23. dubna 2018

Interview ČT24: Vláda s podporou KSČM překračuje červenou čáru, která platila skoro 30 let

(ČT 24) Pokud vznikne vláda s podporou KSČM, znamená to překročení pomyslné červené linie, která v Česku platila téměř 30 let. V Interview ČT24 to řekl předseda ODS Petr Fiala, jenž se distancoval od hlasů, podle kterých je případná vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů lepší varianta, protože se na jejím fungování nepodílí SPD.


Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.


„Pro mě to, že se vláda bude opírat o podporu komunistů je překročení jakési červené čáry, která tady platila téměř 30 let a žádná dobrá zpráva to není,“ prohlásil Petr Fiala. KSČM označil za anomálii a stranu, která se hlásí ke zločinné ideologii komunismu.

„Je to politická strana, která má v sobě úplně absurdní stalinské křídlo a málem tady oslavuje Únor 1948. To jsou přece strašné zprávy,“ řekl předseda občanských demokratů. I kdyby podle svých slov vynechal minulost, stále jde o politickou platformu, která požaduje odchod Česka z NATO, čímž podle Petra Fialy ohrožuje bezpečnost naší země. „Je velkou odpovědností těch, kteří komunisty připouštějí k moci, že něco takového dělají,“ prohlásil.

Prezident Miloš Zeman je podle Fialových slov ústavním činitelem, který v Česku rehabilituje extrémy, ať už třeba svou účastí na sjezdu SPD, nebo nyní aktuálně na sjezdu KSČM. „Aby jel prezident demokratické republiky na sjezd komunistické strany zrovna v době, kdy se do vlasti vrací ostatky kardinála Berana, to mi připadá nepřijatelné,“ podotkl.

„Politické extrémy jsou špatné a je stejně tak špatné, když je někdo pouští k vládě. To je základní věc, a není žádná dobrá zpráva pro Českou republiku, že se vláda bude opírat o hlasy komunistů,“ Petr Fiala, předseda ODS

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Po víkendovém sjezdu komunistů za účasti prezidenta Miloše Zemana je k vládě ANO, ČSSD s podporou komunistů zase o něco blíž. ANO a ČSSD se chystají k jednání ve středu. Kam směřuje taková podoba vlády a co mohou dělat strany, které s ní nesouhlasí? Opravdu nelitují, že se jim nepovedlo s vítězem voleb vyjednat jinou variantu? V dnešním Interview vítám předsedu ODS Petra Fialu. Děkuju za to, že jste přišel a hezký podvečer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer z Brna přeji.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Po víkendu vše napovídá tomu, že by v Česku mohla vzniknout vláda hnutí ANO, sociální demokracie s podporou komunistů. Jakou životnost případně dáváte tomuhle projektu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě v politice platí, že dokud není domluveno všechno, tak není domluveno nic. Takže já ani nevím, jestli takový projekt nakonec vznikne, i když teď to vypadá, že to je pravděpodobné. Já odmítám takový ten jásot, který občas slyším i v médiích a z části politického spektra, že to je vlastně výborné, že tam nebude SPD. Pro mě to, že vláda se bude opírat o podporu komunistů, je překročení jakési červené čáry, která tu platila skoro 30 let, a žádná dobrá zpráva to samozřejmě není.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Co vám, pane předsedo, nejvíce vadí? Role komunistů a jejich úloha, anebo to, že je to strana, která by případně držela takovouto vládu u moci? Koneckonců tady by vám mohlo být, pakliže by to tak bylo, připomínáno období opoziční smlouvy, tak co je pro vás ten konkrétní moment?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale samozřejmě role komunistů. Vždyť je to strana, která je jakousi tady anomálií, strana, která se hlásí ke zločinné ideologii komunismu, která se nikdy pořádně nedistancovala od toho, co se tu dělo v minulosti. Je to politická strana, která má v sobě úplně absurdní stalinské křídlo, která tady málem oslavuje únor roku 48. To jsou přece strašné zprávy. A kdybych nešel do minulosti, tak je to politická strana, která chce rozpustit NATO, která chce, abychom odešli ze Severoatlantické aliance, tedy strana, která vlastně ohrožuje naši euroatlantickou orientaci a taky naši bezpečnost. To je opravdu špatná zpráva pro Českou republiku a je velkou odpovědností těch, kteří komunisty připouštějí k moci, že něco takového dělají.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Je tedy prozatím podle vás částečným politickým vítězem prezident Miloš Zeman, který jmenováním premiéra Babiše premiérem bez jisté důvěry nakonec získal i podporu pro prezidentské volby a do toho to byl on, kdo od počátku mluvil o vládě ANO, ČSSD, KSČM, případně ANO, SPD a komunisté.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, role prezidenta Zemana je tady velmi negativní. Od toho opravdu nešťastného postupu, že řekl, že Andrej Babiš bude premiérem prakticky za všech okolností bez ohledu na všechno, co se odehrává, dal mu jakýsi bianco šek, až po to, že to je on, kdo tady rehabilituje politické extrémy, kdo jezdí na sjezdy SPD na jedné straně a teď na sjezd komunistů. A já opravdu neupírám panu prezidentovi to, že chce, aby svět kráčel doleva, já nic takového samozřejmě nechci, ale tohle bych považoval za něco, co je legitimní. Ale aby prezident republiky, demokratické republiky jel na sjezd komunistické strany, třeba zrovna v době, kdy se do vlasti vrací ostatky kardinála Berana, to mně připadá nepřijatelné a naprosto špatné a je to špatná zpráva pro českou společnost.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když jste mluvil o té variantě s SPD, která zatím tedy teď není na stole, nepůsobila jakožto varování, protože teď to může vypadat, že sociální demokracie zabránila alespoň vládě podporované právě hnutím SPD?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ničemu nezabránili. Sociální demokracie bude ta, pokud to tak dopadne, která se bude opírat spolu s hnutím ANO o hlasy komunistů, to je přece naprosto nepřijatelné. Já opravdu odmítám tu myšlenku, že jako tohle je nějaká lepší varianta. Není. Politické extrémy jsou špatné a není prostě vůbec přijatelné, aby byly připuštěny nebo je špatné, když je někdo pouští k vládě. To je základní věc a není žádná dobrá zpráva pro Českou republiku, že se vláda bude opírat o hlasy komunistů. A pokud jde o sociální demokracii, no Andrej Babiš od začátku chtěl jednobarevnou vládu. Říkal to, dělal pro to všechno, ve sněmovně fakticky existuje koalice mezi hnutím ANO, SPD a komunisty a sociální demokracie to jenom bude nějakým způsobem zakrývat, ale fakticky tuto politickou realitu prostě nezmění.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pořád se ale ještě může stát, že straníci sociální demokracie podobnou vládu nepodpoří. Jak moc je podle vás vzdálená varianta, že by nakonec do hry vstoupil ještě někdo jiný?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já opravdu nevím, co udělají členové sociální demokracie. Mně připadá, že sociální demokracie se opravdu prodává velmi levně. Slyšeli jsme ze začátku, že není přijatelné, aby trestně stíhané osoby byly ve vládě, najednou se ty požadavky posouvají kamsi jinam. To vyjednávání sociální demokracie ale nechci komentovat, to je nakonec jejich věc a je to i věc členů sociální demokracie, jak se rozhodnou. Pokud jde o někoho jiného, no vždyť tu od začátku byla akceptovatelná varianta, jak by mohla vzniknout vláda za účasti demokratických stran a tu situaci mohlo odblokovat hnutí ANO. Já jsem mluvil o odemknutí, o pěti klíčích, které hnutí ANO má v ruce, ale to hnutí ANO neudělalo, protože od začátku se chce dostat k jednobarevné vládě, která se bude opírat o komunisty a SPD, a když se jim to nepovede, tak vezmou do vlády toho, kdo se prodá nejlevněji. Taková je politická realita, tak to musíme všichni vidět, všechno ostatní jsou jenom mediální hry, které kolem toho hnutí ANO hraje.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Já vím, že jste na to musel odpovídat už několikrát, přesto se vás zeptám, i pro vás byl překážkou trestně stíhaný premiér, i vy říkáte, že hnutí ANO o jinou variantu, než která vzniká, v podstatě ani moc nestálo. Na druhou stranu, když vidíte to, co se rodí, když vidíte, jakým způsobem se komunisté dostávají k moci, ani jednou vás úplně upřímně nenapadlo, jestli se vůbec nějak dalo do podobných jednání s Andrejem Babišem vstoupit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já mám tu výhodu nebo nevýhodu, že vím, jak ta situace prostě je. A ta situace politická, realita je taková, že taková možnost reálná vlastně na stole nikdy nebyla. My jsme od začátku říkali, že pro ODS zde existují i další překážky, třeba programové, protože naše programy jsou opravdu velmi odlišné, my jsme strana svobody. Hnutí ANO je strana státních regulací. My jsme strana, která je pro lidi, kteří chtějí sami rozhodovat o svém osudu a nepotřebují k tomu dozor státu. Hnutí ANO dělá pravý opak. My jsme strana, která by chtěla snižovat daně a nechat lidem peníze v peněženkách, tohle ANO vůbec nedělá, a tak bych mohl pokračovat. Ale to podstatné je, že tady byly přece jiné politické strany, které mají k hnutí ANO blízko a které řekly: ano, my jsme ochotny jít do vlády, ať už s ČSSD nebo KDU-ČSL, do jisté míry i Starostové. A měli podmínku, aby ve vládě nebyly trestně stíhané osoby, plus několik dalších věcí, které jsou taky logické, aby třeba hnutí ANO, v jehož čele stojí dva trestně stíhaní lidé, aby hnutí ANO nemělo ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, aby neútočilo na veřejnoprávní média a tak dál. To všechno se dalo odblokovat, kdyby hnutí ANO chtělo. Ale hnutí ANO od začátku trvá na Andreji Babišovi a současně vlastně směřuje k ideální představě, k jednobarevné vládě, a to je něco, co tu situaci zablokovalo. To není na těch ostatních, to je rozhodnutí hnutí ANO, tak to prostě je.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Hnutí ANO nechce, ANO chce nominovat Andreje Babiše, tak to prostě je. Na druhou stranu existovala by vůbec podle vás nějaká reálná varianta, anebo podoba úsilí a možná i pro ty ostatní, to nemusíte být zrovna vy, že by se dala vyjednat jistá podmínka, jakási pojistka, o které třeba koneckonců teď mluvila i sociální demokracie v podobě zakotvení nepravomocně odsouzeného člověka, který by musel z vlády odejít, mělo by to smysl?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně to připadá to, kam jsme se dostali, jako opravdu absurdní situace. Vždyť to, co tady sociální demokracie si staví jako jakousi podmínku. To je přece úplná samozřejmost. Vždyť si vzpomeňme na období před několika lety, z vlády se odstupovalo nejenom při trestním stíhání, ale po několika článcích v médiích, které vyvolávaly podezření. Kam jsme se to dnes dostali? No samozřejmě že trestně stíhaná osoba nemá být premiérem a nemá být ve vládě a vůbec nemluvím o tom, že by byl někdo odsouzen, byť nepravomocně. Vždyť jsme prostě v politice, která...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, tomu rozumím, ale vidíte, že není asi síla, která by Andreje Babiše přesvědčila o tom, aby tam nebyl.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale pak je to odpovědnost Andreje Babiše a hnutí ANO. A tuto odpovědnost nelze svádět na jiné. Ona propaganda hnutí ANO, která vede prostě k úplně absurdní představě ve společnosti, že my všichni ostatní máme povinnost se nějak s Andrejem Babišem domluvit, akceptovat ty podmínky a vlastně ustoupit. Ale tak to není, vždyť bychom zradili všechno, co je vlastně důležité. My tohle nemůžeme udělat, nemůže to udělat ODS, která má k tomu i další důvody, ale jak je vidět, tak to neudělají ani jiné demokratické strany. A já znovu připomínám všem, to, že někdo vyhraje volby s úctyhodným výsledkem necelých 30 %, to nikomu nedává automaticky nárok na to, aby vládl, aby byl premiér. Musí dokázat vytvořit většinu v Poslanecké sněmovně, a to Andrej Babiš zatím neudělal. Je 6 měsíců po volbách a zatím se jenom blížíme k tomu, že ten druhý pokus bude nějakým způsobem naplněn, ale všechny klíče v ruce od počátku má hnutí ANO a je to jejich odpovědnost a jejich odpovědnost je taky za to, že jsme v politické krizi, ve které Česká republika se dnes ocitá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Přesto by mě zajímalo, zdali věříte některým členům hnutí ANO, kteří říkají: raději bychom vládli s ODS. Jsou to koneckonců vaši poslanečtí kolegové, máte i možnost s nimi mluvit o těch programových a reálných věcech, návrzích a tak dále?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se řídím tím, po ovoci poznáte je. To, že někdo mně někdo kuloárně říká, jak by rád vládl s ODS a jak se mu to současné směřování hnutí ANO třeba nelíbí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A to se děje.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se i děje. Ale to přece nemá žádný význam. Podívejte se, co je ta politická realita. Hnutí ANO si libuje, jak se domluvilo programově s komunisty a s ČSSD. Jaké je tam místo pro politiku ODS? Vždyť hnutí ANO dělá pravý opak toho, co my chceme. Mají jednobarevnou vládu, mohli by teoreticky dělat rozumnou politiku. Nedělají, místo toho jezdí po České republice a slibují během několika týdnů několik státních rozpočtů, co komu dají. No tohle přece není žádná odpovědná politika. A postavil se někdo tedy v hnutí ANO proti jeho směřování? Ukázal, že chtějí jinou alternativu programovou, politickou? No ne. Takže dnes je to tak, že hnutí ANO, které je populistické a levicové a nabízí lidem více státu, regulací, opatrovnický stát a já nevím, co všechno, a vedle toho je politická a programová alternativa k hnutí ANO, a to jsme my, to je ODS a podle mě v příštích volbách se lidé budou rozhodovat mezi těmito dvěma alternativami.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Může vzniknout tedy vláda, která se vám bude příčit, se kterou nesouhlasíte, co máte v plánu dělat, co vám zbývá? Nebudete jen přihlížet? Protože jak se dá vytvářet podle vás za současných okolností aktivní politika z opozičních řad, aby měla smysl?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My nebudeme jenom přihlížet a neděláme to už teď, předkládáme vlastní návrhy a budeme se pro ně snažit získávat politickou podporu a budeme ukazovat lidem, a to má opozice dělat, že tu skutečně existuje politická a programová alternativa, že tou je ODS a že tady nemusíme mít tuhle podobu státu, kterou tady teď prosazuje hnutí ANO ve spolupráci s levicí a extremisty. Ale ať bude vláda složena jakkoliv, tak dokud bude existovat v Poslanecké sněmovně ta koalice, kterou hnutí ANO má s SPD a komunisty, no tak ti, co budou ve vládě, stejně nebudou mít fakticky žádný vliv na to, jaká se tady bude přijímat legislativa a jak se ten stát bude vyvíjet kupředu. My jsme politickou alternativou, my budeme dělat to, co děláme, předkládat zákony, snažit se pro ně získat podporu napříč politickým spektrem a připravovat se na den, kdy my budeme sestavovat vládu a nabídneme lidem opravdu jinou podobu České republiky, než jakou jí nabízí hnutí ANO ve spolupráci s politickým extrémem.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Nemusí se to ale, promiňte, týkat jenom zákonných návrhů, protože vy jste před volbami řekl, že budete zastavovat komunisty a populisty, jak na tom budete pracovat teď?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My na tom pracujeme a pracujeme na tom například tím, že lidem ukazujeme, že propaganda a ten tlak směrem k veřejnosti, který vyvíjí hnutí ANO, že není žádná jiná alternativa, že to prostě není pravda, že tady existují jiné varianty, že hnutí ANO mělo možnost vytvářet koalici s demokratickými stranami, vždyť se nabízely třeba strany té minulé koalice, ne že já bych to nějak vítal, ale pořád kdyby ANO spolupracovalo s ČSSD a KDU-ČSL...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pořád by to pro vás bylo přijatelnější.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, co pro mě, ano, pro mě samozřejmě by to bylo o něco přijatelnější, ale hlavně by to bylo přijatelnější pro Českou republiku, protože jestli se vláda bude, a v Poslanecké sněmovně se bude většina vytvářet na základě podpory politických extrémů, tak to prostě dobře není. Ale to je cesta, kterou hnutí ANO odmítlo a my na to budeme poukazovat, my budeme předkládat vlastní alternativní návrhy a budeme se snažit politicky uspět.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Na sjezdu komunistů byl o víkendu přítomen také prezident Miloš Zeman osobně. My si teď můžeme poslechnout část jeho projevu.

Miloš ZEMAN, prezident republiky /21. 4. 2018/:
Kruh se uzavírá a jestliže se vrátíme zhruba 100 let zpátky, nyní se opět rýsuje s nepominutelnou účastí komunistické strany, ale i sociální demokracie účast levice jako celku na řízení věcí veřejných a na tvorbě vlády. Prosím, nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si ani přemrštěné podmínky, budete mít dost času, možná 4 roky, je aplikovat v celém vládnutí v České republice.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Slyšeli jsme, jak prezident povzbuzoval komunisty, zároveň tvrdí, že je stoupencem demokratického socialismu. Splňuje tuhle náplň podle vás právě současná Komunistická strana Čech a Moravy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale v žádném případě jí nesplňuje a jestli chce prezident vést naši zemi doleva nebo aby naše země směřovala doleva, tak s komunisty doleva směřovat nebude. S komunisty vždycky směřuje do pekla, to je prostě historicky prokázané a na tom se nic nemění a nemění na tom nic ani to, co hlásá současná komunistická strana. A vždyť jsme tu měli vládu levice. Ta předcházející vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL, co dělala jiného? To bylo jedno levicové opatření za druhým. Zvětšoval se stát, kontrola lidí, nesnižovaly se daně v době ekonomické konjunktury, neinvestovalo se dostatečně, nevytvořil se prostor pro aktivitu lidí, to jsou všechno věci, které prostě levicová vláda nedělá, a to jsme tu měli. Takže já nevím, o čem sní pan...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, promiňte, vy teď mluvíte o levici, já jsem se ptala na demokratickou podobu socialismu. Něco jiného je levice a pravice.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
…o čem sní pan prezident. No, ale tak ať se každý podívá do historie, jaká demokratická podoba s komunisty se dá vytvářet. To je úplně absurdní. A pan prezident tady jenom se snaží legitimovat něco, co nelze obhájit, a to je to, že se jako demokraticky zvolený prezident účastnil sjezdu komunistické strany. Já myslím, že tím byla překročena červená linie a druhá bude překročena tím, pokud komunisté budou podporovat vládu a nějak se na ní podílet, to je něco, co je opravdu mimořádně špatné.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Teď se bavíme o podílu na vládní moci, na druhou stranu, všimnul jste si toho, že třeba s komunisty se v té běžné sněmovní práci komunikuje, hlasuje a že to netrvá pochopitelně už jenom v tom posledním období a že možná komunisté už delší dobu nejsou těmi, s kým se nemluví takzvaně?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A tak jak kdo podporuje návrhy komunistické strany nebo jejich nominace. Občanská demokratická strana to určitě není. My si pamatujeme, co tady bylo v  Československu, co se dělo pod vládou komunismu a co dělá komunismus ve světě. Takže od nás nic takového nikdo čekat nebude. A to, že je komunistická strana nadále součástí parlamentu a že tu vůbec existuje strana, která se hlásí svým názvem ke komunismu, to je určitá česká anomálie, musíme s tím žít, ale neznamená to, že se s tím budu smiřovat nebo že to budu chválit. Prostě nebudu. A nebezpečí totalitních ideologií není nikdy mrtvé, vždycky zde existuje a je potřeba, abychom ho pojmenovávali a stavěli se proti tomu. Já se nesmířím s tím, že máme extremisty v parlamentu, nebudu tomu tleskat a nebudu přihlížet mlčky tomu, když se mají podílet na vládě. To by bylo naprosto špatné a je to špatné pro demokracii.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Zároveň je potřeba dodat, že i prezident komunistům na jejich sjezdu připomněl jejich temnou minulost.

Miloš ZEMAN, prezident republiky /21. 4. 2018/:
Nenechte se manipulovat těmi, kdo provádějí často povrchní a často nenávistné analýzy minulosti. Udělejte si tuto analýzu sami. A snažte se, protože mezi vašimi členy je pochopitelně i mnoho členů bývalé komunistické strany a nesete tady jistou míru spoluzodpovědnosti, snažte se, aby tato analýza byla opravdu hluboká. Nezapomeňte, že pokání očišťuje, že pokání je předstupněm k odpuštění.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Kam v tomto ohledu prezidenta Miloše Zemana řadíte? Který zároveň hovořil o tom, že vítězný únor takzvaný není vítězný, ale prohraný a označil následný režim za degenerativní. Rozumíte Miloši Zemanovi, kam se chce zařadit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já mu nerozumím a nemůžete to po mně chtít. Já vidím obrovskou politickou chybu, a to je to, že Miloš Zeman jel na sjezd komunistické strany, ještě to načasování, kdy souběžně se konala jakási národní bohoslužba v katedrále svatého Víta, kde v souvislosti s návratem ostatků kardinála Berana do vlasti to nebyla jenom náboženská událost, to byla událost vlastenecká, národní, celospolečenská, tam měl být prezident republiky, a ne na sjezdu komunistů. To poselství, které tady vysílá ke společnosti, je prostě negativní a špatné. A myslím si, že budeme muset hodně bojovat o to, abychom se vrátili k těm principům, hodnotám a ideálům, na kterých stojí moderní Česká republika. A to nemá nic společného s komunisty.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jak moc může kombinace současného prezidenta a té možné vlády, o které hovoříme, ovlivnit třeba kurz zahraniční politiky Česka podle vás?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Bohužel ty signály, které vysíláme, nejsou dostatečně srozumitelné. Všichni vědí, že já jsem opakovaně kritizoval Miloše Zemana už v tom předcházejícím období za znejišťování naší zahraničně-politické orientace, znejišťování toho euroatlantického úzkého propojení, které jediné je v národním zájmu České republiky, a to jediné nám zajistí bezpečnost. A jestli tady budeme mít ve vládě nebo mít podíl na vládě stran, které chtějí vystoupit z NATO nebo které chtějí mít referenda o vystoupení z Evropské unie a podobné věci, no tak to samozřejmě pro Českou republiku dobré nebude. Vidíte už teď, jak je naše zahraniční politika nejednotná, nesrozumitelná, ukázalo se to například při tom posledním konfliktu v souvislosti se Sýrií, ale těch příkladů je celá řada, takže vliv to má a dlouhodobě to samozřejmě bude mít i vliv na postavení České republiky v zahraničí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jak se vy jakožto předseda ODS, když hovoříte tak, jak hovoříte, tváříte na postoje poslance Václava Klause mladšího, pane předsedo? Protože ten v této souvislosti, když hovoříme o Sýrii a útoku spojenců, napsal na svém facebookovém profilu: „Šílenci fakt jsou schopni rozpoutat jadernou válku.“ Zatímco vy jste uvedl: „Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odborný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, Velké Británie a Francie v Sýrii je nutnou a správnou reakcí.“

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já na to odpovím jednoduše, můj postoj odpovídá postoji ODS, našemu většinovému názoru a také naší politické pozici. Václav Klaus mladší má v těchto věcech dlouhodobě jiný názor, je to určitá radikální poloha, která je ale výrazně menšinová a v každé straně najdete někoho, kdo se na tyto věci dívá jinak, tak je tomu i u nás. Z toho vzniká nějaká demokratická diskuse, ale pozice Občanské demokratické strany je v této věci naprosto jasná, srozumitelná, my jsme ti, kteří mají jednoznačně prozápadní orientaci, my jsme pevně přesvědčeni o tom, že Česká republika musí být aktivní pevnou součástí Severoatlantické aliance a že máme podporovat všechny aktivity, které vedou k posílení demokracie a západních demokracií vůbec. To je jediná cesta, která zabezpečí nebo zajistí bezpečnost České republiky. Všechno ostatní je naivní, nepřijatelné a vlastně i nebezpečné.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Přesto se vás ale zeptám na Václava Klause mladšího ještě jednou, protože je to třeba on, kdo i mluvil v souvislosti s inkluzí o tom, že by klidně hlasoval kvůli zrušení inkluze i s SPD nebo komunisty, je to člověk, který v médiích je výrazně slyšet i vidět. Jako předsedovi ODS vám to nevadí, i když chápu, že máte prostor pro demokratickou diskusi, je Václav Klaus mladší ve správném poslaneckém klubu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Máme prostor pro demokratickou diskusi a nepochybně můžete vybrat několik takových témat, ve kterých Václav Klaus mladší provokuje a provokuje rád a média na to ráda skočí. Ale není to...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, provokuje, asi to jsou jeho postoje. Já to, z toho vycházím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale je to určitá politická provokace a není to nic, čím bych se chtěl nějak detailně zabývat. Postoje ODS jsou jasné, srozumitelné, hlasování v poslaneckém klubu bývá buďto jednoznačné nebo naprosto většinové a každý, kdo chce vidět, jaká je politika ODS, tak to ví. Takže ano, Václav Klaus mladší provokuje.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Proto jsem se ale na to ptala, jestli je ve správném poslaneckém klubu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se neptejte mě. Ale je spousta věcí, kde Václav Klaus a většina, kde zcela jednoznačně stojí na stejné politické pozici jako Občanská demokratická strana, jistě můžete vybrat několik témat, kde tomu je jinak, kde ten jeho názor je ojedinělý, ale já bych tomu větší váhu nepřikládal.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Premiér v demisi Andrej Babiš přesto zdůrazňuje, že chce být součástí Evropské unie, že nechce referendum o vystupování ani z Evropské unie, ani ze Severoatlantické aliance, to je závazek, který podle vás má možnost udržet a věříte mu v tomto ohledu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já mám takovou zkušenost, že jsem inicioval debatu o evropské politice, o evropských reformách, debatu všech reprezentantů politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, pan premiér vyslyšel moje přání, sezval všechny, bavili jsme se, ta debata byla velmi věcná. Takže začátek, řekl bych, je tady dobrý. Nakolik bude Andrej Babiš skutečně prozápadním politikem a respektovat tady nějaké základní danosti nebo základní směřování české zahraniční politiky, to nevím, protože všichni jsme byli svědky toho, jak otočil třeba ve věci Sýrie během několika hodin vlastní názor, jak to nedokázal zkoordinovat ani se svými ministry, ministry ze své vlády dokonce, kteří jsou členy jeho politického hnutí, tak to zas je signál, který vlastně vůbec dobrý není, takže uvidíme, já bych jenom nechtěl, aby...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Děkuju.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...Andrej Babiš měnil názory tak, jak je mění ve vnitřní politice i v mezinárodní, protože tam to má daleko závažnější důsledky a všechny signály a všechna vyjádření našich klíčových představitelů jsou bedlivě sledována a mají politický dopad.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Říká předseda ODS Petr Fiala. Děkuju za to, že jste přijal pozvání do Interview ČT24 a na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS