5. dubna 2018

Co týden dal, aneb Apríl

(ECHO24.cz) Oslavili jsme Apríl. Tento svátek do našich zemí přišel v 17. století a rychle jsme si jej osvojili. Je spojen s různými žertíky a drobnými zlomyslnostmi. Bohužel, když se člověk pohybuje na naší politické scéně, má pocit, že zažívá apríl 365 dní v roce. Posuďte sami:

 
ČSSD jako dobrý hospodář
 
Problém se socialismem spočívá v tom, že ani peněženky těch druhých nejsou bezedné, prohlásila kdysi Margaret Thatcher. Trefila to poměrně přesně. ČSSD momentálně jedná s ANO o vládě. Už neusilují o to, aby premiér takové případné vlády nebyl trestně stíhaný člověk. Tuto pro ně ještě před pár dny zcela zásadní podmínku, kterou mimochodem schválil jejich sjezd, jsou ochotni vyměnit kupříkladu za resort financí.
 
Jenže to je pro nás všechny dost zásadní zpráva. Zdá se, že už nikoho nezajímá, že ze dne na den jim trestně stíhaný premiér výměnou za nějakou trafiku nevadí. Ale když uvážíme, že hospodaření ČSSD skončilo loni ztrátou 39,8 mil. Kč a k tomu nad nimi visí dluh 338 mil. Kč Zdeňku Altnerovi, respektive jeho dědicům, zní jejich požadavek na vedení resortu Ministerstva financí jako slušný aprílový žert.
 
Zpovykaní Pražané a Malostranské náměstí
 
Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) minulý týden dala pokyn projektantovi, aby přepracoval radními schválenou projektovou dokumentaci nové podoby Malostranského náměstí. Jak je jejím zvykem, udělala to bez jakékoliv předchozí konzultace, a to i s těmi, kteří mají rekonstrukci náměstí v gesci. Ponechme teď ale chaos současné magistrátní koalice alá banánová pražská republika stranou.
 
Ono přepracování má totiž racionální základ. Od začátku ho navrhuje Praha 1, která si na Malostranském náměstí přeje podzemní garáže na parkování aut. Což je pochopitelně požadavek zcela legitimní, neboť pokud nechceme z centra města skanzen, tak v něm musí žít lidé. Aby v něm mohli žít lidé, musí tam být i místo „k životu“, k čemuž neodmyslitelně patří i mít kde zaparkovat. Je naprosté diletantství, že se tento samozřejmý požadavek neřešil hned, ale řeší se dodatečně, až když je celá dokumentace hotová, takže s sebou přinese samozřejmé zdržení.
 
Aprílově pak celou věc okořenila náměstkyně primátorky pro územní rozvoj, Petra Kolínská (Trojkoalice/Zelení), která je ostře proti kroku paní primátorky. Prohlásila, že „odmítavý postoj Prahy 1 k současné podobě návrhu náměstí bez garáží není problém, protože městská část nemá právo veta“. Tak a máte to! To, co si myslí lidé, kteří tam žijí a jejichvolení zástupci je aktivistům ve finále jedno, protože aktivisti prostě rozhodli! Ne, to není apríl, to je DNA aktivistů.
 
Evropští hlodavci
 
Na fakt, že dobré úmysly jsou často dlážděny úplnými nesmysly jsme si už tak nějak zvykli. Od začátku března platí nařízení Evropské komise z roku 2016, které snižuje povolené množství aktivní látky ve volných nástrahách na hlodavce. Místo pěti miligramů aktivní látky mohou nově nástrahy obsahovat pouze tři miligramy na kilogram. Důvodem je mimo jiné zvýšený úhyn predátorů, kteří se na návnady chytají také.
 
Drtivé části výrobců nástrah se však zatím nepodařilo, kvůli složitosti testování a přílišné byrokracii, získat potřebné licence a nástrahy jsou tak nedostatkovým zbožím. A to nejen u nás, problémy hlásí i v zahraničí. Nové várky tak podle expertů můžeme očekávat až v dubnu. Podle stejných expertů lze tedy s přibývajícím oteplováním očekávat skutečnou invazi hlodavců. Nemáme se ovšem děsit.
 
Nařízení se netýká odborných firem a deratizátorů a ti nám prý pomůžou. Člověk má tedy na výběr, buď se nechat sežrat hlodavci, nebo si zaplatit drahou službu. To bohužel také není apríl.
 
A pověstná třešnička na závěr. Český olympijský výbor přišel v předchozích dnech se svojí verzí naší státní hymny. Prý má být „sebevědomější“. Při jejím poslechu, kdy to znělo jako kdyby někdo pustil dvě písně najednou a ty se vzájemně překrývaly, jsem se modlila, aby to skutečně byl apríl. No, jenže on nebyl…
 
Tak Aprílu zdar, pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí