6. března 2018

ODS: Navrhujeme odvolání Zdeňka Ondráčka z vedení komise pro kontrolu GIBS

(www.ods.cz) Občanští demokraté na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhují zařadit jako první bod programu odvolání Zdeňka Ondráčka z vedení komise pro kontrolu GIBS. Petr Fiala, Jana Černochová a Pavel Žáček se také dnes setkali s ředitelem GIBS Michalem Murínem.

 
„ODS předloží na začátku dnešního jednání Poslanecké sněmovny návrh na zařazení nového bodu, kterým by bylo odvolání poslance Zdeňka Ondráčka z funkce předsedy komise pro kontrolu GIBS. Od počátku považujeme jeho zvolení za naprosto nepřijatelné a chybné rozhodnutí. Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby se tato chyba, kterou Poslanecká sněmovna udělala v důsledku spolupráce komunistů s SPD a hlavně s hnutím ANO, napravila," komentuje návrh předseda ODS Petr Fiala.
 
„Chtěl bych popřít informaci, že na obsazení funkce předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů panovala dohoda všech sněmovních stran. Ačkoli si o vedení komise řekla ČSSD, hnutí ANO společně s KSČM a SPD ostatním oznámilo, že vedení komise připadne komunistické straně. KSČM zároveň přiznávala, že jejich kandidátem bude Zdeněk Ondráček. S tímto krokem jsme nesouhlasili tehdy a odmítáme jej akceptovat i nyní. V čele této komise nemůže stát člověk, který v roce 1989 násilím bránil lidem svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„S panem ředitelem Murínem jsme se sešli, abychom si ověřili informace o nátlaku premiéra v demisi Babiše na jeho rezignaci, které zazněly v médiích. Potvrdilo se, že Andrej Babiš ve svých vyjádřeních lhal, když tvrdil, že se o žádný nátlak z jeho strany nejednalo a že šlo pouze o vysvětlení údajných nesrovnalostí v hospodaření GIBS. Budeme se tedy touto záležitostí znovu podrobně zabývat v rámci jednání výboru pro bezpečnost ve čtvrtek 8. března, přestože premiér v demisi Babiš svou účast na tomto jednání z časových důvodů odmítl, a potom 15. března, kdy by měl na výbor naopak přijít. Jsme přesvědčeni, že se jedná o záležitosti, jejichž řešení nesnese odklad, protože je třeba garantovat, aby GIBS byla i nadále nezávislou institucí, kterou nebude nikdo ohrožovat kvůli svým vlastním zájmům,“ uzavřela 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.