27. března 2018

ODS: Spojenectví s USA je základní kámen zahraniční a bezpečnostní politiky ČR. Zeman jedná v zájmu Ruska

(www.ods.cz) Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci prohlásil, že spojenectví s USA považuje za klíčové a očekává, že premiér v demisi bude dbát na to, aby se na tom v budoucnu nic neměnilo. Miroslava Němcová kritizovala postup Miloše Zemana v souvislosti s kauzou Skripal. Prezident podle ní umožňuje ruské straně i nadále obracet vinu za pokus o vraždu agenta a jeho dcery na jiné státy.

„Vystoupení předsedy americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v Poslanecké sněmovně je mimořádně významnou zahraničněpolitickou událostí v ČR. Spojenectví s USA musíme bez ohledu na momentální politickou situaci chápat jako základní kámen zahraniční a bezpečnostní politiky České republiky. Očekávám od premiéra v demisi, že bude dbát na to, aby toto spojenectví zůstalo nejvyšší prioritou naší zahraniční politiky a našich národních zájmů. A že před těmito zájmy nedá přednost nějakým osobním vnitropolitickým ambicím,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Ke včerejšímu počínání Miloše Zemana se vyjádřila poslankyně Miroslava Němcová: „Česká vláda odmítla nařčení ruské strany ohledně jedu novičok. V rozporu s tím pověřil Miloš Zeman BIS šetřením v této věci. Stanovisko vlády tím zpochybňuje a umožňuje ruské straně i nadále obracet vinu za pokus o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery na jiné země včetně České republiky. Otázkou je, zda měl prezident republiky souhlas vlády s tímto postupem. Jsme přesvědčeni, že Miloš Zeman nejednal tak, aby posílil pozici České republiky. Zveřejněním úkolu BIS znemožnil profesionální práci této instituce.“