český voják a dalších 6 českých vojáků bylo zraněno, 2 z nich vážně.

redaktor /Události, 14. 8. 1997/:
Podle velitele českého kontingentu ve Fajzábádu Aleše Opaty projížděli vojáci velmi složitým terénem.

Aleš OPATA, /Události, 19. 1. 1996/:
Když došlo k sesuvu půdy, projížděli kaňonem podél řeky, takže z toho srázu zhruba 3 tisíc metrů vysokého sjela část toho z kopce dolů.

David BOREK, moderátor:
Popravdě řečeno, z televizního hlediska není ta jeho následná vojenská kariéra už tolik fotogenická, protože afghánské bojiště vyměnil za funkce na ministerstvu obrany a v posledních letech zastával i post zástupce Česka na strategickém velitelství NATO SHAPE v Belgii. Od srpna loňského roku, to je ten poslední řádek, byl zástupcem náčelníka Generálního štábu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Děkujeme Davidovi za představení Aleše Opaty. Paní poslankyně, Josef Bečvář tedy končí fakticky příští týden, ale jmenování bylo už dnes nového náčelníka Generálního štábu. On chtěl sloužit ještě do konce roku, závazek už měl jednou prodloužený, chtěl ho prodloužit ještě o půl roku. On byl tak špatný, že mu ho ministryně neprodloužila?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já si myslím, že pan náčelník Generálního štábu Bečvář nebyl špatným náčelníkem Generálního štábu. A jestli mohu mluvit za výbor pro obranu jak v tomto volebním období, tak v tom minulém, tak se nám s ním spolupracovalo velmi dobře. Co pamatuji, tři...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jestli to nebyla nějaká selanka, která vede k nefunkční armádě.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Myslím si, že velmi výrazným způsobem pomohl zvýšeným náborům do Armády České republiky. Já jsem s ním hodně spolupracovala na posilování role aktivních záloh a té legislativě, která společně s ministerstvem obrany byla předkládána do Poslanecké sněmovny a skutečně on byl jediným náčelníkem Generálního štábu, který s těmi aktivními zálohami výrazným způsobem pohnul. Bohužel se tady sešel faktor A s faktorem B, že jedem introvert na Generálním štábu, druhý introvert na ministerstvu obrany, doba konjunktury, kdy se daly utrácet finanční prostředky za potřebné věci, protože skutečně ta armáda má řadu věcí...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Introvert Šlechtová nebo introvert Stropnický?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Ne, tím já myslím právě pana bývalého ministra. Takže trošku si myslím, že i některé ty neúspěchy pana náčelníka Generálního štábu nejsou jeho neúspěchy, ale jsou neúspěchy pana ministra, protože mohl se pan náčelník Generálního štábu na hlavu stavět, ale pan ministr neměl dostatek odvahy na to, aby některé akviziční procesy dokončil, anebo aby je začal.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane poslanče, měl pan Bečvář mít, když o to požádal a už jednou mu byl závazek prodloužen, měl ho mít prodloužen do konce letošního roku tak, jak o to žádal?

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Já si myslím, že to je v první řadě rozhodnutí paní ministryně obrany, jestli mu závazek prodlouží nebo...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To bezesporu, já se ptám na váš názor.

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Můj názor je ten, že je potřeba panu generálu Bečvářovi poděkovat za práci, kterou provedl ve prospěch armády nejen na funkci náčelníka Generálního štábu, ale i na předcházejících funkcích. A myslím si, že zásadní jeho úspěch je v tom konceptu, zejména v tom konceptu aktivních záloh. A domnívám se, že nastal čas na výměnu stráží na postu náčelníka Generálního štáb, kterou my za naše hnutí SPD jednoznačně podporujeme. A chtěl bych i tímto způsobem panu generálu Bečvářovi poděkovat za výkon funkce.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Teď je tu Aleš Opata, pane poslanče, on říká, že hlavní prioritou je rozvoj pozemních sil. V čem jsou pozemní síly Armády České republiky zaostalé, nerozvinuté?

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Já si myslím, že to je plně v souladu s tím, co naše hnutí SPD prosazuje. To znamená schopnosti teritoriální obrany. My osobně zastáváme názor, že prioritou armády by neměly být zahraniční operace, ale měl by to být v první řadě článek 43 ústavy o zabezpečení obrany území našeho státu. Pokud neprobíhají akvizice a od roku 2015 jsou třeba bojová vozidla pěchoty za oficiální hranicí životnosti a ty akvizice neprobíhají, tak je jasné, že nejhorší situace je v pozemních silách. Po armádě stále ještě jezdí stovky vozidel Praga V3S, legendárních vozidel, které byly zaváděny do armády v roce 1956 nebo stovky UAZ a tak dále. Takže já si myslím, že armáda potřebuje nové jednotky, potřebuje novou organizační strukturu a vytvářet schopnosti pro obranu teritoria území našeho státu tak, abychom nebyli závislí jenom na NATO, protože je to zcela mylná úvaha. V prvé řadě oni by nám měli pomoc, ale v prvé řadě musíme mít tyto schopnosti bránit se sami.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano. Paní poslankyně, rozvoj pozemních sil, to je hlavní nezbytnost české armády?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Souhlasím a myslím si, že ono to jde ruku v ruce i s rozvojem vzdušných sil, protože pokud chcete, aby fungovaly dobře pozemní síly, aby například bývalí kolegové pana budoucího náčelníka Generálního štábu Opaty mohli skákat s padáky z nějakého dopravního prostředku, tak to je letadlo, takže s BVP si nevystačíme. Je zapotřebí dotáhnout i tu akvizici na vrtulníky. Je zapotřebí vymýšlet i to, jestli nám stačí 4 letouny CASA, nebo jestli budeme chtít letouny tohoto dopravního typu nějaké další. Takže myslím si, že určitě bude pan generál Opata preferovat pozemní síly, protože v té armádě se to rozděluje na modré a zelené, pan Opata je zelený. Ale myslím si, že určitě bude naslouchat i modrým a bude slyšet i jejich požadavky, jejich potřeby, protože skutečně ta armáda...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
On o těch bojových vozidlech pěchoty mluvil, pokud se nemýlím.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To budou další Pandury nebo to bude něco jiného? A bude to stejný problém, jako byl s Pandury předtím?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já si myslím, že ten akviziční proces ještě snad nezačal, protože se tady stále diskutuje o tom, jaká platforma by měla být, mluví se...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to za 50 miliard.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Mluví se o tom, že teď vlastně několik Pandurů je mimo provoz, protože se srazily s fabií, respektive abych nebyla nespravedlivá, s fabií se srazil jeden Pandur a ty ostatní se srazily s ostatními Pandury, každopádně máme několik Pandurů mimo službu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Na fabii škoda 50 tisíc a 4 Pandury nejezdí.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Ano. Nejde jenom o BVP, jak tady správně říkal i kolega, pan místopředseda Vích, jde tady o UAZ. Ta armáda skutečně používá UAZ z roku 73. Ta technika je zastaralá, technika je dožitá.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili komplet obnovy.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Komplet. Stejně tak je zapotřebí konečně dotáhnout akviziční proces na radiolokátory, ty také potřebují jak pozemní, tak vzdušné síly. Stejně tak jsme slyšeli, a pan ministr obrany Stropnický ještě v minulé vládě dal do procesu schvalování nákup houfnic DANA, a nová paní ministryně toto pozastavila s tím, že armáda jí údajně tvrdí, že je nechce, že je nechce modernizovat, že chce nakupovat nové. Tohle jsou všechno úkoly, které stojí před panem generálem Opatou. Já mu to ani trochu nezávidím, protože to, co my jako poslanci výboru pro obranu máme možnost vídat a slýchat na výboru pro obranu, tak zní hrozivě a nechci šířit paniku, ale de facto bude muset pan náčelník Generálního štábu začít znova chystat koncepci rozvoje Armády České republiky takzvaný KVAČR, protože jsme teď vlastně zjistili, že z toho KVAČR, který byl schvalován 3 roky zpátky, tak se neplní vůbec nic, takže budeme začínat od nuly.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane poslanče, Pandury ano, ne, nebo jiná varianta? Zmínil jsem, je to zakázka za 50 miliard korun, kterou bude potřeba rozhodnout. Souhlas - nesouhlas.

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Já bych chtěl jenom upřesnit, že Pandury jsou kolová obrněná vozidla, pásová, ano...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pandury mají několik variant včetně té varianty bojové vozidlo pěchoty, takže ta možnost tam je, ale to je vlastně moje otázka, tak řekněte Pandury ne, něco jiného.

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
My potřebujeme oboje, my potřebujeme přezbrojit celou mechanizovanou brigádu, tedy pásová obrněná vozidla. Myslím si, že ta myšlenka je samozřejmě správná, ovšem o této akvizici se mělo rozhodovat již v roce někdy 2012 nejpozději, protože prostě rok od roku 2015 oficiální hranicí životnosti. O tom, jaká by ta vozidla měla být a specifikace, by si měli v prvé řadě říci vojáci. Ten akviziční proces je příliš dlouhý. Jestli prostě první vozidla pásová oni dostanou někdy v roce 2021 možná a ty poslední v roce 2024, tak prostě ta technika samozřejmě stárne, ten akviziční proces není ideální a ta výběrová řízení probíhají příliš dlouho z pohledu jak vojáků, tak i z pohledu nás ve výboru pro obranu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ty radiolokátory, vrtulníky, taky nezbytnost?

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Je to nezbytnost zcela určitě. Armáda si zaslouží nové víceúčelové vrtulníky, ale skutečnost, aby to byly vrtulníky, které nezapadají koncepčně a nemají ani sousední státy, prostě to je podle nás, našeho názoru nebo mého názoru za hranou, i ta cena...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A teď myslíte ty americké a italské, nebo myslíte něco jiného?

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Ano, ty americké a italské. My bychom měli, my podporujeme akvizice takové, aby v prvé řadě byl využit domácí zbrojní průmysl, pokud je to možné, pokud to není možné, tak aby to bylo v rámci státu visegrádské čtyřky a pokud ani to ne, tak potom abychom se dívali po okolních státech, které tyto vrtulníky používají.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže tam je to Polsko, pokud se nemýlím, to máte na mysli, Polsko vrtulníky...

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Sokoly, ale ty si myslím, že by nesplňovaly v žádném případě tu specifikaci, kterou si armáda...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je ta specifikace jasná? To je mimochodem důvod, proč to ministryně obrany zastavila. Ona tvrdí, že armáda si vymyslela science fiction, když to dám do uvozovek.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já musím říct, že když jsme se v minulém volebním období na podvýboru pro akvizice seznamovali s těmi požadavky, které se měnily v průběhu toho poptávkového řízení, jak jsme zjistili, že to pan ministr celou dobu dělal vlastně, ten tendr dělal jako poptávkové řízení, což s hrůzou zjistila i nová paní ministryně, tak ano, tam se ty specifikace měnily. Ale pak v té finální fázi si myslím, že už se neměnily nijak zásadně a teď vlastně se jenom dodiskutovala ta otázka těch zbraňových systémů, protože tady právě ty dvě nabídky, které přišly, tak jedna ta italská obsahovala zbraňové systémy, ta americká zbraňové systémy neobsahovala, což by znamenalo vícenáklady...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A mělo se jít touhle cestou nebo byla lepí zrušit to, oslovit, tuším 3 zájemce chce oslovit armáda?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
To chce teď udělat paní ministryně, jak nám dneska řekla na výboru pro obranu, tak to chce udělat v letních měsících takto. Já si myslím, že pan ministr Stropnický, bývalý ministr obrany, ztratil 4 roky času. A skutečně v té době ekonomické konjunktury, kdy těch finančních prostředků bylo v těch rozpočtech dost, zbývaly tam každý rok 4,5 miliardy, tak už jsme mohli nějaké vrtulníky mít. Bohužel prostě dneska politikům chybí odvaha na to, postavit se za nějaké rozhodnutí a něco podepsat. Takže to, že paní ministryni něco předával v mašličkách, není pravda, nepředal jí v mašličkách ani vrtulníky, ani radary, takže pro ní ta situace je nezáviděníhodná.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane poslanče, oslovení, tuším, 3 možných uchazečů o vrtulníky, to je pro vás schůdná cesta?

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Ano, je to pro nás schůdná cesta a měli bychom vycházet z toho, co vojáci specifikují, aby to byl víceúčelový vrtulník, aby jeho schopnosti byly v rámci integrovaného záchranného systému a samozřejmě plnily i úkoly v rámci obrany území našeho státu, a nikoli pouze úkoly výhradně pro plnění úkolů v rámci zahraničních operací. To je naše stanovisko, toto podporujeme a znova opakuji, že podporujeme veškeré aktivity, které jsou v rámci akvizic, co se týkají, pokud možno zapojení domácího zbrojního průmyslu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A já ještě naváži na slova, která už teď je připomněl a předtím pan poslanec říkal o tom, že by armáda se měla soustředit hlavně na obranu tady v České republice a ne na zahraniční mise. Prosím krátký komentář, takovou armádu má Aleš Opata budovat, paní poslankyně?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Je logické, že každá země, která je součástí i kolektivní obrany, tak se má starat o to, aby samozřejmě v první řadě byla vybavená její armáda. Proto vlastně se i určují ty 2 % HDP, které má každá země vynakládat právě do rozvoje své vlastní armády. Bohužel u nás se to neplní. Já jsem tehdy předkládala dvakrát dokonce návrh Poslanecké sněmovně, abychom to plnili. To nasazení našich vojáků do zahraničních operací já podporuji, podporovala to Občanská demokratická strana vždycky. Bereme to, že skutečně v tom reálném světě oni získají výcvik, který se jim může hodit v případě, že by nedej bože se něco stalo i v České republice. Získají tam zahraniční zkušenosti, naučí se jazyky, získají...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili eliminace zahraničních misí za vás...

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
V žádném případě ne. Ale, a teď říkám to ale, teď budeme jednat o misích nikoliv nových, ale navýšení počtu vojáků ve stávajících misích a tam máme za to, že by tak měla činit vláda s důvěrou. Takže jsme žádali paní ministryni obrany, aby skutečně nám ten návrh na rozšíření počtu vojáků předložila až bude v České republice vláda s důvěrou...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jestli bude nebo nebude, to je politická otázka, od které si ale dovolím odejít, já jsem...

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Je to politická otázka, a já bych jenom, jestli můžu, stoprocentně chtěla ubezpečit všechny, že v případě, že by hrozilo, že bychom naše vojáky museli ze zahraničních operací stahovat, tak Občanská demokratická strana překousne fakt, že by to nebyla vláda s důvěrou. Ale teď v tuto chvíli...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane poslanče, vy byste to taky překousli nebo ne?

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
My samozřejmě nepodporujeme navýšení počtu vojáků v zahraničních operacích dlouhodobě...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže pro to nebudete hlasovat tak jako tak.

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Nebudeme pro to hlasovat, my to tento návrh na navýšení a působení sil a prostředků v zahraničních operací na následující roky s výhledem na navýšení nepodpoříme.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Paní poslankyně, pane poslanče, děkuju za rozhovor, na shledanou.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já děkuji za pozvání, hezký večer.

Radovan VÍCH, místopředseda sněmovního výboru pro obranu /SPD/:
Taky děkuju, hezký večer, na shledanou.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2