17. dubna 2018

ČRo Radiožurnál: Vyjednávání o nové vládě

(Radiožurnál) Hostem hlavní zpravodajské relace ČRo Radiožurnál byl předseda ODS Petr Fiala.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Hnutí ANO se zatím daří tajit, s jakou nabídkou se pokouší nalákat sociální demokracii do vlády. Nicméně po dnešku je jasné, že jejich společný kabinet s podporou komunistů preferuje i hlava státu. Na Pražském hradě to od ně zjistili zástupci občanských demokratů a Pirátů. Podle svých slov chtěli také z první ruky zjistit, co se dělo na setkáních aktérů vládních vyjednávání. Mělo tedy posezení s prezidentem Milošem Zemanem význam?
A v našem sněmovním studiu je předseda ODS Petr Fiala. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Pane předsedo, splnil ten rozhovor s prezidentem očekávání, která jste do něj vkládali, respektive čeho se dalo tou audiencí u hlavy státu dosáhnout?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Do značné míry splnil očekávání. Já jsem chtěl od pana prezidenta osobně slyšet jeho představu o řešení politické krize, ve které jsme, když půl roku po volbách nemáme vládu s důvěrou. A to jsem od pana prezidenta slyšel. A potvrdila se ta moje očekávání, to znamená, že prezident republiky je připraven nadále akceptovat ve funkci předsedy vlády jedinou osobu, a to je Andrej Babiš.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Ale podobné informace už jste znali dříve z médií, takže měla takováto schůzka vůbec smysl?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pro mě ano. A já vlastně nerozumím smyslu té otázky. Přece je nutné, aby se představitelé politických stran, a já reprezentuji druhou nejsilnější politickou stranu v Poslanecké sněmovně, aby se setkávali osobně s prezidentem a řešili ty věci, nikoli jenom sdělováním si nějakých stanovisek přes média, ale skutečně i osobně, a to se stalo. A pro mě ta schůzka z tohoto hlediska důležitá byla. Myslím si, že je správné, abychom tímto způsobem postupovali.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
A když jste se tedy dozvěděl názory prezidenta na vyjednávání o vládě. Co o nich soudíte, co soudíte o jeho postupu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Není to něco, co bych nadšeně vítal. Pan prezident v tuto chvíli vidí pouze dvě varianty, jak může vzniknout vláda s důvěrou, jedna varianta je ANO a ČSSD za podpory komunistů, to je varianta, o které se pan prezident vyjádřil, že je přesvědčen, že dospějí k tomu z jeho hlediska pozitivnímu výsledku. Druhou variantu, kterou vidí, je jednobarevná vláda hnutí ANO za podpory SPD a KSČM. Já nevím, kterou z těch variant pan prezident preferuje, ale obě považuje za možné.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Má třeba ODS v rukávu nějakou jinou možnost, kterou by byla schopna třeba prezidentovi předložit a navrhnout nebo ne?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejprve si uvědomme, že v tuto chvíli má z hlediska ústavy karty v ruce, z hlediska toho, kdo bude tedy jmenován premiérem, pan prezident. To je podstatná věc. Ale my samozřejmě víme, jak tu situaci odblokovat, to není tak složité. Když by sestavoval vládu někdo jiný, než Andrej Babiš, tak pokud poslouchám dobře vyjádření jednotlivých politických stran v Poslanecké sněmovně, tak se zde objevuje několik variant, jak sestavit vládu, která by měla důvěru a opírala se o demokratické politické strany, ale dokud bude trvat ta podmínka, že to musí být Andrej Babiš, tak samozřejmě ty možnosti se výrazně zužují a pak to bude vláda, která se bude opírat o komunisty nebo extremisty, což je podle mě totéž.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Nemyslíte si, že hnutí ANO má právo na to si určit jako vítězná strana nebo vítězné hnutí, kdo ji povede a kdo za ní bude premiérem a tudíž je nutné respektovat, že to bude předseda tohoto hnutí Andrej Babiš?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A stejně tak je potřeba respektovat rozhodnutí i jiných politických stran, vlastně skoro všech ostatních, že osoba Andreje Babiše, která je trestně stíhána, má různé problémy, je nepřijatelná pro další potenciální koaliční partnery. Takže je tu takováto situace, kterou si můžeme popsat. A podle mě východisko z ní je, že by hnutí ANO, a já respektuji to, že vyhrálo volby, nominovalo do funkce předsedy vlády někoho jiného a tím by se ta situace odblokovala. Pokud se to nestane, tak budeme mít vládu, která se bude opírat o komunisty a extremisty nebo o oboje dohromady.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Tak tolik předseda občanských demokratů Petr Fiala. Děkuji, na slyšenou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS