31. ledna 2018

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl po telefonu europoslanec a předseda ACRE Jan Zahradil.


Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:
Je to tak. Turecko už druhým týdnem pokračuje v ofenzivě v severozápadní Sýrii, kde chce eliminovat vliv tamních Kurdů. Do beztak složité geopolitické hry tak naplno vstoupil další faktor.

Ursula MUELLEROVÁ, zástupkyně OSN v oblasti humanitárních věcí:
Na severu, v Afrínu, v guvernátoru Aleppo, OSN pečlivě sleduje situaci víc než 300 000 lidí v tomto regionu, kteří jsou svědky bojů. Máme zprávy o civilních obětech na životech a o tom, že zhruba 15 tisíc lidí už muselo opustit své domovy.

David BOREK, moderátor:
Tohle je zajímavé. Turecká letadla shazují na oblast také trojjazyčné letáky, ve kterých vyzývají obyvatele, aby se vzbouřili proti tamním vládcům. Sýrii už 7 let trhá na kusy občanská válka a tohle bojiště pomalu, ale jistě nasálo i velmoci. Když se na to podíváme, tak Írán podporuje Asada finančně i vojensky. Naopak Izrael se snaží íránský vlivu vystupovat, dokonce sporadicky sám vojensky zasahuje, navíc poskytuje zdravotní pomoc sunnitským povstalcům poblíž Golanských výšin. Západ i Rusko měly a mají v Sýrii své síly, letecké i pozemní. A teď tedy zesiluje své angažmá i ze severu Turecko. A teď vlastně vysvětlím, proč o tom takto zeširoka mluvím. Turecko se trochu vymyká. Je to členská země Severoatlantické aliance. A ostatní státy jsou jí v případě nutnosti povinovány pomoci. To není žádná hypotetická záležitost, třeba dnes na turecké území dopadly ze Sýrie dvě rakety a zabily jednu dívku. Turecká agentura stylizovala titulek článku tak, že šlo o teroristický útok spáchaný Kurdy. A je tu paradox, dokonce bych řekl velký paradox. Turecká armáda bojuje v Sýrii proti Kurdům, které podporuje Západ. A z titulu svého členství v Alianci by vlastně Ankara mohla požádat západní spojence o pomoc s něčím, s čím Francie, Británie nebo Amerika zásadně nesouhlasí. Takže Severoatlantická aliance funguje, vše je formálně při starém, ale Turecko už poněkolikáté jde přímo proti svým západním spojencům. A nenechává si to pro sebe. Schválně si poslechněte tyto výroky z posledních týdnů.

Tayyip Recep ERDOGAN, turecký prezident /22. 1. 2018/:
Haló, NATO, jste povinni se postavit těm, kteří narušují hranice vašich členů. Tak, co jste dosud proti krokům USA udělali? Ať každý ví, že není možné porazit Turecko a jeho národ pouhým chvástáním se podporou Ameriky a jejími zbraněmi.

David BOREK, moderátor:
Ano, to jsou poměrně silné výroky a opakuji od prezidenta členské země Severoatlantické aliance. Ještě přidávám mapu aktuální situace a frontových linií v Sýrii. To červené, co se neustále rozšiřuje, je území pod kontrolou Asada, který tedy obnovuje vládu nejenom nad tím západním pobřežním pruhem, ale nad centrálními částmi Sýrie, ale také nad pouštními oblastmi, kde naopak, to jsou ty šedé enklávy, pomalu mizí Islámský stát. Zelené potom jsou enklávy a území
různých sunnitských povstaleckých skupin. A žlutě, to je ta poměrně velká část při severních hranicích, to jsou kurdská území. Na telefonu by teď měl být poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil. Hezký večer.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Pane Zahradile, vy jste byl dlouhá léta považován za člověka, teď nevím, jestli to řeknu úplně správně, který má pochopení pro Turecko nebo možná ještě správněji, který má větší pochopení pro Turecko než dejme tomu mainstream české politické scény. Ještě pořád máte pochopení?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já mám v každém případě pochopení pro tureckou teritoriální integritu. Domnívám se, že bychom se neměli do ní vměšovat, nebo se jí dokonce pokoušet oslabovat. Pro co samozřejmě nemám pochopení, je podoba současné turecké politiky, respektive toho režimu, který tam v tuto chvíli vládne, který zemi postupně plíživě krok po kroku islamizuje. Nicméně, to v tuto chvíli nemá nic společného s tím turecko-kurdským problémem. Tady jde opravdu o uchování teritoriální integrity Turecka. A myslím, že Česká republika, speciálně Česká republika by měla mít jisté pochopení pro to, že není dobré se zvenku vměšovat do záležitostí, které by mohly oslabit územní soudržnost nějakého jiného státu.

David BOREK, moderátor:
A fakt, že tady máme jasnou rétoriku protiamerickou rétoriku tureckého prezidenta? Že tady bojují turecké nebo vlastně německé zbraně proti americkým zbraním? Jinými slovy, že v jedné alianci, která je docela i zásadní předpokládám pro českou bezpečnost, jsou země, které přestávají sdílet stejný světonázor, stejný pohled na zásadní věci. Není to vlastně možná větší riziko než všechny ty brexity a czechxity, o kterých se mluví v posledních letech?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Ano, to je určitě vážný problém. S tím naprosto souhlasím. A jak už jsem řekl před tím, já jsem se dlouho snažil mít pochopení pro ten turecký režim, respektive pro tu vládu, pro tu politickou garnituru, která tam nastoupila někdy před zhruba 15 lety. A toto pochopení já pomalu ztrácím. Protože je vidět, že tam se utahují šrouby, tam se omezuje demokracie, omezuje se svoboda médií, omezuje se nezávislost justice a tak dále a tak dále. Ale teď bez ohledu na to, když jde o teritoriální území integritu Turecka, já se domnívám, že bychom opravdu neměli stranit jedné straně a že bychom se měli vyvarovat nějakých snah o podkopání té územní integrity, že bychom možná, kdyby k tomu došlo, čelili ještě daleko vážnějším problémům, než čelíme teď, protože rozpad Turecka nebo nějaké oddělení části Turecka od jeho tedy současné podoby, to by, myslím, destabilizovalo tu situaci v oblasti ještě daleko víc, než to v tuto chvíli je.

David BOREK, moderátor:
Jan Zahradil a jeho úhel pohledu. Děkujeme, na shledanou.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Na shledanou.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí