13. ledna 2018

Nominační projev před volbou 1. místopředsedy

Projev Alexandry Udženija před volbou 1. místopředsedy ODS.

Vážený pane předsedo, vážené delegátky, vážení delegáti, dámy a pánové,

naposledy jsem zde před vámi, u tohoto pultíku, stála v lednu 2016. Uběhly hodně intenzivní dva roky. Spousta radosti, vzrušení, práce, mnoho těžkých chvil, občas nějaké zklamání. O čem to mluvím? O politice, která je jako život. Zajímavá, složitá a náročná.

Chci vám moc poděkovat, že jsem tyto chvíle mohla prožít právě s vámi. Nepřeháním, když řeknu, že ODS je pro mě jako druhá rodina. Cítím teď nesmírnou hrdost, že mohu před vámi opět vystoupit.

Hned po minulém kongresu mi jeden přítel řekl: „Vy vypadáte jako strašně nesourodé předsednictvo. Ale možná právě proto vám to bude fungovat.“ Měl pravdu! Troufnu si říct, že to byl jeden z nejsehranějších týmů, ve kterém jsem měla tu čest pracovat. A chtěla bych za to kolegům a kolegyni moc poděkovat!

Asi uslyšíme řadu projevů, které budou vyzdvihovat naše úspěchy a prorokovat, že teď už jsme konečně na dobré cestě, ze které nelze sejít. Optimismus je určitě fajn, já sama ho mám na rozdávání. A jsou chvíle, kdy je velmi důležitý. Pravda je ovšem taková, že ne každý příběh musí mít dobrý konec. Náš příběh bude mít konec dobrý, pokud o to budeme ještě víc usilovat.

Vždycky říkám svým dcerám, že když se vytrvá a hlavně když se to poctivě odpracuje, výsledky a úspěch se dostaví. Dříve nebo později. Naše budoucnost je totiž jen v našich rukách.

ODS zažila krutý pád. To všichni dobře víme. Dokázali jsme ho ale zastavit. Petr Fiala se v nejtěžších chvílích postavil do čela a pomohl nám najít to, co jsme předtím ztratili. Naši jednotu, odvahu a sebeúctu. A za to mu historie poděkuje.

A víte, kdo mu ještě poděkuje? Já. Dva roky po boku Petra Fialy mi přinesly nové zkušenosti, ale také více politické rozvahy.

Petře, díky!

Je jasné, že jsme měli a máme v některých věcech jiné názory, ale směr jsme drželi vždy stejný a společný. Jak říkal Charlie Chaplin: „Když člověk přestane chtít mít vždycky pravdu, tak se začne méně často mýlit.“

Stabilizace ODSky by se ale nepodařila bez vaší tvrdé práce na radnicích, na krajích a v parlamentu. Bez obrovského nasazení vás všech ve volební kampani. Nesmíme ale zapomenout, že k dobytí starých pozic povede ještě náročná cesta.

Je to pár dní, co jsme oslavili 25 let od vzniku samostatné České republiky. A ODS skoro celou tuto dobu zásadním způsobem utvářela podobu i ducha naší země. Naše politika, naše úspěchy i naše chyby. A já jsem hrdá na to, že dnes ODS zase stojí v první linii a bije na poplach před destrukcí polistopadového politického systému. Nic takového nesmíme připustit!

Před dvěma lety jsem použila citaci, že kdo v demokracii spí, probudí se v diktatuře.

Naše země se dnes ocitá před zásadní výzvou. Jestli budeme pokračovat po cestě svobody, tolerance a politiky založené na našich hodnotách a jasných pravidlech hry. Po cestě, která vede k malému, modernímu a spravedlivému státu a maximální svobodě každého občana.

Anebo jestli Andrej Babiš s Milošem Zemanem zahalí Českou republiku do nějaké mlhy nad hnízdem, bohužel už ne jenom čapím, kde vládne samolibé autoritářství a totální demagogie. V této nebezpečné mlze už neexistují žádné zábrany a pravidla.

Odpověď na tu výzvu se může zdát jednoduchá. Jednoduchá je ale jen zdánlivě. Lidé totiž v poslední době stále víc slyší na rádoby silácká řešení. Musíme naše občany znovu přesvědčit, že taková politika nehájí jejich zájmy, ale naopak jde proti nim. V tom vidím zásadní úkol Občanské demokratické strany.

Čtyřletá vláda teflonového oligarchy, rozdavačných socialistů a kličkujících lidovců vzala lidem nejvíc svobody od roku 1989!

Přinesla regulace, zasahování státu do soukromí, do fungování rodiny, do vlastnictví majetku, do podnikání, do každodenního života. A to všechno pod rouškou páchání všeobecně dobrých skutků.

Ostatně je to teď takový líbivý trend po celém světě. Vzdávat se všeho tradičního a činit samá hyperkorektní dobra.

A já nechci, aby tradice byly strašákem naší doby.

Tak například v metrech po celém západním světě už si neříkáme dámy a pánové a hlavním důvodem je, že prý existuje pár jedinců, kteří by z toho oslovení měli úzkosti. A tak se začínáme bát říkat pravdu v základních věcech, které jsou normálnímu člověku jasné, a úzkosti pak má spousta lidí z pokřivené reality.

Já vám garantuji, že z obhajoby normálního světa nikdy neustoupím.

Všichni víte, že mojí vlajkovou lodí byl boj proti EET. Ale ne všichni možná pochopili, že to nebyl boj proti EET jako nástroji.

Byl to především boj o principy a o svobodu podnikání. Proto mě nesmírně potěšilo rozhodnutí Ústavního soudu, které mimo jiné ruší 3. a 4. vlnu.

Největší satisfakce pro mě bylo stanovisko pěti ústavních soudců, podle kterých mělo být EET zrušeno úplně. Část jejich myšlenek stojí za to citovat: „Společnost, v níž naprostá většina občanů je se svou obživou závislá na jednom či několika málo zaměstnavatelích, není svobodná společnost. Proto je právo podnikat jedním ze základních práv vytvářejících podmínky pro společnost svobodných občanů. Respekt ke svobodě (jakéhokoliv typu, nejen podnikání) musí být vždy na prvním místě. Proklamovaný cíl EET však tomu respektu neodpovídá.” A ještě dodávají, „... že musí zůstat zachována silná vrstva aktivních, tvořivých, sebevědomých a odvážných lidí, kteří v podnikání riskují svou existenci, místo aby se nechali zaměstnat.“ Tolik Ústavní soud.

Sobotkova a Babišova vláda odebírala svobodu a zasahovala nám do života chytře a zákeřně, takže si to většina lidí stále ani neuvědomuje. Dělali to tak, že kastovali a štěpili společnost a záměrně vyvolávali v určité skupině našich spoluobčanů ty nejhorší pudy. Jen blázen si může myslet, že v tom Babišova vláda nebude pokračovat, ostatně už to dělá, dělat bude a hlavně chce. Protože mu takový stav světa nejvíc vyhovuje.

Říkam zde otevřeně, že pokud by mělo dojít na nějaká konkrétní vyjednávání s tímto hnutím na vládní úrovni, musíme být naprosto ostražití, důslední a na všechno připravení.

Na začátku jsem řekla, že ODS zásadním způsobem utvářela podobu i ducha naší země.

Dámy a pánové, jsme stranou občanskou, která hájí konzervativně-liberální hodnoty, která je zde pro všechny občany naší republiky. Nesmíme se stydět za patriotismus, za prosazování národních zájmů a musíme tvrdě odsuzovat šovinismus a extrémismus.

Budeme pracovat, budeme se snažit a přesvědčovat občany jako nikdy předtím.

Loňské sněmovní volby byly krokem prvním. Letošní senátní a komunální volby musí být krokem druhým.

Musíme se na ně co nejlépe připravit. Přijít s konkrétními řešeními pro každé město či vesnici, která lidem přinesou konkrétní užitek. Musíme být odvážní, protože nikdo jiný to za nás neudělá.

Můj cíl je pro ODS znovu získat Prahu. A nejen Praha si zaslouží nastartovat. Říkám, že potřebuje 3x I – Infrastrukturu, Investice a Inovace.

Chci pomáhat i vám všem, abyste uspěli na radnicích po celé České republice. Starostové, radní a zastupitelé nás v těžkých časech drželi nad vodou a teď jsou naším odrazovým můstkem. Čím silnější je základ, tím pevnější je stavba.

Obhajuji post první místopředsedkyně. To je vždy nelehká úloha. To, co chci slíbit, je poctivá práce, pevné postoje a odvážné plány.  Jak se říká: „Myslet ve velkém zabere stejně času jako myslet v malém.“

ODS vstala z popela a nyní musí růst. A jako všechno, co roste, potřebuje hlavně péči. Proto jsem tady. Na tom chci pracovat a hlásím se znovu do služby.

Děkuji vám za vaši podporu!

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí

Štítky:
28K-nominace